DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt előrebocsátanám, hogy úgy gondolom, az szja-nak nem feladata a társadalmi egyenlőtlenségek kezelése. Erre ott van az oktatáspolitika, erre ott van a foglalkoztatáspolitika, erre ott van mindaz, ami a gazdaságpolitika és a szociálpolitika részét képezi.
Tisztelt Képviselő Úr! Azt mondja, hogy ez az szja igazságtalan. Úgy gondolom, az igazságosság, ha már az szja-nál ezt felvetjük, két kritériumot jelent. Egy: mindenki vegyen részt a közteherviselésben. Mindenki. Vagyis mindenki fizessen adót. Önök másfél millió embert kivontak az adófizetés alól, így aztán nyilvánvaló, hogy ha egy olyan rendszer lép életbe, amelyik mindenkire kiterjed, akkor adófizetési teher keletkezik. Kettő: úgy gondolom, szintén az igazságosság kritériuma, hogy az adórendszer ne akadályozza meg azt, hogy valaki időről időre, vagyis mindenki ebben az országban előrébb tudjon lépni egyet. Ez a két kritérium.
Közteherviselés. Mindenki igénybe veszi egyébként a közjavakat, ergo mindenkinek be kell fizetni az adót. Magyarán a közteherviselés terjedjen ki mindenkire, aki jövedelemhez vezető tevékenységet végez. Másrészt az állam ne büntesse és ne akadályozza meg azt, hogy az emberek előrébb tudjanak lépni. Vagyis, ha netán magasabb lesz a jövedelem vagy fizetésemelés van, akkor ne lépjenek át egy újabb, magasabb adókulcsba, amit önök szeretnének.
Nos, úgy gondolom, hogy a 16 százalékos egykulcsos adó ennek a két kritériumnak megfelel. Mindenkire kiterjed a közteherviselés. Mindenkire azonos mértékben terjed ki, kereken 16 százalékot vesz el az állam mindenki jövedelméből. Nem többet. Kereken 16-ot. Hogy eddig voltak, és az önök idején voltak olyanok, 2010-zel összehasonlítva, akik nem az adójóváírás miatt nem vagy alig fizettek be adót, és ez közel másfél milliós szám egyébként, az egy más kérdés. Az ennek az összehasonlítása. Ez egy olyan rendszer, amelyik nem akadályozza meg azt, hogy előrébb tudjanak lépni az emberek. Én azt mondom, tisztelt képviselő úr, ön említett néhány gazdasági elemet is, igen, ez elősegíti a növekedést, elősegíti a beruházásokat, elősegíti a versenyképességet, növeli a fogyasztást, sokkal alacsonyabb lett volna a fogyasztás egyébként egy ilyen válságos időszakban, és csökkenti a szürkegazdaságot. És az, hogy még ebből az is következik, hogy ha elfogadjuk ezt a két kritériumot, hogy mindenkire terjedjen ki az szja-fizetési kötelezettség, és ne akadályozza meg azt az állam, hogy mindenki előrébb tudjon lépni, ne sújtsa külön pluszadóval, ha valaki egypár év után magasabb fizetéssel átkerül egy magasabb kulcsba, ezért ez az adórendszer igazságos is.
Én tudom, hogy önöknek az igazságról teljesen más felfogásuk van. Önöknek az az igazság, hogyha elveszünk valakitől, és odaadunk valakinek. Ki mondja meg? Ön mondja meg, ön mondja meg, hogy ki a gazdag ebben az országban? (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Idáig egyetlenegy adótervről tudok, amit Bajnai úr valamilyen úton-módon hozott, azt mondja, bruttó 320 ezer felett lenne egy magasabb kulcs. Most számítsa ki, hogy mennyi ez nettóban. Ez az ön szerint nagyon-nagyon jól járt felső tized, ugye, a legmagasabb tized, az pont 320 ezret keres. Utána azt mondja még Bajnai úr, az ön szövetségese egyébként, hogy még az átlagbérnél is behozna egy… (Mesterházy Attila: Olvasd el a tanulmányt!) Én elolvastam ugyanúgy ezt a tanulmányt, ebből a tanulmányból az derül ki egyébként, hogy a magyar adófizetők, legalábbis, ha az egyéni adófizetőket nézzük, szórása eléggé görbe meredekségű. Hát, ön is tudja nagyon jól, hogy a minimálbér a negyedik decilisnél tart, egyébként az átlagbér pedig a nyolcadiknál, utána pedig átlépünk a rettentő gazdagok közé, akik havi 300 bruttót keresnek, akiket ön meg akar adóztatni.
És meg akarja adóztatni ezen kívül az átlagbért is, hiszen három kulcsról beszél. Nem meri bemondani, hogy milyen szinten vetné ki az adót. De gondolja el! Ez a Ház megszavazta például a pedagógusok béremelését. Most meg szeretné adóztatni a pedagógusokat? Tehát el szeretné venni tőlük azt egyébként, amire most végre a pedagógusbér rendezésével eljutott Magyarország (Folyamatos közbeszólások az MSZP soraiból.), be szeretne vezetni egy adókulcsot az átlagbérnél… (Az elnök csenget.) Számoljon utána, tisztelt képviselő úr!

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť