KORONDI MIKLÓS

Full text search

KORONDI MIKLÓS
KORONDI MIKLÓS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A “Merjünk nagyok lenni” sorozatomban egy kis szünetet iktatok be, egy igen fontos drámai esemény emlékének megőrzése és emlékezetben való tartása céljából.
Március 3-a. Mit mondhat ez a dátum? Mi történt a magyar múltban ezen a napon? Például 1823. március 3-án született gróf Andrássy Gyula magyar miniszterelnök, vagy 1883-ban Csortos Gyula színművész, továbbá 1922-ben Hidegkuti Nándor válogatott labdarúgónk, és sorolhatnám, hogy egy napra mennyi tehetség jutott a magyar történelemből, akikre tisztelettel emlékezhetünk.
Azonban, amiről beszélni fogok, az nem más, mint az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció 2007. március 3-ai, öt évvel ezelőtti döntése, amelynek során megszüntette 14 vasútvonalon a személyszállítási szolgáltatást. E döntésnek köszönhetően az elődeink által megépített vasúthálózat 478 kilométer hosszban pusztulásra ítéltetett.
Hogy melyek voltak ezek a vonalak, ki emlékszik már rá, de az ott élő emberek gyertyát gyújtottak, mert a magyar vasút tönkretétele egyben az életminőségük pusztulását is jelentette. Pedig akkor az ellenzékben helyet foglaló Fónagy úr sokat harcolt a vasútvonalak fennmaradásáért, de hiába. Most, amikor tehetne valamit, tehetetlen. Tudjuk, miért.
De eljött 2009. december 13-a, és a sor folytatódott. 22 normál nyomközű és 2 keskeny nyomközű vasútvonalon elrendelték a személyszállítás szüneteltetését. Két év alatt összesen 38 vasútvonalon kezdett el rozsdásodni a sínkorona. Ott viszont fényes maradt, ahol a Rail Cargo Hungaria és más idegen tulajdonú magánvasutak árufuvarozási tevékenységet végeztek.
A közútra terelt vasúti személyszállítás nem vált be, a Volán-társaságok járatritkításba kezdtek, és van, ahol már meg is szűnt a közösségi személyszállítás. Majd jött a választás éve, és a jelenlegi kormány ígéretének egy falatkáját tudta csak érvényesíteni, amikor 11 vasútvonalon visszaállította a személyszállítást, 38 vasútvonal közel egyharmadán. Vajon a többin miért nem?
A vasút pusztítása azonban nemcsak erre az elmúlt öt évre tehető, hanem az elmúlt 22 évre, amelynek során a folyamatos szervezés hatására az egységes szervezetet szétszedték, szétmarcangolták, létfenntartó szerveit eladták, bezárták - lásd MÁV Cargo, Ganz, Északi, Dunakeszi és a többi járműjavító.
(22.20)
Tisztelt Képviselőtársaim! Gondolkodjunk el azon, hogy amíg Európa számos vasútját fejlesztik, addig mi hagyjuk lepusztulni, hagyjuk az enyészetnek. Itt mindenkinek megéri kereskedni, csak nekünk nem. A Dunántúl előbb vagy utóbb osztrák, Magyarország keleti része pedig román kézben lesz. Mi ez, ha nem hazaárulás?
Minden józan gondolkodású szakember tudja, hogy Magyarország viszonylag hegyek nélküli vágányhálózata geopolitikai szempontból aranyat ér, hiszen aki erre a vágányhálózatra szert tesz, az meghódítja Dél-Európát. Úgy látszik, hogy ezek nem mi leszünk.
Ne menjünk messzire, csak nézzük meg a már száz éve házasságban lévő GYSEV üzletpolitikáját. 2011 őszén átvett 214 kilométer vonalhálózatot. Felújította a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalat. A vonatok 60 kilométer/óra sebesség helyett 120 kilométer/óra sebességgel robognak, és átvette a MÁV által bezárt 22-es számú Körmend-Zalalövő vasútvonalat is, biztosan nem ereklyének.
Jelenleg Sopron város utazási szokásait mérik fel, és elkezdik építeni a második vasúti pályát Sopron és Győr között. Természetesen ehhez az utaskiszolgáló létesítményeket is korszerűsítik. Információnk szerint 2015-ig még átadunk részükre 460 kilométer vonalhálózatot, és úgy fognak vonataik átrobogni az észak-déli korridoron, mint a szél, egész Fiuméig.
Már öt éve, hogy a MÁV-nál beindult egy nagyarányú vasútvonal-bezárási folyamat, és egy kiárusítási hullám, amely ettől az évtől fogja elérni csúcspontját, amikor a személyszállítási szolgáltatás is idegen kezekbe kerül.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ahol vasútvonalat zárunk be, ott minden az enyészeté és a fémgyűjtőké lesz. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ha idegenek számára kiárusítjuk, akkor a haszon is az idegeneké lesz. Ezért egy olyan közlekedési koncepcióra lenne szükség, amely nem elherdálja a stratégiai fontosságú nemzeti vagyont, hanem állagának üzemeltetéssel történő fenntartásával megtartja azt egy igazi, nemzeti erő kormányra kerüléséig.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť