DONCSEV ANDRÁS

Full text search

DONCSEV ANDRÁS
DONCSEV ANDRÁS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Kétségtelen, hogy a demográfiai folyamatok megfordítása, azaz a születésszámok növelése az egyik legkomolyabb kihívás, amellyel szembe kell néznünk. Ennek érdekében a kormány számos intézkedést már megtett és tesz is a közeljövőben.
(16.50)
A korábban megtett lépéseket, többek között a családi adókedvezmény bevezetését és a munkahelyvédelmi akcióterv megindítását egészíti ki a jövő év január 1-jétől hatályba lépő gyed extra intézkedéscsomag, ami további, csaknem 20 milliárd forintos támogatást biztosít a családoknak jövőre.
Engedje meg, hogy négy pontot kiemelve válaszoljak a kérdésére. Az első: 2014-től a gyermekgondozási ellátás, tehát a gyes és a gyed mellett akár napi 8 órában is lehet majd dolgozni. Aki már most is dolgozik kisgyermek mellett, és le kellett mondania a gyedről vagy a gyesről, az januártól kérheti, hogy újra állapítsák meg számára a még hátralévő időre járó ellátást a munkavégzés mellett.
A második pont: 2014-től jobban járnak azok is, akik a gyermekük után jelenleg is ellátásban részesülnek, és jövőre újabb gyermekük születik. Ők az első gyermekük után sem veszítik el az ellátást.
Harmadsorban: a felsőoktatásban tanuló vagy frissen diplomázott fiatalok gyermekvállalásának nagyobb támogatása - ez a harmadik lépés -, hiszen jövő évtől számukra is lehetővé tesszük, hogy ha van legalább egyéves felsőoktatási jogviszonyuk, akkor a szülés után egy évig részesülhessenek gyedben. Ennek az összege a minimálbér, illetve a garantált bérminimum 70 százaléka lesz.
Végül negyedszer: a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztése a három vagy több gyermeket nevelő kismamákat kívánja jobb helyzetbe hozni, az érintett munkáltató ugyanis három év helyett öt évre kaphat adókedvezményt az után a kismama után, aki legalább három gyermeket nevel. Így kettő helyett három évig lesz adómentes a foglalkoztatása, további két évig pedig csak mintegy feleannyi időt kell megfizetnie.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť