SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Megmondom őszintén, ismét csak kapkodom a fejem, hogy egy részletes vitában mik hangzanak el. Természetesen meg fogom nevezni majd az ajánlási pontokat is, amelyekről szólni kívánok, de előbb reagálnom kell egy-két dologra.
Józsa képviselő úr az imént azt mondta, hogy a termékek több mint 50 százaléka külföldi ebben az országban. Józsa képviselő úr, hát kinek köszönhető ez? Önöknek köszönhető, akik szétprivatizálták ezt az országot. (Dr. Józsa István: Hatvan százalék az export, könyörgök!) Önöknek köszönhető, akik szétprivatizálták ezt az országot.
Kivel akar ön összefogni? Azt mondja, a Fidesszel nem akar összefogni (Dr. Józsa István: De, a Fidesszel.), velünk nem tud, maximum még osztódhatnak, és ha nem ketten lesznek, hanem hárman, akkor ismét összefognak saját magukkal.
Azt mondja, hogy igény lenne egy nemzeti légitársaságra. Ebben valóban egyetértünk. Igény lenne egy nemzeti légitársaságra. Azt nem értem, miért nem mondta el annak idején Gyurcsány Ferencnek, Bajnai Gordonnak vagy Oszkó Péternek, hogy ne adjátok el, ne privatizáljátok, mert szükség lenne egy nemzeti légitársaságra. Hát önök privatizálták, önök adták el, önök tömték meg a zsebüket ebből az egész privatizációból! (Dr. Józsa István: Veszteséges volt a Malév!) Most hiába mondja, nyomjon kétpercest nyugodtan, és akkor meghallgatom, hogy mit fog mondani.
Azt mondja, hogy az utasok és a dolgozók vannak bajban. Igen, ez így van. De nemcsak az utasok és a dolgozók, hanem Magyarország van bajban. S tudja, miért van bajban? Azért, mert önök egy presztízscéget, egy nemzeti ikont tönkretettek. Eltüntették a Malévot. Úgy, ahogy van, eltüntették. Megmondom őszintén, én egy kicsivel több szerénységet várnék ebben a kérdésben a szocialistáktól, mert az elmúlt húsz-huszonkét évnek nagy szerepe van abban, hogy a Malév idejutott, de hogy a legnagyobb része ebben önöknek van, azt látatlanban, majdhogynem azt mondom, vizsgálóbizottság nélkül is nyugodtan ki lehet jelenteni. De természetesen a vizsgálóbizottság majd levonja a következtetéseket, és meg fogja állapítani, hogy mégis kinek van ebben nagy szerepe és nagy része.
S akkor rátérnék az ajánlási pontokra, elnök úr, mély tisztelettel. A 3. ajánlási pontban Józsa képviselő úr azt javasolja, hogy ne 180 nap legyen a vizsgálati idő, hanem 90 napon belül nyújtsa be az Országgyűlésnek a bizottság a munkájáról a jelentést. Nem értem, képviselő úr, hogy miért nem tudnak kilépni ebből a “merjünk kicsik lenni” szemléletből.
(20.20)
Miért adnánk 90 napot? Miért nem csak 9 nap? Miért nem csinálunk minél kisebb időszakot arra (Dr. Józsa István: Tegyen javaslatot!), hogy vizsgálni lehessen egyáltalán a Malév dolgait? Legyen csak 9 nap, amíg vizsgálhatjuk, a 9 napból is lehetőleg minél kevesebb lényeges dolgot vizsgálhasson meg ez a bizottság, és akkor hátha minél kevesebb olyan dolgot tud feltárni, ami esetleg, mondjuk, az MSZP-SZDSZ - mert az SZDSZ-t se felejtsük ki ebből a sorból - kormányok felelősségét esetleg megállapíthatja, vagy föltárhatja ezeket a dolgokat. Én azt mondom, az ön helyében benyújtottam volna, hogy csak 9 napig lehessen vizsgálni ezt a dolgot.
De hogy miért is lehet ez? Az 5. ajánlási pontban ön rögtön ennél tovább megy, mert az 5. ajánlási pontból egyszerűen kiveszi azt, hogy a kért adatokat mindenki köteles a bizottság rendelkezésére bocsátani, továbbá köteles a bizottság előtt megjelenni. Tehát nemcsak hogy egy rövidebb időszakot kellene hagyni, hanem valóban ezt is ki kellene innen venni. Egyszerűen a bizottság ne kapjon semmilyen adatot, ha valakit beidéz, akkor ne kelljen megjelenni a bizottság előtt. S akkor már egy olyan vizsgálati időszak következhetne, vagy egy olyan vizsgálóbizottság állhatna fel, ami önöknek nagyon tetszene, hiszen minden valószínűség szerint így sem fog, de nem jelenhetne meg sem Gyurcsány Ferenc, sem Oszkó Péter, mondjuk, mert nem lenne kötelező. Senki nem menne el, semmilyen adatot nem adnának oda azok az embereik, akik a Fidesznek köszönhetően még esetleg olyan helyzetben és pozícióban vannak, hogy meg tudnák akadályozni azt, hogy bármilyen anyaggal kapcsolatban a vizsgálat normálisan működhessen.
Az egyetlen, amivel valamennyire egyetértünk, de azzal sem ebben a formában, az a 4. ajánlási pont, hiszen a 4. ajánlási pontról el kell mondani, hogy így, ebben a formájában én túlságosan ironikusnak és cinikusnak is tartom ezt a javaslatot. A 4. ajánlási pontban ön azt javasolja, hogy állapítsák meg, hogy a jelenlegi kormánynak - amely 2010. május 29-étől hivatalba lépett - felelőssége nincs ebben az ügyben. Ez, mint mondtam, cinikus és ironikus, de azzal egyetértenénk valóban, hogy ezt az egész ügyet egészében kellene nézni, tehát meg kellene nézni sokkal nagyobb időintervallumban, hogy mi történt a Malévval.
Hiszen, mint mondtam az általános vita során, ennek a kiindulópontja véleményünk szerint egyébként 2001 volt, tehát Fónagy úrnak az a rendelete, amivel az akkori tulajdonostól jogtalanul és törvénytelenül - hiszen ezt nemzetközi bíróság is megállapította - visszavették a Budapest Airport Zrt.-nél is a dolgokat, és a vége pedig a Malév csődje. Hiszen nem szabad - és ezt is elmondtuk az általános vitában - teljesen különválasztani a Malévot és a Budapest Airport Zrt.-t, hiszen a két cég, attól függetlenül, hogy két külön cégről beszélünk, szervesen összekapcsolódott. Bármilyen döntés hatással volt az egyik vállalatra, és bármilyen döntés - mint ahogy most is a Malév csődje - hatással van a Budapest Airport Zrt.-re. Tehát valóban meg lehetne vizsgálni azt is, hogy miért jutott csődbe a Malév. Arra azért kíváncsiak lennénk a mai napig, hogy vajon az volt-e a legjobb lépés, hogy bizonyos tulajdonrészeket a Budapest Airport Zrt.-nél is eladtunk már ebben az időszakban.
Tehát egészében kellene vizsgálni, és ha egészében vizsgálnánk, akkor valóban nem csak 2002-től 2010-ig kellene vizsgálni ezeket a részeket. Ezzel egyetértenénk, de mondom még egyszer, nem így, mint ahogy ebben az ön által benyújtott módosító javaslatban szerepel, hiszen - ha tetszik önöknek, ha nem tetszik önöknek - egyértelmű, hogy a Malév csődjével kapcsolatban, a Budapest Airport Zrt.-vel kapcsolatban a legnagyobb felelősség a mai napig önöket terheli.
Nagyon furcsának és talán az egyik legszomorúbb dolognak tartom egyébként, hogy kik ülhettek annak idején a Malév igazgatótanácsában. Nagyon sötét dolognak tartom, hogy az Apró-klán ott is ott ülhetett, ott is részt vehetett ebben. Gyurcsány Ferencnek biztos óriási szerepe volt abban, hogy ők ilyen pozícióba kerülhettek.
Azért fontos ez a vizsgálóbizottság, azért fontos, hogy ez a vizsgálóbizottság minél mélyebben feltárja ennek az ügynek az eseményeit, hiszen ez az elmúlt 22 év privatizációs szerződéseinek az állatorvosi lova. Ugyanez történt a gazdaság minden területén. Ugyanígy privatizálták, ugyanígy verték szét, ugyanígy adták el Magyarország gazdasági területén szinte az összes lényeges dolgot, az élelmiszeripartól a mezőgazdaságon keresztül mondhatnánk nagyon-nagyon sok mindent. Ugyanez a módszer volt, ugyanez a módszer történt. Önök eladták, önök helyzetbe hoztak külföldi cégeket, majd utána széttárták a kezüket, és azt mondták, hogy ezt kívánta meg a nemzet érdeke, ezt kívánta meg az ország, ezt kívánta meg az Európai Unió, ezt kívánta meg a nemzetközi tőke, és önök ezeket kiszolgálták. Fontos lenne maximálisan föltárni ennek az ügynek a hátterét.
Az is fontos lenne, hogy azt is megvizsgáljuk, hogy vajon ha - ön is elmondta itt - tisztában voltak az Európai Unió bizonyos szankcióival, ha tisztában voltak és tisztában lehettek, hiszen más légitársaságoknál, mint az Air France-nál is már korábban szóba jött az, hogy nem lehet őket támogatni, tisztában lehettek azzal, hogy ez valamilyen büntetést fog maga után vonni, akkor fölmerül a kérdés, hogy miért hagyták. Miért nem szólt ön is az említett uraknak, hogy ez így nem lesz jó, a Malévot meg kellene menteni, a Malév egy kincs, a Malév egy érték, tehát ne tegyük tönkre? Önöket ez nem érdekelte, minden zokszó nélkül tönkretették a légitársaságunkat, és most ön arról beszél, hogy egy nemzeti légitársaságot kellene létrehozni. Nem kellett volna az előzőt csődbe engedni! Attól függetlenül valóban létre kellene hozni egy nemzeti légitársaságot, de ez nem a vizsgálóbizottság dolga lesz, ez majd egy későbbi ügy, és későbbi teendőknek és intézkedéseknek lehet a célja.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť