L. SIMON LÁSZLÓ

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ
L. SIMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden: határozottan vissza kell utasítanunk azt, hogy Karácsony képviselőtársunk einstandolásról beszél. Egyszerűen már maga a módszer, hogy elkésik, hogy nincs bent a teremben - tehát hogy elkésik, és nincs bent a teremben -, és e napirend tárgyalásánál beszél arról a törvényjavaslatról, amelynek a vitáját az előbb már lezárta - egyébként hozzászólás nélkül - a Ház, egy olyan zárószavazás előtti módosítónál, amit a képviselőtársunk nyújtott be, tehát a saját zárószavazás előtti módosítójára nem jött be és nem érvelt mellette, és ezek után egy másik törvény tárgyalásánál hozakodik elő az einstand fogalmával, ezt vissza kell hogy utasítsuk.
Először is, a múzeumi törvénynél arról van szó, hogy az állam a műtárgyait kikölcsönözhesse egyéb más állami múzeumoknak, önkormányzati múzeumoknak, magánintézményeknek is. Hol van ebben einstand?
A Művészeti Akadémia esetében az állam ingatlanokat ad a Művészeti Akadémiának, tehát nemhogy elvenne, nemhogy einstandolna, hanem odaad valamit a művészek közösségének. Hol van ebben az einstand? A harmadik részről majd a következő törvény vitájában fogok beszélni.
Mindenesetre, képviselőtársaim, alkotmányos fenntartásokról beszélni abban az esetben, amikor az első törvényjavaslatnál - kénytelen vagyok a reakciómban én is összefoglalni a dolgokat, összefogni a dolgokat, ha már a képviselőtársam a saját zárószavazás előtti módosítójára nem tudott bejönni -, először is, semmilyen alkotmányos aggály nem merülhet fel egy olyan törvénymódosításnál, ahol már egyértelműen mondhatjuk azt, hogy a jelenleg hatályos jogszabály is lehetővé teszi akár magánszemélyek, akár magánintézmények, akár önkormányzati, akár állami, akár magyar, akár külföldi intézmények számára a műtárgyak kölcsönadását. E tekintetben nincsen változás, ráadásul nincs is olyan része a kérdésnek, amely alkotmányos aggályokat vagy alkotmányos alapelveket érintene vagy sérthetne.
A második esetben, a Művészeti Akadémia esetében arról beszélni, úgy beszélni egy folyamatban lévő alkotmánybírósági beadványról, mintha már döntés is született volna, súlyos kérdéseket vet fel. Képviselőtársam, jó lenne, ha nem prejudikálna, hanem megvárná az Alkotmánybíróság döntését.
A harmadik esetben meg majd szintén a következő vitában el fogom mondani, hogy miért alaptalan az, amit ma délelőtt a sajtótájékoztatóján is elmondott, és hogy milyen irányban halad a jelenlegi uniós szabályozás, és hogy egyébként idén júliusban milyen irányú és tartalmú döntést hozott az Európai Bíróság.
Összességében, képviselőtársaim, arra kérem Karácsony képviselőtársamat, hogy mértéktartóan, tárgyszerűen, higgadtan és a magyar kultúra valós érdekeit képviselve szólaljon fel a parlamentben.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť