DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány a közbiztonság növelése és fenntartása, a bűnözés visszaszorítása, a bűnmegelőzés, valamint a bűnelkövetők elleni hatékonyabb intézkedések erősítéséhez szükséges cselekvési tervek kidolgozásának és végrehajtásának koordinálására létrehozta a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács alakuló ülését az idén tavasszal tartotta. A kormánytól elsőként azt a feladatot kapta, hogy dolgozza ki és terjessze a kormány elé a bűnmegelőzés új nemzeti stratégiájának tervezetét. Ezt a kormány a 2013. szeptember 18-ai ülésén elfogadta.
Az új bűnmegelőzési stratégia alapvető célja a közbiztonság megerősítése, a bűnözés csökkentése, a védelem biztosítása mindenki számára, az állampolgárok biztonságérzetének javítása, továbbá olyan bűnmegelőzési szakpolitika kialakítása, amely a következő tíz évre meghatározza a bűnmegelőzés főbb beavatkozási területeit, szakmai kereteit és eszközrendszerét. A hozzá kapcsolódó, kétévente elkészítendő cselekvési tervekben meghatározott feladatok végrehajtása elősegíti a megfogalmazott alapvető célok megvalósulását, kiemelten a bűncselekmények áldozatai számának csökkentését, a bűnmegelőzési ismeretek mindenki számára elérhetővé tételét, a bűnelkövetők társadalomba való visszailleszkedésének elősegítését.
(Az elnöki széket Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tisztelt Országgyűlés! Az új bűnmegelőzési stratégia a meglevő közfeladatok hatékonyabb ellátását célzó fejlesztési célkitűzéseket is tartalmazza. Számos kormányzati szerv felelősségét érinti, ugyanakkor a nemzeti stratégia végrehajtásában jelentős feladatok hárulnak az egyházakra, a civil társadalomra, a helyi közösségek egyéb szereplőire is.
Hazánk első bűnmegelőzési stratégiáját tíz éve fogadta el az Országgyűlés. Az új bűnmegelőzési stratégia elfogadásával szükségessé válik a régi hatályon kívül helyezése. A régi stratégia által elért eredményeket az új stratégiában továbbvisszük, ott, ahol pedig az szükséges, a megfelelő korrekciókat megtesszük. Mindenképpen szükséges a további építkezés, az új kriminális kihívásokra történő válaszadás, a bűnmegelőzés intézményrendszerének továbbfejlesztése, bővítése. A kormány döntése értelmében mindehhez a szükséges anyagi forrás is biztosított.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a határozati javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť