DR. NEMÉNY ANDRÁS

Full text search

DR. NEMÉNY ANDRÁS
DR. NEMÉNY ANDRÁS, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Amint az elhangzott, volt 4 nem szavazat, ezek a bizottság MSZP-s képviselői voltak, mi nem találtuk általános vitára alkalmasnak ezt a javaslatot, azért nem, mert a javaslat álláspontunk szerint valójában nem más, mint elismerése vagy ha úgy tetszik, beismerése a rossz és igazságtalan, az emberek többségét sújtó adórendszernek. Talán semmi sem példázza jobban ennek a javaslatnak a negatívumait, mint az, hogy a “senki nem jár rosszabbul” tételmondat itt, ebben a törvényjavaslatban megbukott, hiszen hogyha kompenzálásra van szükség, akkor vannak vesztesek is, és hogyha vannak vesztesek, akkor nem igaz ez a tételmondat. Ezt folyamatosan mondtuk a parlamentben. Nem azt akarom mondani, hogy ezt tudtuk, és most ezt a kormányoldal fejéhez vágjuk, de úgy látszik, a kormány még az utolsó pillanatban, még a költségvetés elfogadásakor sem számolt ezzel, különben nem kellene 3 hónap után módosítani emiatt a költségvetést.
Az a baj ezzel a javaslattal, hogy még ezután is maradnak vesztesek. Mint ahogyan az előbb elhangzott, nem tud mindenki élni vele, hiszen már élt a támogatással, és eleve csak a munkavállalók kétharmadát kell kompenzálnia egy munkáltatónak, tehát mindenképpen van egyharmad, akiket nem is kell feltétlenül kompenzálni, és mindenképpen maradnak még így is vesztesei.
Azt hiszem, a legnagyobb probléma maga a kiindulási pont, hogy nem ez a megoldás, van egy hibás kiindulás, egy rossz adórendszer, amit megpróbálunk toldozni-foldozni, mint ahogyan elhangzott, rosszul, nem kielégítő módon, ezért ez számunkra nem elfogadható - mert hogyan lehet jó rendszer az, hogy elveszünk valamit, utána pályázni lehet a visszakompenzálásra?
Már önmagában az elvárt béremelés is rosszul hangzik a munkáltatók szempontjából. Van egy rossz gazdasági helyzet, egy recesszió, ami sújtja a munkáltatókat, nőnek a terheik, és ehhez képest még rájuk raknak további terheket. Ha életszerűen nézzük meg, hogy mi történik az országban, és nem csak a Parlament falai mögül akarunk kitekinteni, akkor azt látjuk, hogy ezzel csak a feketemunka fog nőni. Mert mit csinálnak a munkáltatók? Azt csinálják, hogy papíron leviszik a munkaidőt 6 órára, és feketén adják vissza a munkavállalóknak azt a pénzt, akik ezek után persze nem látnak semmit sem ebből az elvárt, garantált béremelésből.
Az a baj, hogy az egész rendszer életszerűtlen, nem a piaci viszonyokhoz alkalmazkodik, igazodik, egész egyszerűen nem veszi figyelembe a valóságot, és vannak olyan vállalkozók, akik igénybe veszik a támogatást, ezt a kompenzáció kompenzációját, hogyha így tetszik, de ha azután év közben nem lesz megrendelésük, kénytelenek lesznek embert elbocsátani, és vissza kell, hogy fizessék. Magyarul: végül mégiscsak ők fizetik meg, még úgy is, hogy nem tudtak semmiféle gazdasági profitot termelni.
A bizottsági ülésen jelen lévő államtitkár úr, amikor a kritikánkat hallgatta, azt mondta, hogy nem az arányos adórendszer a hibás ebben, hanem az adójóváírás kivezetése. Most akkor mindjárt sokkal nyugodtabbak lettünk ettől, hogy az adójóváírás kivezetése a hibás. Ez teljesen mindegy a mi szempontunkból, mindenképpen igaz a mondás, hogy igazságtalan ebben a formájában az adórendszer, tehát az igazságtalan adórendszer a hibás ebben.
Mi lenne a megoldás? Azt hiszem, ez egyértelmű, és sokan gondolják ezt így: végre el kellene ismerni, hogy ez az adórendszer ebben a formájában megbukott, és egy új, a közteherviselésen alapuló, progresszív, többkulcsos adórendszer bevezetése lenne egyedül a megoldás, semmi más, ezért azután a bizottságban lévő MSZP-s képviselők, amint mondtam, még az általános vitára való alkalmasságot sem tudták támogatni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť