DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság előadója: Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság 2013. december 2-án megtartott ülésén megtárgyalta a T/13215. számú, Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvényjavaslatot, és azt 15 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta.
A bizottságban két kérdéskörben alakult ki jelentősebb vita. Az egyik a törvényjavaslatnak az a rendelkezése, amely kizárja a bizottság tagjává választható személyek köréből azokat, akik 1972. február 14-e előtt születtek, vagyis a titkosszolgálatok 1990-es átszervezésekor 18 évnél idősebbek voltak. Ez a rendelkezés a bizottság tagjainak függetlenségét kívánja erősíteni, hiszen 1990. február 14-én szüntették meg a kommunista állambiztonsági szolgálatokat, és szervezték át a titkosszolgálati rendszert, így akik ekkor töltötték be a 18. életévüket, biztosan nem lehettek politikai támadások érintettjei, mivel a titkosszolgálatok fiatalkorúakat nem szerveztek be.
Álláspontom szerint a taggá válás adott életkorhoz kötése megfelelően biztosítja a tag függetlenségét és érintettségének, érdekeltségének hiányát. Bizonyára lehetne más kizáró okokat találni, de ezek a kizáró elemek inkább diszkriminatívak lennének, és véleményem szerint sokkal inkább kerülnének a támadások kereszttüzébe, mint a taggá válás korhoz kötése. Ugyanakkor további garanciát is nyújt a tagok függetlenségéhez a törvényjavaslat, amikor úgy rendelkezik, hogy a parlament a bizottság választott tagjait és elnökét nemzetbiztonsági ellenőrzésük eredményének figyelembevételével választja meg. A nemzetbiztonsági ellenőrzés annak a lehetőségét is kizárja, hogy megfelelő életkorú tagjelölt esetleg hozzátartozói révén legyen érintett.
További kérdésként merült fel a vita során a bizottságba történő delegálási rendszer. A javaslat jelenlegi szövege szerint a bizottság elnökét és két tagját az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel, míg további egy-egy tag a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügyért felelős miniszter megbízása alapján töltené be a tisztséget.
Az ellenzék részéről javaslatként merült fel, hogy a bizottságba civil szervezetek is jelölhessenek tagot, mert ez adna valódi legitimitást ennek a bizottságnak. Ezzel szemben Turi-Kovács Béla képviselőtársam a bizottságban kifejtette, hogy nincs arra garancia, hogy a civil szervezeteknek csak olyan tagjuk van, akik a kommunizmus üldözöttei, és személyes tapasztalatuk, illetve véleményük van, ahogy az is kérdéses, hogy egy egykori üldözött mennyire szeretne részt venni egy, a diktatúra hatalmi működésének feltárásával foglalkozó testület munkájában.
Képviselőtársunk véleménye szerint szerencsésebb úgy elfogadni a törvényjavaslatot, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, illetve a miniszter jelöli a bizottság tagjait, illetve egy-egy tagot.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť