DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Önök, akik nagyon jót gúnyolódtak ezen a kormányon három éven keresztül, ha az unortodox javaslattal állt elő, most azt követelik ettől a kormánytól, hogy még unortodoxabb javaslatokat fogalmazzon meg. Önök, akik eddig ezt elvetették, ebből csak viccet, tréfát űztek, most azt kérik, hogy a kormány még inkább ilyesfajta javaslatokkal álljon elő, és még inkább lépjen ki a korábbi közgazdasági tankönyveknek a lapjairól, és teljesen új típusú megoldásokkal álljon elő. Ez egy kicsit álszent vagy kétszínű magatartás, tisztelt képviselő úr, hogy az eddigi politikájukkal szemben ezt teszik.
Önök sem kezelik ebben a javaslatukban az alapproblémát, én úgy gondolom, egy drágább megoldást kínálnak. Először is valóban egy Nagy Sándor-i merészség, ha önök körülbelül 12 sorban kívánnák megoldani a devizahitelezés problémáját. Úgy gondolom, hogy ez kommunikációs panelnek elég, de megalapozott törvényjavaslatnak talán kevés, ha 12 sorban szeretnék ennek a több százezer családnak a problémáját megoldani; ráadásul első ránézésre egy drágább javaslattal, hiszen további peres eljárásokat indukálnának, de magát a végkövetkezményt ezzel nem tudnák megszüntetni. Ráadásul, mivel ennek a törvénynek visszaható hatálya nincs, így nem segítene azokon, akik már ebben a csapdában vergődnek, csak egy hosszabb eljárást jelentene az ő számukra. Úgyhogy az alapproblémát, tisztelt képviselő úr, önök sem tudták ezzel kezelni. Ugyanakkor az ön felszólalásából úgy tűnt, mintha az elmúlt három év jogalkotását nem teljesen figyelte volna. Volt önről egy párnapos sajtóhadjárat, sajtóhír, amikor állítólagosan lemerült a telefonja, és nem tudták, hogy hol van; mintha ön az elmúlt három évben nem tudná, hogy a parlamentben mik történtek pontosan a devizahitelezés javítása érdekében. Továbbra is van nagyon sok százezer család, nagyon sok százezer háztartás, amely továbbra is küzd ezzel a problémával, és az ő helyzetüket még nem oldotta meg a kormány. Feladatunk még ebben az évben, még az őszi ülésszak során, hogy olyan törvényeket fogadjunk el, amelyek az ő problémájukat is orvosolják, de ettől függetlenül, képviselő úr, ellenzéki politikusként figyelmen kívül hagyta, hogy mi az, amit már a kormány megtett az elmúlt három évben.
(13.10)
A végtörlesztés lehetősége, amit önök sokszor, sok ízben támadtak, szintén az unortodoxia gúnyával illettek, azért mégiscsak 160 ezer családnak segítséget nyújtott, és ennyi devizahitel, amire ön is mondta, hogy egy hibás termék, megszűnt létezni Magyarországon.
Az árfolyamgát lehetőségével 170 ezer ügyfélnél tartunk, folyamatosan kitoltuk a határidőt, és most is meghosszabbítottuk, hogy továbbra is lehessen ebbe jelentkezni. Ez azt jelenti, hogy az érintettek 40 százalékán tudtunk segíteni. Tudja, ez mennyi kamatmegtakarítás volt ezeknek a magyar családoknak? 16,5 milliárd forint kamatot spóroltak meg ezek a családok azáltal, hogy beléphettek az árfolyamgát rendszerébe. Úgy gondolom, hogy ez egy igencsak jelentős szám; 16,5 milliárd forint mégiscsak a családoknál maradt, és nem a bankok extraprofitját gazdagította. Úgyhogy a 350 ezer hitelfelvevő részére nyújtott valamilyen segítség, akár az eszközkezelőt tekintve, akár más módon, hiszen voltak a végtörlesztés előtt is még különböző javaslataink - fogyasztóvédelmi javaslataink, futamidő-hosszabbítás automatikusan, amellyel élhettek a hiteladósok, a THM maximalizálása szintén, hogy uzsora típusú kölcsönszerződéseket ne lehessen a lakosság nyakába róni, a törlesztőrészletek számításánál alkalmazott árfolyam-szabályozás szintén egy pluszmarzs megfizetésétől óvta meg a devizahiteleseket, illetőleg a jelzáloghitelek átlátható árazása -, szintén sokaknak segítettek.
Ugyanakkor tudjuk, hogy van még jó pár százezer ember, aki segítségre szorul. De azt mondtuk, hogy legyen két hónap, amíg ezeknek az embereknek az érdekképviseletei, illetve velük a Bankszövetség meg tud állapodni egy olyasfajta konstrukcióról, amelynek két cövekét helyeztük el. Az egyik cövek az, hogy ez a termék mint lakásra kivetett jelzálog alapú devizahitel szűnjön meg, másrészről pedig a forinthiteleseknél ne járjanak jobban a devizahitelesek.
Még hátravan több mint húsz nap ebből a hónapból, addig még, november 1-jéig folyhatnak a tárgyalások a Bankszövetség és a hitelkárosultak között. Többen jártak is a Bankszövetségnél, láthattuk, hogy mit jelent a Bankszövetség konzultációja: 20 percet hagynak az illető szervezeteknek, és ha nem fogadják el a Bankszövetség álláspontját, akkor úgy gondolják, hogy pórul jártak. Emellett természetesen a kormányban a jogszabály-előkészítő munka, a belső egyeztetéseink zajlanak.
Tehát november 1-je után, ha a bankok és a hitelkárosultak nem tudtak egymással megállapodni, mi egy mindenkire kiterjedő (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a problémát gyökerében orvosoló, valódi megoldást a parlament elé fogunk terjeszteni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť