DR. GAUDI-NAGY TAMÁS

Full text search

DR. GAUDI-NAGY TAMÁS
DR. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Én is egy össznemzeti ügyről szeretnék beszélni, mint az előbb a 6:3, a magyar futballválogatott sikere. Össznemzeti ügy az is, hogy a magyar nemzetrészek végre élvezhessék az önrendelkezési jogot, amely minden európai népet megillet, és tulajdonképpen már majdnem mindenki hozzá is jutott, egyedül mi maradtunk ki a szórásból 1920, a trianoni békediktátum után, kifelejtették a rendszerből az önrendelkezést, és ez az, amit a mai napig követelünk és követelnünk kell.
Ennek érdekében szerveztünk egy sikeres akciósorozatot, amelynek első állomása az Európa Tanácsban zajlott pár héttel ezelőtt, október első hetében, amelynek az volt a célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a délvidéki magyarság sanyarú helyzetére. Ott már megtörtént olyan filmbemutató és olyan közmeghallgatás meg tüntetés, amellyel sikerült egy elég nagy port kavarni és a figyelmet ráirányítani arra, hogy nincs minden rendben Szerbiában.
Szerbia csatlakozásban van az Európai Unióhoz, és azt állítja ő, és azt állítja a Vajdasági Magyarok Szövetsége, és azt állítja az Európai Bizottság, hogy minden rendben van az ott élő nemzetiségekkel, miközben ez nincs így.
Ezért kellett továbblépnünk, és Morvai Krisztina európai parlamenti képviselőtársammal közösen egy olyan akciót csináltunk múlt héten az Európai Parlamentben Strasbourgban, amelynek keretében - itt a kezemben mutatom azt a plakátot - egy közmeghallgatást tartottunk “Stop human rights abuses in Serbia!” címmel, tehát “Állítsák meg az emberi jogi jogsértéseket Szerbiában!” címmel. Ez egy nyilvános közmeghallgatás volt és egy sajtókonferencia, amelyet kifejezetten a visszaélések megszüntetése érdekében, a figyelemfelhívás érdekében tartottunk.
El kell mondanom, hogy előtte egyébként egy tüntetést szerveztünk, elzászi francia fiatalokkal és magyar részvétellel az Európai Parlament épülete előtt, ahol egyértelművé tettük. A hozzászólók: Sógor Csaba erdélyi európai parlamenti képviselő is elmondott néhány gondolatot, ugyanígy Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő, illetve Bozóki Antal, aki az egyik meghívottja volt a mi akciónknak. Ő a délvidéki Árgus Egyesület jogvédő szervezet vezetője és publikálta nemrégiben kiváló munkáját “A magyar közösség Szerbiában” címmel, amely átfogóan, 300 oldalban elemzi, mutatja be a jogállását és azokat a hiányokat, hiátusokat, azokat a problémákat, amelyekkel a magyar közösséget jellemzik, nyelvhasználat, köztisztségek betöltése területén visszaélések, a munkáltatás, munkaerőpiacon elszenvedett hátrányok és így tovább. Ő is elmondta a gondolatait, illetve Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke Zentáról, aki világosan elmondta, hogy az önrendelkezés jogát jöttünk ide követelni.
Miért kellett ezt tenni? Örömmel mondom, hogy egyébként ezen a meghallgatáson bemutatásra került az “Áldozatból bűnös” című dokumentumfilm is, amelyet két tehetséges filmes, Szakál Boglárka és Dóra Andor készített jómagam szervezésében, közreműködésével. Ez bemutatja annak a hét fiatalnak a szomorú történetét, akik már több mint egy éve vannak előzetesben Temerinben. Már több mint egy évvel ezelőtt egy kocsmai verekedés során rájuk támadt közel harminc szerb, amelynek során alig tudtak élve elmenekülni, majd ezt követően csak és kizárólag ellenük folyik büntetőeljárás súlyos vádakkal, 8 évig terjedő bűncselekmény vádjaival. Egyetlenegy szerb ellen folyik eljárás, aki szabadlábon védekezik. A fiatalokat rendszeresen bántalmazzák a börtönben, nagyon nehéz helyzetük van, kétségbeesettek a szülők. Európa nem tesz semmit.
A cél az volt, hogy ezzel a rendezvénysorozattal felhívjuk a figyelmet arra, hogy változtatni kell. Változtatni kell azon, hogy az Európai Bizottság országjelentése Szerbiáról - most kapaszkodjon meg mindenki - egy szót nem szól arról, hogy a magyarokkal mi van Délvidéken. 76 oldalon keresztül listázza a problémákat Szerbiával kapcsolatban, és azt mondja, hogy tökéletesen áll a helyzet a vajdasági kisebbségekkel kapcsolatban, sőt elmondja azt is, hogy nagyon jól kezelik a hatóságok az erőszakos eseményeket, mert általában szabálysértésnek minősítik őket, ahelyett, hogy bűncselekménynek kezelnék.
Hát pontosan fordítva történik, ezért örülünk, hogy találkozhattunk olyan befolyásos francia képviselőkkel, bajor képviselőkkel, angol képviselőkkel - angolok is részt vettek, olaszok is részt vettek ezen a meghallgatáson -, akik egybehangzóan elmondták, hogy számukra is elfogadhatatlan, ami zajlik. Tehát Európa egyre jobban ébred föl, és rájön és elfogadja azt az álláspontot, amit képviselünk, hogy nem lehet Szerbia az Európai Unió tagja addig, amíg nem teljesíti a magyarsággal kapcsolatos összes igényt. Éppen ezért idén most, ezen a héten Temerinben tartjuk meg ennek a filmnek a bemutatóját és Bozóki Antal könyvének a bemutatóját, és addig fogjuk folytatni ezt a munkálkodást, amíg végre a világ és Európa rá nem döbben, hogy Szerbia addig nem lehet tagja Európának, amíg a magyarsággal szembeni diszkriminációt fenntartja.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť