L. SIMON LÁSZLÓ

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ
L. SIMON LÁSZLÓ (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Egy nagyon rövid törvényjavaslat fekszik önök előtt, amelyhez a támogatásukat kérem. A törvényjavaslat a jelenleg hatályban lévő, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvényt módosítja néhány ponton.
Azzal a szándékkal nyújtottuk be ezt a törvényjavaslatot, hogy segítsük az államot, amennyiben kiemelt jelentőségű beruházást hajt végre, és esetlegesen a beruházás megvalósulását olyan ingatlanbérlők akadályozzák, akik állami tulajdonban lévő ingatlan bérleti jogával rendelkeznek, viszont nem hajlandóak megegyezni a tulajdonossal, és ha ilyen módon akadályozzák az állami érdeket, akadályozzák, mondjuk, európai uniós támogatásból egy cél megvalósítását, akkor legyen arra eszköz, lehetőség az állam és nevezetesen a kormány kezében, hogy a saját tulajdonát könnyebben fel tudja szabadítani. Ez a javaslat tehát a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások esetén abban az esetben, ha különös makrogazdasági érdek fűződik az állami vagy önkormányzati tulajdonban álló és kiemelt jelentőségű beruházást érintő területen elhelyezkedő lakásvagyon megfelelő kezeléséhez, ezt kívánja megoldani.
Szeretném jelezni képviselőtársaimnak, hiszen már a bizottsági üléseken is több aggódó megszólalást hallhattunk ellenzéki képviselőtársainktól, hogy ez a jogszabály kellően differenciáltan kezeli azokat az ingatlanokat, amelyekben életvitelszerűen laknak, és azokat is, amelyekben életvitelszerűen nem tartózkodnak ott, valamint egyértelműen különbséget tesz a határozott idejű és a határozatlan idejű bérleti szerződéssel érintett ingatlanok, illetve azok hasznosítása között is. Természetesen itt nem arról van szó, hogy bárkit ki lehetne tenni a lakásából, hanem annak a megoldását szeretné ez a javaslat elérni, hogyha valaki szándékosan nem akar az állammal megegyezni, adott esetben a jelenlegi jogszabály nyújtotta helyzetet vagy lehetőséget kihasználva az államot akarja megzsarolni. Tehát ez a jogszabály természetesen azt a lehetőséget, hogy az ingatlanbérlő számára cserelakást vagy kompenzációt vagy kártalanítást kell nyújtani, azt nem írja felül, tehát természetesen erre a jövőben is lesz lehetőség.
(15.00)
Viszont attól függetlenül, hogy a korábbi jogszabály nem tett különbséget bérlő és bérlő között a tekintetben, hogy életvitelszerűen a bérleményben lakik-e vagy sem, mégis indokolt a különbségtétel a bérleti jog felszámolásánál. Hiszen több esetet is tudnék mondani, ahol ugyan üresen állt évek óta a lakás, azt az állam számára, a tulajdon számára vissza nem adta a bérlő, abban az esetben viszont, amikor állami érdek fűződött ahhoz, hogy ez megtörténjék, annak ellenére, hogy nem lakott az ingatlanban, olyan módon próbálta magát pozicionálni, mintha az állam miatt válna fedél nélkülivé.
Egy szó mint száz, tisztelt képviselőtársaim, ez egy rövid, ugyanakkor rendkívül fontos, az állam érdekét szolgáló törvényjavaslat, ahol azt nyilvánvalóan látnunk kell, hogy ha ilyen esetben, mondjuk, egy jelentős uniós támogatással megvalósuló projekt kerülne veszélybe, akkor a közösség forrásait veszélyeztetné egy-egy ingatlanhasználó. Ezért indokolt az, hogy az állam jogosítványait a korábbiakhoz képest megerősítsük. Kérem tisztelettel képviselőtársaimat, hogy támogassák az előttünk fekvő törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť