VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselőtársaim! A korábbi időkeretem, ami negyedórás volt, lejárt, ezért vagyok kénytelen újból gombot nyomni.
Tehát csak egy nemzetközi kitekintést ide a régió országaiba, hogy hol tartunk most adóügyekben. Érdemes megvizsgálni azt, amit egyébként az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat maga is megtett. Ha a képviselőtársaim felnéznek az Eurostat honlapjára, akkor letölthetők ezek az anyagok, amelyekre most itt hivatkozni fogok. Összehasonlították azt, hogy a GDP-n belül az európai uniós tagállamoknál hány százalékot tesz ki az adóbevételek aránya. Magyarországnál ez az érték jelenleg 37,8 százalék. Megjegyzem, akkor, amikor az első Orbán-kormány a saját kormányzati éveit töltötte, gyakorlatilag nagyjából ezt az értéket érték el akkor is Magyarországon, amikor az állam szert tett az adóbevételekre, akkor ez az arány gyakorlatilag változatlan maradt az első Orbán-kormány idején, miközben egyébként a régiós országoknál egy alacsonyabb bázisértékről 2-3 százalékpontos csökkenés volt. Hozzáteszem, képviselőtársaim, egy konjunkturális időszakban, akkor, amikor meg lehetett ezeket a lépéseket szépen, kényelmesen lépni.
Most pedig annak lehetünk a tanúi, hogy miközben Magyarországon 37,8 százalékát realizálja a teljes GDP-nek adóbevételként a kormány, ezzel szemben Csehországban 33,8 százaléknál tartanak, Lengyelországban az állam beéri 31,8 százalékkal, ha pedig megnézzük azt, hogy hol tartanak a szlovákok, a lettek, a litvánok, akkor jellemzően 27-28 százalék közötti értékeket látunk. Tehát látható, hogy az államnak elegendő lenne jóval kisebb adóbevételekkel is beérnie, jóval olcsóbban is meg lehetne oldani az állam működését. A régió más országainak ez sikerült. Önök beígérték, ehhez képest azonban azt látjuk, hogy idén az adóhivatal több mint ezermilliárd forinttal több adót kénytelen beszedni a magyar emberektől és a magyar vállalkozásoktól azért, hogy ennek az elhibázott gazdaságpolitikának a költségeit valakivel megfizettessék. Az a valaki természetesen mindig ugyanaz. Megfizetik a kisemberek, megfizetik a kisvállalkozások.
Képviselőtársaim, én ezt egy rendkívül rossz, elhibázott gazdaságpolitikának tartom. Csak azért, hogy megértessem önökkel, hogy miért megy az ország gazdaságpolitikája rossz irányba, ezért hoztam fel ezt az adatsort, illetve ezért mondom azt önöknek, hogy nézzék meg, hogy hol tart Magyarország azoknál az adónemeknél is, amelyek az árukat és szolgáltatásokat terhelő adóknál jelentkeznek. Az árukat és szolgáltatásokat terhelő adók tekintetében ugyanis Magyarországon a legmagasabb az adóterhelés az összes OECD-tagállam között.
Képviselőtársaim, ezt a legmagasabb adóterhelést, amely már 2010-ben is OECD-rekordot jelentett, önöknek sikerült egy európai uniós rekordot jelentő 27 százalékos áfával megfejelniük, és most jelenleg ott tartunk, hogy van egy eleve túladóztatott gazdaság, amire egymás után rakosgatják rá a többletterheket. Ezzel a törvényjavaslattal ott tartunk, hogy önök oly módon egyszerűsítik majd az adórendszert, hogy a vállalkozásoknak azért, hogy eleget tudjanak tenni a kötelezőnek tekinthető kormányzati elvárásoknak, azért, hogy az önök elhibázott adójavaslatából adódóan ne csökkenjenek tovább a dolgozói bérek, egy újabb pályázati rendszerben kell részt venniük, kitéve magukat a vesztés esélyeinek, annak, hogy nem fognak ezekhez a pályázati forrásokhoz hozzájutni, és kitéve magukat annak, hogy egy újabb bürokratikus folyamattal kell szembesülniük az egyszerűsített adórendszer jegyében.
(16.30)
Képviselőtársaim! Végezetül csak arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy amit most önök csinálnak, az tökéletesen az ellenkezője annak, amit ígértek. Amit most önök csinálnak, az tökéletesen az ellenkezője annak, amire a magyar gazdaságnak valóban szüksége volna.
Azt kérem az államtitkár úrtól, hogy próbáljanak egy-két termelő céggel beszélni Magyarországon, nézzék meg azt, hogy a termelő szféra mennyire nehéz helyzetben van jelenleg, és próbálják megérteni azt, hogy ha a magyar termelő szférát nem sikerül megerősíteni - márpedig ezek a javaslatok garantálják azt, hogy a vállalkozások számára többletjövedelem nem keletkezik, sőt nagyobb lesz az adóelvonás -, akkor a magyar gazdaság versenyképessége tartósan romlani fog.
Én ennek a megértését kérem és várom a kormánytól. Köszönöm szépen, elnök úr, a türelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť