SOLTÉSZ MIKLÓS

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS
SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Szolidaritásról valóban csak akkor beszélhetünk, hogyha összefog az állam, összefognak a tehetős emberek, de hozzáteszem a másik oldalt is: ha azok, akiken segíteni kell, szükséges, és támogatni kell őket, szintén hozzájárulnak, amennyire lehet, életük munkájával ehhez a segítséghez. Azt hiszem, itt van a legnagyobb társadalmi, szemléletbeli különbség a baloldal és a mostani kormány között, akik csak úgy osztogatnak, maximum szavazatot várnak el, de cserébe a támogatásért, semmi mást nem várnak el. Éppen ezért volt az, hogy akármilyen segélyezési program indult a múltban, az mind-mind odavezetett, hogy embereknek, társadalmi csoportoknak egy jó része vagy az iskolából maradt ki, vagy a munkahelyet nem tartotta fontosnak, vagy pedig bármilyen más tevékenységben csak a segélyre rendezkedett be.
Érdekes volt az előbb hallgatni egyébként Tóbiás frakcióvezető-helyettes úrnak azt a gondolatmenetét, amelyben ócsárolta a Start-munkát. Érdekes volt hallgatni, amiből az jött ki, hogy lenézi azokat az egyszerű embereket, a szocialisták lenézik azokat az embereket (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Ekkora hülyeséget!), akik a legegyszerűbb munkával, de mégiscsak így szeretnének jövedelmet szerezni a családjuknak, maguknak, és fönntartani az életüket. Óriási nagy különbség az, amikor a szolidaritás úgy működik, hogy az egyik oldalról az állam támogat is, de megteremti a kiemelkedés és a felemelkedés lehetőségét is, vagy pedig csak odaszórja a támogatást, odaadja a pénzt, és semmiféle elvárást nem támaszt e tekintetben.
Azt gondolom, hogy mindazok a lépések, tisztelt frakcióvezető úr, amiket ön fölsorolt, az elmúlt három, három és fél év kormányzati lépései mind-mind ezt támasztják alá, hogy igenis van támogatás, a másik oldalról pedig elvárás is van. Ez a politika, ami az elmúlt időszakban történt, igenis meghozta az eredményét, hiszen meghozta a Start-munkában az eredményét, meghozta abban, hogy mindazok a gyermekek, akiknek kötelező iskolába járni, de eddig lógtak, ha ezek után sokat lógnak, akkor nem kapják meg a támogatást, kevesebb támogatáshoz jutnak. Ez is meghozta az eredményét. Meghozta az a törekvés is az eredményét, hogy akár a gimnáziumba jutáshoz, szakmához jutáshoz, egyetemre való bekerüléshez igenis a legalacsonyabb társadalmi rétegeknek is megadjuk a lehetőséget, forintban is, támogatásban is, de ha nem teljesít, nem kapja meg ugyanezt a támogatást.
Tisztelt Frakcióvezető Úr! Még egy dolgot hadd mondjak el, ami nagyon fontos: a rezsicsökkentést megint csak támadta a baloldal, sőt azt mondja, hogy hazugság, azt mondják, hogy nem igaz, hogy ennek nincs sem értelme, sem eredménye. A legfrissebb adatok, a legfrissebb számok azt mutatják, hogy a késedelembe esett fogyasztók esetében óriási nagy most már az a változás, amellyel végre csökken a késedelmes fizetők száma. Ha csak azt nézzük, hogy az 1-30. nap közötti késedelembe esők száma közel 40 százalékkal csökkent egy év alatt, akkor ha valaki azt hazudja a baloldalon, hogy ennek nem volt értelme, akkor az vagy nem normális, vagy pedig úgy próbálja elferdíteni az adatokat, hogy az egyszerűen már kétségbe ejtő. (Felzúdulás az MSZP padsoraiban.)
Ugyanez igaz persze azokra a számokra is, amik a további késedelembe esőknél is tapasztalhatók. Igenis ez a szolidaritás jellemzi azt, hogy egy kormány, amikor az egyik oldalról kemény - és keménynek kell lenni a támogatási rendszerek megtartásában, már csak azért is, mert sok-sok ember adója, sok-sok ember járuléka az, ami lehetővé teszi azt, hogy ezt a szolidaritást fenntartsuk -, de a másik oldalról, még egyszer, ott is keménynek kell lenni. És meg is tartjuk ezt továbbra is, hogy elvárásokat támasztunk, és ha valaki az elvárásoknak nem akar megfelelni, a társadalom közös gondolatának nem akar megfelelni, akkor igenis annak nehezebb lesz az élete. De mind a minimálbér-emelés, mind a Start-munka bevezetése, mind a rezsicsökkentés, és sok más ilyen intézkedés, amit ön is elmondott, azt mutatja, hogy a társdalom szolidáris, és szolidáris is marad a jövőben.
Köszönöm szépen az észrevételét és a gondolatmenetét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť