TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz kormányra kerülésekor még nagyon grandiózus terveket fogalmazott meg a gazdasági növekedés tekintetében: 5 százalékos évenkénti gazdasági növekedést prognosztizált, majd ehelyett jött a gazdasági hanyatlás, ahol recesszióba fordult az ország, majd ezt követően a stagnálás évében vagyunk. Nem megyünk előre egy tapodtat sem, nem mozdulunk, inkább hátrafelé csúszunk a nemzetközi rangsorban, vagy toporgunk egy helyben.
A nem létező gazdasági növekedés nem létező munkahelyeket tud csak teremteni. Kormányra kerüléskor mégis úgy fogalmazott a Fidesz, hogy egymillió új adófizető munkahelyet fog teremteni, aztán viharos gyorsasággal le is vonultak erről a történetről, hiszen volt már háromszázezres vagy négyszázezres ígéret, és amikor látták, hogy a gazdasági növekedés egyáltalán nem teszi lehetővé ezen gazdasági növekedést, akkor kitalálták, hogy a közmunkával fogják kozmetikázni a statisztikai adatokat, hogy amit nem tudnak megvalósítani, az legalább papíron létezzen.
Na, ekkor indult el az úgymond ipari méretekben történő közmunkaprogram megvalósítása, ahol állami pénzen 2013-ban 150 ezer embert foglalkoztatnak. Ennek eredményeképpen már a KSH is úgy fogalmaz, hogy egy nem létező munkaerőpiac jött létre Magyarországon, a soha nem látott gazdasági növekedésnek következményeként. Ellenben papíron minden rendben van. A miniszterelnök beszél arról, hogy közel 4 millió ember dolgozik ma Magyarországon.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a miniszterelnök úr elolvasta volna a KSH-nak azon részét is, hogy nemcsak a főszámok hogyan néznek ki, hanem ebből a közel 3 millió 900 ezerből félmillió ember nem Magyarországon dolgozik, tisztelt képviselőtársaim, tehát nem is Magyarországon fizeti be az adót; azok az emberek viszont, akik a közmunkaprogramban vesznek részt, tisztelt képviselőtársaim, méltán mondhatják azt, hogy az a munka jó, amelyből meg lehet élni, amelynek a béréből ki lehet fizetni egy család havi megélhetését.
Nézzük a számokat! Tisztelt Képviselőtársaim! Önök büszkén mondják, hogy 24 300 forinttal emelték meg az elmúlt három évben a bruttó minimálbért - szeretném mondani: a bruttó minimálbért -, ezzel az állam, igen, gazdagodott. Szeretném mondani önöknek: nettóban - tudják, az, amit az ember felhasznál, miután levonják a járulékokat meg a terheket - ez ma 5000 forinttal kevesebb, mint a kormányváltás idején volt. Tehát szeretném önöknek mondani (Németh Szilárd István: Hazudsz! - Az elnök csenget.), hogy ma joggal igaz Rogán képviselőtársamnak már egy örökbecsű kampányszlogenje, hogy rosszabbul élünk, mint négy éve. Bár az időhatározót elfelejtette hozzátenni, hogy ez 2010 után lesz így. Semmi baj nincs, még lehet újra kampányfőnök a 2014-es kampányban is, képviselőtársam. Tehát rosszabbul élünk, mint három éve. Ez az igazság. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ti lehet!)
Ma Magyarországon 3 millió 800 ezer olyan ember van, aki munkavállalóként adót fizet. Ebből minden harmadik minimálbér után vagy minimálbér alatt adózott Magyarországon. Tehát összességében azt mondhatjuk, hogy 2002-ben, az önök felfogása szerint, létrejött a minimálbéresek hazája, hiszen minden harmadik ember, aki ma munkát vállal Magyarországon, az minimálbérből kénytelen megélni.
Beszéljünk egy picit a közmunkások helyzetéről is! Ha már beszámolják azt a 150 ezer embert, akit különben 4-6 órában, kevésbé 8-ban, 3-5 hónap időtartamban foglalkoztatnak, és beszámolják a foglalkoztatottak létszámába, akkor szeretném megkérdezni, hogy miért nem vonatkozik rájuk a munka törvénykönyve. Miért nem úgy viselkedik a jelenlegi kormány, hogy ezek az emberek is munkavállalók, hiszen a foglalkoztatotti létszámba éppen beszámolják? Ha viszont, ahogy a valóságban, nem azok, akkor tessenek szívesek lenni őket nem odaszámolni, mert az a félreértés következne, hogy ma Magyarországon többen dolgoznak, mint három évvel ezelőtt, pedig ez nincs így.
Ha már egy minimálbéres, ha már egy közmunkás abból a kevésből kell megéljen, akkor szeretném önöket megkérdezni, hogy ma tárgyalja az Országgyűlés az élelmiszeráfa-csökkentésről szóló javaslatunkat, fel kell tenni önöknek a kérdést, hogy akarnak-e Magyarországon a megélhetés költségeiben hozzájárulni annak a csökkentéséhez, szeretnék-e, hogy ne csak a trafikosok, ne csak a földet kapók és ne csak a Fideszhez kötődő vállalkozások kapjanak lehetőséget Magyarországon megélni, hanem az a közel másfélmillió ember is, aki ma minimálbéren vagy az alatt keres Magyarországon, akkor erre egyértelmű a válasz, hogy csak igen legyen Magyarországon az alapvető élelmiszerek (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) áfájának csökkentése.
Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť