LÁZÁR JÁNOS

Full text search

LÁZÁR JÁNOS
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm szépen a kérdését és a lehetőséget, hogy válaszolhatok önnek ebben a fontos, úgy gondolom, az egész országot érintő ügyben. Azonban ennél is fontosabb, hogy megnyugtassam önt - láthatóan ideges a felelősségvállalás kérdése kapcsán -, ez a kormány minden lépéséért vállalja a felelősséget, benne minden képviselőtársam, aki a Fidesz és a KDNP párt- és frakciószövetségében dolgozik. Mi készek vagyunk bármikor bármivel elszámolni az ország előtt. Mondom ezt azért, mert elkerülte az ön tiszteletre méltó figyelmét, hogy ezt a 75 milliárdos korrekciót és elsősorban a hibát nem ez a kormány követte el (Közbeszólások az MSZP és az MSZP mögött helyet foglaló függetlenek soraiból.), hanem 2006-ban az akkori kormány döntött úgy, hogy a 2007-től induló fejlesztési ciklusban minden európai forrásból épülő közlekedési, energetikai és egyéb beruházásnál magyarul beszélő mérnököt kell alkalmazni, aki a Magyar Mérnöki Kamarának regisztrált tagja. Önök szerintem jól döntöttek, mi pedig jól védtük meg az önök döntését, amely kivételesen szolgálta a nemzeti érdeket.
Nagyon sajnálom, hogy ön nem képes azonosulni az MSZP kormányának akkori döntésével. Szerintem elismerés járna nekünk, hogy megvédtük az önök hibájából elkövetett bajt, és megpróbáltuk az ország becsületét helyreállítani. (Taps a kormánypártok soraiból.) Hogy ez a megállapodás jó vagy rossz, azt ne bízzák a kormány értékítéletére. Johannes Hahn, az Európai Bizottság biztosa kiválónak nevezte ezt a megállapodást, amelyben, hangsúlyozta, hogy a 75 milliárd forint az ön állításával ellentétben nem veszik el. A megállapodás két részből áll: 5 százalékos korrekció van ezeken a programokon, ez 75 milliárdot jelent; néhány tagország néhány héttel ezelőtt 25-30 százalékos korrekcióban, büntetésben részesült. Azonban Magyarország számára megadatik a lehetőség, hogy más pályázatokon és más programokon felhasználja ezt a 75 milliárd forintot. Magyarul, egy fillért sem veszítettünk a 8200 milliárdos fejlesztési programhoz képest. (Taps a kormánypártok soraiból. - Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Bravó!)
Igen tisztelt Képviselő Úr! Én úgy gondolom, hogy az európai fejlesztési ügyek az a terület, ahol ezt a kormányt az önök tevékenységének megítélése, próbára tétele és esetleges folytatása kapcsán - szerintem sajnos - semmiféle kritika nem érheti. Abban a kényszerben voltunk, hogy önök megállapodtak 8200 milliárd forint felhasználásáról, és mi érdemben ezeknek a pénzeknek az irányát nem tudtuk módosítani Brüsszelben, mint ahogy ezen a programon sem tudtunk módosítani, ezért ez a 75 milliárd is többségében olyan pályázati célokra megy majd, amelyeknek önök jelölték ki 2007-ben az irányát.
(14.30)
Korrekt lenne, képviselő úr, ha okos ember módjára elfogadná a válaszomat, hiszen az ön szavazata és a válaszom elfogadása a saját európai uniós programjukról szól, hiszen a jelenlegi kormánynak nagyon kevés mozgástere volt az európai programok befolyásolását illetően. Tekintettel arra, hogy kevés reményem van arra (Tóbiás József közbeszólása.), hogy elfogadja a válaszomat, mégiscsak felhívom a figyelmét arra, hogy láthatóan nem érti az európai uniós források felhasználásának a rendjét, ami nem csoda, hiszen 2006-ban és 2007-ben önök szándékosan alakították ki úgy ezt a rendszert, hogy Magyarországon ember nincs, néhány korrupt szocialista politikuson és eurobürokratán túl, aki értené ezt a rendszert. (Soltész Miklós: Úgy van!) Ez szándékosan úgy volt összeállítva, hogy minél több pénzt ellophassanak ebből a 8200 milliárd forintból. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Gaudi-Nagy Tamás tapsol.) Szeretném biztosítani a képviselő urat, hogy ez a jövőben messzemenőkig nem így lesz. 2014 és 2020 között a magyar kormány mindent visszaszervez, amit önök kiszerveztek; önök vállalkozókra bízták (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) például a pályázatok értékelését, és a magánszektort vonták be a közpénzek felosztásába. A jövőben ez másképp lesz, az állam fogja felosztani a pénzeket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť