SCHEIRING GÁBOR

Full text search

SCHEIRING GÁBOR
SCHEIRING GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen. Én nem is egy hozzászólásra, hanem a kormánypárti képviselőtársaim szemében megjelenő ijedelemre szeretnék reagálni, amit akkor vettem észre, amikor ismertettük a többkulcsos adórendszerre vonatkozó javaslatunkat, ahol a felső kulcs valóban 40 százalék. Szeretném eloszlatni a félelmeiket, képviselőtársaim, hogy ezzel nem járnának rosszul.
A következőképpen nézne ki ennek az adórendszernek az eredményeképpen a zsebekben maradó jövedelem. Az LMP javaslata szerint az alsó jövedelmi egyötöd nettó havi átlagkeresete 27 ezer forint lenne, az önök 2011-es rendszerében ehhez képest 26 ezer forint szerepel. A második jövedelmi ötödben az LMP-nél 65, a Fidesz esetében 60, a harmadik jövedelmi ötödnél LMP 90, Fidesz 82, ugrok egyet, felső jövedelmi ötöd: LMP 263, Fidesz 258. Tehát van alternatívája az egykulcsos adónak, ami még a legfelsőbb jövedelmi sávban is többet hagy a zsebben. Ha ezt egy célzott járulékcsökkentéssel egészítik ki, akkor még ha a saját rendszerükön belül is kívánnak maradni, hogy a gazdagokat ösztönözzék még több munkára azáltal, hogy több pénzt hagynak a zsebükben, akkor is van megoldás, ha támogatják az LMP vonatkozó javaslatát, amit majd megint be fogunk nyújtani, amikor lehetőségünk lesz rá.
Csak szerettem volna eloszlatni azokat az aggályokat, hogy ez micsoda többletterhelés lenne. Nem, még az önök javaslatához képest is jobban járnának az összes jövedelmi sávban, egyedül az adóterhelés, az adóék lenne nagyobb a felsőbb jövedelmi kategóriák esetében, de ennek a konkrét zsebre menő hatását az előbb ismertettem. Ez egy kézenfekvő, kivitelezhető és egyáltalán nem bonyolult alternatívája lenne annak a kapkodásnak, amit önök most végeznek.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť