DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Először is szeretnék köszönetet mondani a honvédelmi és rendészeti bizottságnak, hogy megtárgyalta, általános vitára alkalmasnak tartotta és elfogadásra ajánlotta a határozati javaslatot.
Köszönöm Vas Imre képviselő úrnak, a Fidesz képviselőjének, hogy támogatja a javaslatot.
Staudt Gábor képviselő úr hozzászólására szeretnék reagálni. Legelőször is szeretném elmondani itt a Ház falai között, hogy korábban is elmondtuk, és most is megerősítem, hogy a magyar hatóságok minden bűnözővel szemben fellépnek, fajra, felekezetre, nemre, származásra, bőrszínre tekintet nélkül (Dr. Staudt Gábor: Egyre kisebb hatékonysággal.) a törvény szigorával járnak el. Senki nem állhat a törvények fölött, ezt az alkotmányos alapelvet a hatóságok a mi kormányzásunk alatt teljes mértékben betartják, és betartották korábban is. (Dr. Staudt Gábor: Szóban.)
Ami a büntetés-végrehajtással kapcsolatos állításait illeti: nem az önök javaslatait vettük át, hanem a kormányprogramot hajtottuk végre, hiszen a kormányprogramban világosan leszögeztük, hogy az a cél, hogy az elítéltek, a büntetés-végrehajtásban börtönbüntetésüket töltők vegyenek részt a munkában, aki egészségi állapotára tekintettel alkalmas a munkavégzésre, az dolgozzon, a büntetés-végrehajtási intézetek legyenek önellátók. De nemcsak ezt mondtuk, hanem ennek érdekében számos beruházást hajtottunk végre, és a szigorúbb büntetőpolitika eredményeképpen nőtt a fogvatartottak száma és jelentősen nőtt a korábbiakhoz képest a munkát végző, foglalkoztatott fogvatartottak száma.
Ezt az elképzelést szeretnénk továbbfejleszteni az új büntetés-végrehajtási kódexben, amelynek társadalmi vitája jelenleg is folyik. Kérem a tisztelt Országgyűlést, a parlamenti pártokat, hogy ha vannak javaslataik ezzel kapcsolatban, azt tegyék meg, köszönettel vesszük, hiszen egy nagyon fontos részét jelenti az állami büntetőpolitikának ez a kérdés.
És szeretném elvi éllel leszögezni, hogy a büntetőpolitika a végrehajtó hatalom felelőssége.
(13.30)
Ami a számokat illeti, Staudt Gábor képviselő úr és Harangozó képviselő úr is 2012-es adatokat idézett, szeretnék erre is reagálni az összbűnözést érintően. A regisztrált bűnelkövetők száma csökkent 2012-ben. 2011-ben 112 895 volt, 2012-ben ez 100 239, ez több mint 11 százalékos csökkenést jelent. A vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár 2012-ben 112,7 milliárd forint volt, ez az előzőekhez képest közel 9 százalékos csökkenést jelentett. Ha figyelembe vesszük a személy elleni bűncselekményeket és vizsgáljuk azokat, azt láthatjuk, hogy a személy elleni bűncselekmények az összes regisztrált bűncselekmény 5,7 százalékát képezik, ez 26 875 bűncselekményt jelent. A befejezett szándékos emberölések és erős felindulásban elkövetett befejezett emberölések száma a 2011. évi 142-ről 113-ra csökkent, ez több mint 20,4 százalékos csökkenést jelentett. Egyébként az is nagyon fontos, hogy az emberölések elkövetőit a rendőrség elfogta. A szándékos súlyos testi sértések száma is csökkent, a 2011-es 6791-ről 2012-ben 6583-ra.
Ha nézünk egy másik bűncselekmény-kategóriát, a közlekedési bűncselekményeket, akkor azt láthatjuk, hogy a súlyos testi sértést okozó közúti balesetokozások száma csökkent, 2544-ről 2477-re, a halálos közúti balesetek száma szintén csökkent, a 2011-es 286-ról 268-ra. A közrend elleni bűncselekmények kategóriájába tartozik a kábítószerrel való visszaélés, veszélyessége miatt mégis kiemelendő. 2011-ben 5972, 2012-ben 5209 bűncselekményt regisztráltak, ez 700-zal kevesebb. A gazdasági bűncselekmények száma is csökkent, 2011-ben 32 490 volt, 2012-ben 24 001-re csökkent.
Ha a bűnözés struktúráját nézzük, azt mondhatjuk, hogy 2011-hez viszonyítottan csökkent a fiatalkorú bűnelkövetők száma. 2011-ben 11 034, 2012-ben 10 056. A gyermekkorú elkövetők száma az elmúlt öt évben hullámzóan csökkenő tendenciát mutat, ez 2012-ben 2604 főt jelentett.
Harangozó képviselő úr rendeleti kormányzást említett, rendeleti kormányzásról beszélt. Arra hívnám föl a figyelmet, hogy a kormányhatározatban elfogadott nemzeti bűnmegelőzési stratégiában foglalt feladatok folyamatos figyelemmel kísérését, eredményes és hatékony végrehajtását, végrehajtásának értékelését segíti elő ez az új forma. A kormányzati hatáskör biztosítja azt is, hogy a stratégia hosszú távra tervezett célkitűzéseire, feladataira figyelemmel rugalmasabban lehet a társadalmi változásokra reagálni. És ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a választ, képviselő úr, az emberek számára, az állampolgárok számára nem az a fontos, hogy milyen jogforrásban fogadja el a jogalkotó a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát, hanem hogy eredményes legyen, hogy javuljon a bűnmegelőzés, hogy a közbiztonság erősödjön, az emberek biztonságérzete javuljon.
Arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a határozati javaslatot támogassa, de támogassa a kormánynak a bűnmegelőzés érdekében tett erőfeszítéseit, a közbiztonság érdekében tett erőfeszítéseit is. Hiszen úgy, ahogy 2010. május 29-én a kormányprogramban, ma is azt valljuk, hogy a közbiztonság megerősítése, a rend fenntartása olyan nemzeti ügy, amelynek érdekében érdemes összefogni, és a kormány elkötelezett ennek érdekében, hogy további eredményeket érjünk el. Ami pedig azt illeti, hogy a kormány magára hagyta a rendőrséget, Harangozó képviselő úr hozzászólásában érintette ezt, ez nem igaz. Hiszen számtalanszor elmondtuk, és a gyakorlatban is ezt gyakoroljuk, hogy például a polgárőrséget a kormány stratégiai partnerként tekinti. Ebben az évben 700 millió forintot biztosítunk az állami költségvetésből a polgárőrség támogatására. Ez az összeg előreláthatólag 2014-ben 1 milliárd forintra emelkedik.
Együttműködünk az önkormányzatokkal. Olyan jogszabályokat fogadtunk el, és sajnálatos, hogy az ellenzéki pártok ezeket többnyire nem támogatták, amelyek az önkormányzatok rendészeti feladatait erősítik, rendészeti eszközeit erősíti. Hiszen nagyon fontos ezen a területen is az együttműködés. Ezt szeretném kiemelni, kihangsúlyozni, hogy a kormány a polgárőrséggel, az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel, egyházakkal és az emberekkel összefogva dolgozik azért, hogy Magyarországon a közbiztonság erősödjön, a bűnmegelőzés, és ezt szeretném aláhúzni sokadszorra is, a bűnmegelőzés területén hatékonyabban tudjunk föllépni. Hiszen azt a bűncselekményt, amit nem követnek el, nem kell nyomozni, annak nincs sértettje.
Úgyhogy ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a beterjesztett javaslatot támogassa és fogadja el.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť