KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR, a gazdasági és informatikai bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor mégiscsak arról szól a mostani vita, hogy megpróbálják a kormánypártok valamilyen módon helyrehozni azt a hibát, amit elkövettek. Az eredendő bűn, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim (Babák Mihály közbeszólása.), nyilvánvalóan az egykulcsos, önök által arányosnak, általunk teljesen aránytalannak és elfogadhatatlannak minősített egykulcsos személyi jövedelemadó, illetve az adójóváírás kivezetése ettől az évtől kezdődően.
Önök százszor elmondták a különböző sajtónyilvánosságokon keresztül, hogy senki nem fog rosszabbul járni ezzel a rendszerrel, sőt az adózók jelentős része jobban jár majd. És aztán bebizonyosodott, hogy ez nem így van.
Erre föl kitaláltak egy kompenzációs rendszert, amit a költségvetési törvénnyel már jóváhagytak. Mostanra, két hónap után kiderült, hogy ez a kompenzációs rendszer, amit korábban elfogadtak, nem működik, ezért megpróbálnak most egy másik kompenzációs rendszert létrehozni, hogy valamilyen módon mégiscsak kárpótolják azokat az állampolgárokat, akiknek kevesebb lett a jövedelme az önök nagyszerű, új személyi jövedelemadó-rendszere miatt.
Az elvárt kategória, az elvárt béremelés kategória, tisztelt képviselőtársaim, hogyha piacgazdasági viszonyok között gondolkodunk, egy egészen elképesztő és különleges fogalom. Ez is a Fidesz fogalomtárában jelent meg először. (Babák Mihály közbeszólása.) Egyébként a szocializmusban az érdekképviseletek részéről, a munkavállalók részéről egy ilyen kategória elfogadható volt, hogy nyilvánvalóan van egy elvárt béremelés a munkaadó részéről.
Az, hogy a kormány fogalmaz meg ilyet piacgazdasági viszonyok között, figyelmen kívül hagyva egyébként minden elemét, ami hozzátartozik a piacgazdasághoz, ez egészen elképesztő dolog. És főleg úgy beállítani a dolgot, amire itt az államtitkár úr is utalt az expozéjában, meg a kormánypárti képviselők is megpróbálták a dolgot úgy beállítani, mint hogyha itt valamiféle fantasztikus jótéteményt tenne a kormány a munkavállalóknak, és köszönjék meg, hogy micsoda gesztusokat tesz a kormány, hogy ne csökkenjen a jövedelmük, ez egészen elképesztő, tisztelt képviselőtársaim!
Úgy beállítani a dolgot, mint hogyha ennek a javaslatnak a következtében akár 600 ezer munkavállaló is részesedhetne ebből, az megint csak egy olyan hatalmas csúsztatás, ami egyszerűen elfogadhatatlan. Az, hogy hányan tudják majd igénybe venni ezt a kedvezményt pályázati úton, ez nyilvánvalóan a gazdasági társaságtól függ, hogyha meg tud felelni azoknak a feltételeknek, amelyeket önök megfogalmaztak.
Az a kétség merül fel ezzel kapcsolatban, hogy nagyon kevés olyan társaság lesz, amelyik minden feltételnek meg tud felelni. Nyilvánvalóan önök szándékosan azért határoztak meg ilyen feltételeket, mert nem igazán akarnak erre túlzottan sok költségvetési pénzt fordítani, csak a propaganda kedvéért itt elmondanak mindenféle ilyen nagy számokat, ilyen 600 ezres nagyságrendű számokat, de az, hogy valójában mi fog történni, és hány gazdasági társaság fogja tudni ezt igénybe venni, ez már abszolút kérdéses.
És főleg az, hogy mikor tudja igénybe venni. A mostani szabályozást hogyha elfogadja a parlament, akkor ezek a gazdasági társaságok jó, ha félévtől kezdődően igénybe tudják majd venni ezeket a juttatásokat, tehát fél évig mindenképpen csökken a jövedelmük ezeknek a munkavállalóknak.
És aztán arról nem beszélve, hogy ráadásul még meg is fenyegeti a munkaadókat, hogy aki nem emel legalább 5 százalékban bért, akkor az majd nem fog kapni mindenféle állami juttatást, amit egyébként megkapna. Ez megint csak egy abszurdum, tisztelt képviselőtársaim, hogy a kormány csinál egy új személyi jövedelemadó törvényt, aminek ilyen negatív következménytömege van, és ráadásul még azt mondják, hogy ez az egész szabályozás olyan egyszerű, hogy pofonegyszerűen fogja mindenki alkalmazni, ez egészen elképesztő. De szükség van rá nyilvánvalóan, ezért szavaztunk tartózkodással, mert ha egy forint segítséget kap valaki, az is segítség, több (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), mint a semmi, ezért szavaztunk tartózkodással.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť