DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha picit visszatekint az elmúlt időszakra, akkor látható, hogy a szocialisták valamilyen furcsa ok miatt nagyon szeretik az olyan konstrukciót, amikor az állam fizet be valamit, ezt aztán valamilyen magánintézmény kezeli, és utána az egésznek a rizikóját állja az állam. Tehát ami történt a babakötvénynél, az nagyon hasonlít egyébként a kötelező magánnyugdíjrendszerhez, ami annyiban volt magán egyébként, hogy magántulajdonosi intézmények kezelték azokat a befizetéseket.
Itt is a rendszer úgy működött, hogy az állam támogatást nyújtott egy gyermek számára nyitott betétre, ezt a betétet aztán, amibe az állam és a szülő is fizetett be, ezt a számlát egy bank kezelte, a bank pedig államkötvényeket vásárolt ezen. Tehát a kockázatot az állam viselte, a támogatást az állam fizette, sőt még a betétek kamatait is; tehát kérdezem én, hogy mi volt ebben a rendszerben hasznos, vagy miért kellett ebbe az egész rendszerbe egyáltalán beiktatni a bankokat.
Tisztelt Képviselő Úr! Talán nem véletlen, hogy 2006 óta 700 ezer gyermek kapta meg ezt a kezdő 42 500 forintos támogatást, ugyanakkor a számok azt mutatják, hogy 500 ezer gyermek szülei nem is foglalkoztak magával a kötvénnyel, a Start-számlával. Ezért úgy gondolom, hogy az a konstrukció, amely most elindult, egy könnyen kezelhető, jól követhető, 19 éves futamidejű állampapír, és a kondíciói is rendkívül jók, amelyek a szülői gondoskodást erősítik, és ebbe a rendszerbe nem kell beiktatni egy szereplőt, mint ahogy a korábbi rendszerbe be volt iktatva egy szereplő, amely csak a költségeket hajtotta fel.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť