DR. KOMORÓCZKI ISTVÁN

Full text search

DR. KOMORÓCZKI ISTVÁN
DR. KOMORÓCZKI ISTVÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnézést kérek, hogy szokatlanul megszólalok ebben a vitában, de úgy érzem, hogy fontos néhány dolgot rögzíteni. Először is szeretném előrebocsátani, tisztelt képviselőház, hogy a kormányzat támogatja ezt a javaslatot, egyetértünk a céljával. És hogy miért támogatja, ami megfogalmazódott benne, jelesül: nemzetgazdasági érdekek érvényesítése. Azért legyünk tisztában azzal, ezek nem szűk körű, azonnali, abban a prompt pillanatban kigondolt érdekek, hanem hosszú távú érdekeket szolgálnak.
Amikor a kormányzat részt vesz valamely nagyszabású projekt előkészítésében, akkor én elhárítom azt a sanda szándékot, hogy itt majd a kormány kigondolja, hogy a tízszeresét vagy a százszorosát kell az adott területnek elvenni.
Ez egy körültekintő, megfontolt előkészítés, úgy műszaki, mint egyéb tartalommal, amelyet valaki jóváhagy, és nyilvánvalóan ezt az indoklást az érintettek betekintő módján megtekinthetik. Tehát itt szó sincs arról, hogy a kormányzat lenyúlna bármilyen bérleti jogviszonyt, vagy kiszorítana bárkit is az őt megillető ingatlanából.
Állampolgári jogok csorbulnak - vélekedik itt a tisztelt képviselő asszony. Én ennek ellenkezőjét látom. Az állampolgári jogok abszolút jogilag körbebástyázottak, hiszen ön tisztelettel megjegyezte, hogy milyen törvények vannak akár a bérlők, akár a tulajdonosok rendelkezésére, milyen közigazgatási és egyéb bíróságok állnak annak érdekében rendelkezésre, hogyha valaki úgy érzi, hogy a joga csorbul.
És bocsánatot kérek, hogy én említem itt meg, de fontos, és nyilván vannak olyanok, akik államigazgatási vagy jogtudományokat tanultak, végeztek. Arra az 1960-as híres John F. Kennedy-mondásra emlékeztetnék, aki azt mondta, hogy ne csak azt nézd, hogy ez a haza mit adhat neked, hanem azt is nézd, hogy te mit adhatsz a hazának. Igen, előfordulhat, tisztelt képviselőház, előfordul, hogy bizonyos személyes jogok, vagyoni vagy egyéb természetű jogok, az érintett illető valószínűleg úgy gondolja, hogy csorbulnak, ennek megvannak a jogszabályi lehetőségei, hogy miként keressen valaki jogorvoslatot, de van bizony, amikor egy, kettő, három ember személyes érdekeit felülírja a nemzetgazdasági érdek. Ezt tudomásul kell venni, ez így van minden demokráciában.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť