DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Köszönöm a támogató nyilatkozatokat és a támogatást kifejező felszólalásokat. (Lendvai Ildikó távozni készül.) Mivel látom, hogy képviselő asszony készülődik, ezért röviden szeretnék önnek válaszolni, és igyekszem nem élezni ezt az egyébként szakmai mederben és békés körülmények között lefolyt vitát.
Egyrészt, amikor az Országgyűléshez fordultam, akkor természetesen azokhoz fordultam, akik a polgári törvénykönyvet, az új polgári törvénykönyvet megszavazták, de tekintettel arra, hogy ez az Országgyűlés jogalkotása, ezért nem tettem különbséget azok között, akik nem szavazták meg és akik megszavazták.
Úgy ítéltem meg, hogy a felszólalásában Lendvai Ildikó képviselő asszony olyan témákat hozott elő, amelyekről ő maga is elmondta, hogy már a polgári törvénykönyv tekintetében sem fogadtak el, és abban vitában álltak az előterjesztéssel. Én azért szeretném arra felhívni a figyelmet, és kicsit vitába szállva a képviselő asszonnyal, hogy mind a cselekvőképességi jog szabályozásában, mind az élettársi kapcsolat ügyében igenis előrelépést, progressziót tartalmaz az új polgári törvénykönyv, hiszen a cselekvőképesség szabályozása, a cselekvőképesség korlátozása egy jelentős változáson ment át, és az elfogadott törvény megegyezik egyébként a szakértői bizottság javaslatával. Tehát a kormány nem változtatott a cselekvőképesség tervezett szabályain, azokat jogászprofesszorok és neves gyakorló jogászok alakították ki.
(16.40)
Tehát amikor ezekkel a cselekvőképességi szabályokkal vitába száll a Magyar Szocialista Párt, akkor vegye figyelembe - mint mondtam - a progressziót, az előrelépést ezen a területen, és vegye figyelembe azt, hogy ez szakértői javaslat volt.
Hozzáteszem, hogy az Alkotmánybíróság várhatóan az alapvető jogok biztosának a beadványára meg fogja vizsgálni ezeket a szabályokat.
Az élettársi kapcsolattal is ugyanez a helyzet, bár ott eltért az Országgyűlés a szakértői bizottság javaslatától, de az élettársi kapcsolatban is az élettársak szabályozása, ha úgy tetszik, az intézményesülés irányába mutat, hiszen az élettársi kapcsolatnak vannak családjogi joghatásai, szemben egyébként a még hatályos, sok évtizeden át fennálló polgári törvénykönyvhöz képest. Tehát amikor ezt az új szabályozást bírálja a Szocialista Párt, akkor azt is vegye figyelembe, hogy egyrészt a saját kormányzásuk alatt nem változtatták meg az élettársi szabályozást, másrészt vegye figyelembe, hogy - ahogy mondtam - az intézményesülés irányába mutat az új polgári törvénykönyv; nem ment el olyan messzire, mint ahogyan a szakértői tervezet előírta.
Staudt képviselő úr felvetéseire azt tudom javasolni, hogy ha a képviselő úrnak vannak módosító indítványai ezzel kapcsolatban, akkor azt külön a bizottsági és a részletes vitában tárgyaljuk meg. Ha nincsen jobb javaslata, akkor pedig kérem, hogy támogassák a benyújtott törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmet, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť