DR. PUSKÁS IMRE

Full text search

DR. PUSKÁS IMRE
DR. PUSKÁS IMRE (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Méltán sok szó esik a rezsicsökkentésről, ami ennél is sokkal fontosabb, hogy az emberek valóságosan érzékelik ennek a hatását hónapról hónapra a családi költségvetésben. Tudjuk jól, hogy ha sikerül - márpedig ez természetesen sikerülni fog - ebben az évben, november 1-jétől tovább csökkenteni a földgáz, a villamos energia és a távhőszolgáltatás árát, akkor elérkezünk abba a helyzetbe, hogy átlagos kétgyermekes magyar családban évente 70-80 ezer forinttal tudunk megtakarítást elérni a családi költségvetésben, és egy nyugdíjas házaspárnál ez az összeg elérheti a 60-70 ezer forintot. Nyilvánvalóan mindannyiunk számára egyértelmű, hogy ez egy óriási eredmény.
Sokszor beszélünk róla, de érdemes azért azokat az összefüggéseket újra szóba hozni, amelyek arról szólnak, hogy honnan is indultunk el. Onnan indultunk el, hogy Magyarországon 2002 és 2010 között, a szocialisták országlása idején (Dr. Bárándy Gergely: Na, végre!) a villamos energia ára kétszeresére, a földgáz ára pedig háromszorosára növekedett. Érdemes ezt az összefüggést egy európai vonatkozásban is megnéznünk, nézzük meg, hogy a vásárlóerő vonatkozásában, a családok jövedelme összevetésében mit is jelentett a magyar energiapiacon ezeknek a szolgáltatásoknak az ára. Ha ezt nézzük, akkor azt látjuk, hogy Európában, az Európai Unión belül Magyarországon tudtuk a legdrágábban szolgáltatni ezeket az energiákat a földgáz vonatkozásában, a villamos energia vonatkozásában pedig a 27 európai ország között a második legdrágább volt a fogyasztók számára. Tehát innen indultunk el, és innen jutottunk el oda, hogy ma már nem a szolgáltatók azok, akik évente több tíz milliós profitra tudnak szert tenni ebben az ágazatban, hanem a fogyasztók, az emberek, a családok azok, akik sok tízezer forintos megtakarítással bírnak. A kérdés az, hogyan sikerült ezt a kormánynak elérnie a rezsicsökkentés kapcsán.
Előre is köszönöm a válaszát, államtitkár úr. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť