DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban nem szabad, hogy a nemzetpolitika megmaradjon a szimbolikus politizálás színterén, nagyon fontos, hogy sok más téren is élő kapcsolat legyen a határon innen és határon túl élő magyarok között. Nyilván ennek van egy generációs felmenő rendszerben elindított nagyon fontos programja, a Határtalanul-program, amelynek pontosan az a lényege, hogy minden fiatal, mielőtt leérettségizne, egy határon túli magyar közösséget látogasson meg. Erre a kormány nyilvánvalóan pluszforrásokat is igyekszik biztosítani. A mai parlamenti ülésen is mindenkinek lehetősége lesz, hogy több száz millió forint plusztámogatást adjon ennek a programnak a költségvetés kapcsán.
Ugyanakkor szeretnénk, ha gazdaságilag is összefonódnának a határon inneni és határon túli magyarok. A Wekerle-terv mint szakpolitikai, Kárpát-medencei stratégia foglalkozik ezzel, egyrészről az infrastruktúra összehangolásával a Kárpát-medencében, az egységes munkaerőpiac felé teendő lépésekben, a jármű- és gépipari beszállító hálózatoknak a Kárpát-medencei perspektívában való szemlélésében, a zöldgazdaság területén - hiszen láthattuk, hogy itt környezetvédelemben is mennyire fontos az együttműködés, főleg az erdélyi ciánbányászat kapcsán -, az élelmiszer-gazdaság területe szintén egy beavatkozási terület a határokon átnyúló gazdaságfejlesztésben, a turizmus és egészségipar, valamint a kreatívipar és infokommunikáció. Ezek azok, amelyek leginkább a nyelvi határokat leküzdeni tudó területek.
Ezenkívül nekünk, mint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tagjainak különösen fontos az úgynevezett európai területi társulások ösztönzése. Ez egy európai közigazgatási forma, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a határ menti önkormányzatok, mondjuk, erdélyi román és magyarországi magyar megyék együttműködésében, települések együttműködésében egy olyan, kvázi közigazgatási jogosítványokkal is felruházott európai területi társulást képezzenek, amelyek koordinálni tudják az egyes fejlesztéseket. Ebből több mint egytucatnyi már létre is jött eddig is Magyarország határai mentén, hiszen ez nekünk az egyik legfontosabb.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť