KARÁCSONY GERGELY

Full text search

KARÁCSONY GERGELY
KARÁCSONY GERGELY (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ma három kulturális témájú törvény elfogadására készül a Ház, mind a három törvény egyfajta kulturális einstandot próbál megvalósítani. Ez igaz a szellemi tulajdon, a szerzői jogi törvény módosítására is, amivel kapcsolatosan széles körű tiltakozó mozgalom alakult ki a jobb- és a baloldalhoz tartozó és egyébként politikával egyáltalán nem foglalkozó művészek körében, ugyanez igaz a múzeumi törvény módosítására, és sajnos ugyanez igaz a Magyar Művészeti Akadémiával összefüggő törvények módosítására is.
Szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy amikor itt, a Parlament falai között arról vitáztunk, hogy hogyan és milyen módon jöjjön létre ez az új művészeti köztestület, akkor én és mások is erősen érveltünk amellett, hogy magának a Művészeti Akadémiának a létrehozása, születése nem teszi lehetővé azt, hogy ez a magyar nemzeti kultúra sokszínűségét képviselni képes szervezet legyen. Most, amikor önök a Vigadó épülete mellett a Műcsarnokot, annak tulajdonjogát és egy újabb értékes műemlék épületet bíznak a Magyar Művészeti Akadémia gondjaira, akkor nem a teljes magyar kulturális életet támogatják sajnos, hanem egy olyan intézményt, ami azóta nem egységesítette, hanem inkább megosztotta a magyar nemzeti kulturális életet. Egy olyan intézményről beszélünk, aminek a létrejöttét az állampolgári jogok általános ombudsmanja is alaptörvény-ellenes módon létrejött intézménynek gondolja, hiszen az Alkotmánybíróság előtt ott van az a beadvány, ami felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia egy civil egyesületből lett köztestület, és a köztestület megalakítása során az alaptörvényben leírt kulturális sokszínűség szempontjai nem tudtak érvényesülni.
Azt gondolom, hogy ez a mai nap egy fekete napja lesz a magyar kulturális életnek. Önök talán azt gondolják, hogy attól nemzeti valami, hogy önök birtokba veszik, hogy önök einstandolják, de a magyar nemzeti kultúra nem attól lesz nemzeti, hogy a Fidesz ráaggatja ezt a címkét, hanem attól nemzeti, hogy a magyar alkotók közösségének egésze számára elfogadható. Ma olyan törvények elfogadására készülnek önök, és a zárószavazás előtti módosító indítványok is ilyenek, amelyek ahelyett, hogy egységesítették volna, erősítették volna a magyar kulturális életet, ehhez képest megosztják azt, egy felesleges politikai és egyébként alkotmányosan is támadható módon próbálják önök a maguk képére formálni a sokszínű magyar kulturális életet. Azt gondolom, hogy ez egy rossz irány, és ráadásul mind a három törvény esetében, a múzeumi törvény esetében, a szerzői jogi törvény esetében és a Művészeti Akadémiáról szóló törvény esetében is felvet súlyos alkotmányos aggályokat.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a függetlenek soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť