PÁLFFY ISTVÁN

Full text search

PÁLFFY ISTVÁN
PÁLFFY ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A KDNP a maga részéről még eddig aránylag finoman fogalmazott brüsszeli ügyekben, de mindig is megvolt a véleményünk az Unió végrehajtó testületéről, hogy tudniillik kettős mércét alkalmaz, igazságtalan és méltánytalan mindaz, amit Magyarországgal szemben művel.
Nem rejtettük véka alá azt a megállapításunkat sem, hogy az Európai Parlament magyarokat elítélő határozatát egy ilyen zűrzavaros ideológiai zsibvásáron kereskedő politikusok furcsa koalíciója szülte, torz szülte. (Kovács Tibor: Kíváncsiak lennénk a kormány reagálására erre a beszédre! Majd a kormány véleményére is kíváncsiak lennénk!) De a mostani kufárkodás után ráillik az Európai Bizottságra néhány erősebb kifejezés is annál, mint hogy egy vidéki kócerájt eligazgatni könnyebb dolog, vagy mint hogy középszerű, NB II-es edzők színvonalán állna - ezek finom megfogalmazások. Ugyanis most a Bizottság (dr. Józsa István közbeszól.) valóban a pitiáner kocsmai kártyacsalók becstelenségét meghazudtolva húzta elő a mandzsettájából az utolsó hamis kártyáját.
Tisztelt Képviselőtársaim! Még 150 milliárd forintos, körülbelül félmilliárd eurós kiigazítást óhajtanak látni a magyar költségvetésben. Azon most ne is akadjunk fenn, hogy Magyarország számára mit jelent ez az összeg, csak tegyünk egy összehasonlítást Görögországgal, ahova ennek az összegnek a 280-szorosát, tisztelt képviselőtársaim, 140 milliárd eurót pumpáltak be. (Babák Mihály: Kilapátolták!) Nézzük csak a magunk esetét!
Legutóbb a Bizottság 3,25 százalékos hiányt jósolt a jövő évre, amivel lényegében fenntartotta azt a saját maga által megfogalmazott aggodalmat, hogy nem teljesül a 3 százalékos magyar hiánycél. (Babák Mihály: Jósnők!) Ez alapozta meg azt a túlzottdeficit-eljárási szakaszt, amelynek a következő életbelépése a mai döntés függvénye, a kohéziós pénzek egy részének megvonása. Erről dönt most az Ecofin - a pénzügyminiszter és az államtitkár úr ott ül Brüsszelben ezen az ülésen. A magyar kormány ugyanakkor, amikor ez a bejelentés az Unió részéről megtörtént, azonnal korrigált egy mozdulattal, bevállalta ezt a 3,25-ös hiányt, megjelölte a kiigazítást, így az eljárás lényegében egy technikai kérdéssé vált.
De most, tisztelt képviselőtársaim, kibújt a szög a zsákból, nyilvánvalóvá vált, egyszer csak emelték a prognózist, a Bizottság színt vallott ezzel. Aktualizálta úgymond - ilyen bürokrata nyelven - a prognózist, 3,6-ra emelte, és semmi nem elég Brüsszelnek. Igazolódott az, amit a józan, realista nyugati elemzők is mondtak: kiderült az, hogy az Unió mindenáron büntetni akar - anyagilag és politikailag. Durván egymilliárd eurónyi penitenciát kíván kiróni a magyar gazdaságra, amely egyébként egy recessziós európai környezetben is túlteljesítette a 27-ek európai átlagát, és néhány vezető nyugat-európai országot is megelőzött a mutatók tekintetében. (Babák Mihály: Úgy bizony!) Úgyhogy ha elragadtatnám magamat, akkor azt mondanám, hogy a Bizottság vért akar látni, de ez mégsem valami fikciós királydráma, hanem a nyers valóság, és vegyük észre, hogy Brüsszel minden eredményes magyar gazdasági erőfeszítés ellenére szankcionálni, büntetni és fenyíteni akar. (Babák Mihály a szocialista képviselők padsorai felé: Ők intézték!)
Már láthatóan a jogalap sem érdekli, tisztelt képviselőtársaim. Ha teljesítünk, többet követel, ha bizonyítunk, újabb feltételeket szab, ha elérjük a hiánycélt, újabbakat jelöl ki, ha megoldjuk valahogy, akkor a módszert kifogásolja. Olyan ez, mintha nyernénk a 100 méteres síkfutásban, és aztán kiderül, hogy 110 méter gátat kellett volna futni. Tehát mindegy: ha van kalapja, ha nincs kalapja, ezért vagy azért. (Dr. Józsa István: Ez a Horthy-rendszer nem tetszik nekik! - Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Szerényebben! - Babák Mihály: A szocik intézték! - Az elnök csenget.) Ma várhatóan kevés támogatás lesz az uniós pénzügyminiszterek tanácsában - egy kis figyelmet kérek szépen -, de kíváncsi leszek, hogy mit szól majd Brüsszel a szlovákiai hasonló tervekhez, az úgynevezett szlovák unortodox gazdaságpolitikához - bankadó, magánnyugdíjpénztárak és a többi. Úgyhogy nem leszünk egyedül, és a lényeg, amit már sokszor elmondtam itt a Házban, a Kereszténydemokrata Néppárt is azt képviseli, hogy a keresztény értékekhez való ragaszkodás, az európai közjó és az európai polgárok felemelkedése érdekében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a közösség javára cselekedjünk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Kovács Tibor: A kormány álláspontjára lennénk kíváncsiak, elnök úr! - Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Hátha tanultatok valamit! - Közbeszólások az MSZP soraiból: Halljuk a kormányt! - A kormány hallgat!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť