DR. STAUDT GÁBOR

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő javaslat tulajdonképpen formálisan hatályon kívül helyezné, illetve valószínűleg hatályon kívül fogja helyezni azt az országgyűlési határozatot, amely 2003-ban a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról szólt.
El lehet mondani, hogy sajnos Vas Imre képviselőtársam túl optimista volt, mert ő úgy fogalmazott, hogy többé-kevésbé beváltotta azokat a reményeket, amelyeket megfogalmazott ez a stratégia, illetőleg voltak gyenge oldalai, de alapvetően ez egy sikertörténet.
Átfutva az indokolást, amit az országgyűlési határozati javaslathoz csatoltak - gyermek-, fiatalkorú bűnözés megelőzése, áldozattá válás megelőzése, városi bűnözés csökkentése, bűnismétlés megelőzése, hogy csak a prioritásokra térjek ki -, sajnos ez nem valósult meg. Nem valósult meg, és hiába indítottak - egyébként legfőképpen a szocialista kormányzatok, hiszen 2003 óta az ő kormányzásukra esett az az időszak, amit 2010-ig értékelni kell, de - hiába indultak, mondjuk, áldozatsegítő szolgáltatások, ami egyrészről természetesen jó, hogyha már egy bűncselekmény megtörténik, akkor segítsük az áldozatokat, de alapvetően a bűncselekménynek és a bűnnek kellene hadat üzenni, ez egyáltalában nem történt meg.
Amikor önök ezt az időszakot értékelik, mert amikor hatályon kívül helyezzük ezt az időszakot, értékelni kell ezt az időszakot, akkor egyébként politikailag sem tehetik meg a gyalázatos számok mellett, hogy ezt ilyen pozitívan értékeljék. Egyébként az önök időszakára is ki fogok térni. Nem leszek ott sem sajnos túlságosan dicsérő, mert statisztikai adatokra építve nem mondhatok túl sok dicsérő szót az önök kormányzatának a tevékenységéről sem, de a helyzet az előző szocialista kormányok alatt indult.
Amit viszont még előzetesen el lehet mondani, és ez az indokolásban szerepel, hogy az új bűnmegelőzési stratégiát a kormány alkotja meg, fogalmaznak önök így az utolsó mondatban, az interneten talán már fel is lelhető valamiféle iromány, azt nem tudom, hogy ez a végső szöveg-e, amit el lehet érni, vagy ezen még esetleg módosítanak, de a lényeg az, hogy jobb lenne, ha ezt az Országgyűlés egy határozati javaslatban alkotná meg, ugyanúgy, ahogy ezt megtette. Nagyon szeretnénk mi, ellenzéki képviselők is ebbe beleszólni, megfogalmazni azokat a módosító javaslatokat, amelyekkel jobbá és hatékonyabbá tehető a bűnüldözés.
Nemcsak arról beszélünk, hogy itt csiszolni kell egy kicsit rajta, és utána még nagyobb eredményeket érhetünk el, hanem sajnos tragikusan is vészes irányba futnak a dolgok, és a közbiztonság ilyen irányba alakul. Hogyha önök ezt sikeres programnak vélik, akkor azt is mondhatnánk, hogy a műtét kiválóan sikerült, de sajnos a beteg meghalt, ahogy a klasszikus mondás tartja. De akkor egy kicsit a számokra is rá szeretnék térni.
A KSH 2012-es adatait kell elővennem, mert államtitkár úr mindig elmondja azokat a szép szavakat, hogy milyen jó irányba haladunk, mennyi új rendőrt avattak, milyen jó a közbiztonság, az embereknek a közérzete és a rendőrségbe vetett hite mennyiben nő. És ezt már el is hihetnénk, hogyha egyrészt nem járnánk emberek között, és ne hallanánk a visszajelzéseket ennek az ellenkezőjéről, vagy ne éreznénk a saját bőrünkön, vagy ne látnánk a KSH 2012-es adatait. A regisztrált bűncselekmények száma példának okáért 472 ezer volt, nyilván, államtitkár úr, ön is ismeri ezeket a számokat, ez 21 ezerrel több, mint amit 2011-ben regisztráltak. 4,6 százalékos növekedésről beszélünk.
A vétségek száma ezen belül 12 százalékkal nőtt szintén 2011-hez képest. A fővárosban, ugye említhetném, hogy a bűnüldözési stratégia kiemelte, hogy a városokban kell erősíteni a rendet; hozzátéve, hogy azt is megemlítik, hogy sajnos a tanyavilág például elhanyagolásra került pont emiatt, de a fővárosban tavaly 119 ezer bűncselekményt regisztráltak, ami egytized emelkedést jelent, tehát tízszázalékos emelkedést jelent. Ez nem azt jelenti, hogy előrehaladtak volna a dolgok, sőt vészesen egyre rosszabbak.
A csalások száma harmadával emelkedett, de említhetném a közrend elleni bűncselekményeket is, amelyek körébe tartozik például az önbíráskodás, garázdaság, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, közveszélyokozás, okirattal történő visszaélés, lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés. Ezeknek a száma 2012-ben 135 ezer volt, ami 25 százalékos emelkedés a statisztikai hivatal szerint, és ha 2005-öt vesszük alapul, amely a nem oly dicső szocialista kormányzatok idejére esik, akkor is 60 százalékos az emelkedés.
És a bűntettek sértettjeinek a száma 227 ezer fő volt tavaly, ami szintén 5,8 százalékos emelkedés. Ezek a számok, amelyek nem hazudnak, nehéz velük vitatkozni, ennek tükrében és annak meg legfőképpen a tükrében, hogy gyakorlatilag a ciklus vége felé járunk, évről évre egyre rosszabb statisztikák elé nézve, igazán az Országgyűlés elé hozhatták volna ezt a stratégiát, és valóban erről beszélnünk kellett volna, nem csak hatályon kívül helyezni a régi határozatot.
(13.10)
Pintér Sándor belügyminiszter úr ígérte, hogy két hét alatt rendet tesz. Ezt már oly sokszor idéztük, de sajnos nem két hét, nem két év, de lassan négy év alatt sem történt ez meg, sőt a helyzet csak egyre rosszabb lesz. A belügyminiszter úr valamit láthatott előre - és ez még érdekesebbé teszi a helyzetet -, mert úgy fogalmazott korábban, hogy először növekedni fog majd a bűncselekmények száma; annak ellenére egyébként, hogy önök felemelték például a lopások esetén a bűncselekményi értékhatárt, tehát - sajnos ez egy elég gyakori bűncselekmény volt - ebben az esetben a statisztikának javulnia kellett volna, hiszen kevesebb bűncselekmény esett a bűncselekményi kategóriába, több a szabálysértésibe, tehát ilyen szempontból még tragikusabb a helyzet. Visszatérve, azt mondta a belügyminiszter úr, hogy először majd bizonyára növekedni fog a bűncselekmények száma, amit azzal magyarázott, hogy a rendőrség hatékonyabban fog dolgozni, és ezért fog a felderített bűncselekmények száma nőni, illetve majd az emberek bizalma nőni fog, és egyre több bűncselekményt fognak a rendőrség felé bejelenteni, és ezért is növekedni fog ezeknek a száma.
Nos, a felderített bűncselekmények száma nem nagyon nőtt, viszont a fel nem derített bűncselekmények száma igen, és a sértettek száma is. Ezután már csak azt tudom mondani, hogy ha ez a rendőrségi hatékonyság, hogy egyre több sértett van és egyre több bűncselekményt követnek el, akkor államtitkár úr, kérem önöket, hogy ne fokozzák tovább a rendőrség hatékonyságát, mert akkor jövőre is legalább 10 százalékkal fognak romlani ezek a statisztikák, amit már a magyar társadalom egyszerűen nem bírna elviselni.
Úgy gondolom, idetartozik ehhez a témakörhöz akár a büntetés-végrehajtás kérdése is, hiszen megemlítésre kerül az indokolásban. Új bv-kódex kerül majd elfogadásra, még a társadalmi vita folyik, erről is sokat fogunk még vitatkozni. A Jobbik mindig is az önfenntartó börtönök pártján állt, és elvártuk azt, hogy minden rab dolgozzon. Ezt most már próbálják önök is valamilyen formában talán bevezetni, persze még úgy gondolom, hogy ezt néhol erőtlenül vagy a tervezetet ismerve erőtlenül és nem minden esetben a valós börtönviszonyokat ismerve vagy azokhoz igazodva, de legalább elfogadták a Jobbik ezen programpontját is, és ennek azért tudunk örülni, hogy legalább az önfenntartás irányába elmozdultak.
Itt lehetne említeni akár azt is, hogy bizonyos szolgáltatásokért is a raboknak fizetniük kell vagy ellenszolgáltatást kell nyújtani. Ezek mind lehetnek olyan programpontok, amelyeket önök nagyon helyesen átvettek a Jobbik programjából. Tehát a megvalósítás még nagyon messze van, jó esetben tavasszal tudja az Országgyűlés elfogadni az új bv-törvényt, és tudnak ezek az új szabályok életbe lépni. Addig is ezekre kellően fel kéne készülni - most erre nem térnék ki szakmailag részletesebben, mert ennek meglesz a megfelelő ideje, de ez is mindenképpen a bűnmegelőzési stratégiához tartozik.
Tehát összefoglalva, úgy gondolom, hogy nem elég az áldozatokkal foglalkozni, bár fontos terület, nem elég az utógondozásra megfelelő hangsúlyt fektetni. Egyetértünk, hogy a bűnözés egy össztársadalmi stratégia, de itt akár a szociális kártya bevezetését is lehetne ugyanúgy elmondani, vagy az olyan családokból, amelyek újratermelik a bűnözést, bizony akár bentlakásos iskolákba kellene venni azokat a gyermekeket, akik csak így óvhatók meg attól, hogy bűnöző életformát magukra vegyenek, és ezt lássák otthon. Bizony önöknek szembe kellene nézni azzal a ténnyel is, amit a társadalom ugyanúgy tud, hogy sajnos a cigánybűnözés kategóriáját önök még mindig nem kezelik helyén, és még mindig egyfajta szitokszóként vagy tudatosan félreértett kifejezésként értelmezik.
Számtalanszor elmondtuk, és itt is akkor el fogom ismételni, hogy igenis arról van szó, ami ’90 előtt minden tankönyvben szerepelt, és önök is, akik jogi egyetemre jártak, ezt tanulhatták ’90 előtt; én az után jártam, viszont ezeket a tankönyveket vagy még el lehetett érni, vagy a könyvtárban ezek elolvashatóak a mai napig is. Ez egy használt fogalomrendszer volt, és arra utalt, hogy bizonyos bűnelkövetői magatartások bizony például a cigány kisebbséghez köthetőek. Egyébként a rendőrségi nyomozások során is, például egy betörés esetében bizonyos elkövetői jegyekből a rendőrség ma is tud következtetni, hogy az elkövetőt hol kell keresnie. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetett más kisebbségből vagy a többségi társadalomból, de amíg ezek a jegyek fellelhetőek, addig, ahogy ’90 előtt a rendőrséget is erre képezték, ezt talán manapság is meg kellene tenni, és nemcsak egyfajta önképző jelleggel eljuttatni oda a rendőrséget, hogy ezeket felmérje.
Arról nem is beszélve, hogy végre olyan statisztikákat kellene önöknek is létrehozni, amelyeket már a Jobbik számtalanszor kezdeményezett, és amelyek akár Amerikában is szerepelnek. Tehát nem kell nagyon messze menni, az önök kedvenc amerikai nagykövetét kell csak megkérdezni, és el fogja mondani, hogy náluk milyen statisztikákkal rendelkeznek akár a börtönben fogva tartottak tekintetében, akár a bűnelkövetők tekintetében. A társadalmi védelmet igenis az teremti meg, ha tisztán látjuk, hogy mely csoportokkal szemben milyen módon és hogyan kell fellépni. Itt természetesen nem csak a cigány kisebbségről beszélünk. Lehet, hogy a fehérgalléros, mondjuk, politikusbűnözéssel szemben is teljesen más magatartással kell fellépnie a rendőrségnek, és lehet, hogy erre mondjuk, külön nyomozócsoportokat kell létrehozni, mert bizonyos körökben, mondjuk, kormányzati körökben bizonyos szereplők érinthetetlenek. Lehet, hogy valóban egy olyan független bűnüldöző szervet kell létrehozni, amellyel akár, ahogy a cseh példát is láthattuk, a legfelsőbb kormányzati körökre is le tudnak csapni, házkutatást tudnak tartani, és a bűnt valamilyen formában fel tudják deríteni.
Tehát a probléma átfogó, a társadalom minden szegmensében jelen lévő bűnt kellene üldözni. Semmilyen csoport esetében nem lenne szabad önöknek a fejüket elfordítani vagy a földbe dugni, mert higgyék el, az emberek, akik ezt mindennap megélik, tökéletesen tudják, hogy miről beszélünk. Továbbmegyek: önök is tökéletesen tudják, tökéletesen tudják, hogy mi az, ami a vidék társadalmát ellehetetleníti, kik azok a csoportok, vagy melyik az az egy-két család egy faluban, amelyek mondjuk, a lopásokat, rablásokat nagy számban elkövetik, és annak ellenére a rendőrség még sem tud vagy még sem akar semmit tenni. Ez a mikroszemlélet.
A makroszemlélet meg - sajnos, amivel vitatkozni elég nehéz - a Statisztikai Hivatal számai, amelyeket felsoroltam. Bármit lehet rá mondani, csak azt nem, hogy önök a bűnüldözést hatékonyan végzik. Azokra az esetekre, amelyek az utóbbi időben történtek, most azért nem térnék ki, mert sajnos olyan sok van: az idősek sérelmére elkövetett gyalázatos tettek, vagy legutóbb az - amit egyébként már itt a parlamentben is felhoztunk -, amikor egy hétéves kisgyermeket ok nélkül rángattak le egy bicikliről, és bántalmaztak olyan módon, hogy lehet, hogy le is rokkan, tehát maradandó fogyatékossága lesz. Ezeket az eseteket és ezeknek a növekvő számát meg kell akadályozniuk, és olyan stratégiát kell elfogadni, amit az Országgyűlés fogad el, közösen fogadunk el, és végre hatékonyan kerül alkalmazásra. Önök megtehették volna, hogy kormányzati körben kezelik a problémát; sajnos a számok önmagukért beszéltek: nem sikerült, de akkor nem szégyen elfogadni a segítségünket vagy az ellenzék segítségét, és beépíteni ezeket a javaslatokat.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť