L. SIMON LÁSZLÓ

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ
L. SIMON LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnálom, hogy Lamperth Mónika elment. Szeretjük ezt a módszert, hogy belekiabálunk az éterbe, elmondjuk a véleményünket, és a válaszra már nem vagyunk kíváncsiak. De nem baj, ennek ellenére el fogom mondani a jegyzőkönyv kedvéért azt, hogy elég szomorú, hogy egy volt belügyminiszter ennyire ne legyen tisztában a magyar lakáshelyzettel és az erre vonatkozó jogszabályokkal, és hogy tulajdonképpen ilyen durva sértegetések szintjén maradt a fölszólalása, hogy az Orbán-kormány idején megszokták, hogy ha az állam valamire ránéz, akkor azt el is veheti, illetve el is veszi. Ezt határozottan vissza kell utasítanom a kormányoldal nevében. Azt is elég határozottan vissza kell utasítanom, hogy ez a jogszabálytervezet a kivételekre építene. Szó nincsen a kivételekről. Itt arról van szó, hogy vannak olyan személyek, akik egyébként ügyesen használnak ki olyan kiskapukat, amelyeket egyébként maga a lakástörvény is megteremtett. Ez a jogszabálytervezet ezen kiskapuk bezárására törekszik, ez a célja.
Hegedűs Lorántné képviselőtársamnak azt tudom mondani a benyújtás körülményeivel kapcsolatban, hogy nagyon-nagyon furcsállom azt, hogy önök minduntalan megkérdőjelezik azt, hogy egy országgyűlési képviselő élve a képviselői jogával törvénytervezetet nyújtson be. Ez olyan lenne, mintha én önöktől ugyanezt a jogot elvitatnám. (Dr. Staudt Gábor közbeszól.) Dehogyisnem! Határozottan megkérdőjelezte a képviselő asszony. Ne folytassunk polémiát, mert most nálam van a szó. Én sem vitatkoztam önökkel, amikor önök beszéltek. Ha megengedik, akkor végigmondom, és majd aztán a részletes vitában, amennyiben lesz módosító indítvány, önök is elmondhatják a saját álláspontjukat.
Egy országgyűlési képviselőnek joga van benyújtani törvénytervezetet, joga van azt visszavonni. Joga van újra benyújtani, és abban az esetben, ha egy bizottság nem támogatta, akár egy vesszőnyi módosítással joga van újra benyújtani. Aki ezt a jogot elvitatja, az nem érti a parlamentarizmust. Teljesen természetesen joga van egy országgyűlési képviselőnek úgy benyújtani törvénytervezetet, hogy adott esetben azokat az egyeztetéseket nem viszi végig, amelyeket a kormány számára kötelezően előírt. És itt nem arról van szó, hogy a kormány meg akarna kerülni bizonyos célokat, itt egyszerűen arról van szó, hogy a képviselő él a jogával, és egyébként pedig, hogy az a törvényjavaslat, amit benyújtott, majd kiállja-e azokat a próbákat, amelyeket egy törvényjavaslatnak ki kell állnia, és egyébként a kormány támogatja-e vagy nem, adott esetben a kormány ellenében a kormánypárti többség támogatja-e vagy nem, az egy másik kérdés. Önök minduntalan megkérdőjelezik azt, ami teljesen természetes jogunk, és ami a jogállami és demokratikus parlamenti működésnek az egyik alapja.
Azt határozottan vissza kell utasítanom - ma úgy látszik, hogy ilyen napunk van -, hogy az Orbán-kormány útban levő emberektől akarja elvenni ezen a törvényjavaslaton keresztül az ingatlanjukat. Ez szégyen, hogy ön ilyet feltételez. Ez szégyen, hogy ön ilyet mond a Magyar Országgyűlésben, határozottan visszautasítom. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Ez egyszerűen szégyen, nem tudok mást mondani, tisztelt képviselő asszony. Micsoda feltételezés az - önök magukból indulnak ki -, hogy a kormány valakinek a lakására szemet vetett! Ha ön elolvassa tisztességesen ezt a törvényjavaslatot, akkor világos az, hogy ez a jogszabály arra teremt lehetőséget, hogy abban az esetben, ha kiemelt állami beruházás zajlik; abban az esetben, ha a bérlővel az ingatlannak a tulajdonosa - tehát szó nincs itt kisajátításról meg nem tudom miről -, a saját tulajdonosa az ingatlannak rendelkezhessék könnyebben az ingatlanával. És ebből - elmondtam a bevezetőben is - egyáltalán nem következik az, hogy bárki emiatt fedél vagy kártérítés nélkül maradna. Nem fogok konkrét példákat mondani. Semmi értelme konkrét példák mentén menni, ugyanis egy törvényjavaslat éppen nemcsak hogy egy, kettő vagy három konkrét példának a kezelésére kell hogy alkalmas legyen, hanem rendszerszinten kell egy problémát kezelni tudnia.
Megítélésünk szerint ez a törvényjavaslat rendszerszinten fogja kezelni a problémákat… (Szilágyi György közbeszól.) Képviselő úr, úgy látszik, hogy nagyon ideges. (Szilágyi György: Problémáid vannak. - Az elnök csenget.) Képviselő úr nagyon ideges, jó lenne, ha moderálná magát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť