BABÁK MIHÁLY

Full text search

BABÁK MIHÁLY
BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Élvezettel hallgattam és próbáltam odafigyelni - nehéz volt, nem volt könnyű - a volt kormánytagok replikázására. Úgy gondolom, hogy azért nem kell túlértékelni a dolgot, hisz amit nem tudtak megcsinálni, azt számon kérik máson. Egyébként a baloldalnak vagy a korábbi kormányoknak ténylegesen tulajdonságuk volt az, hogy a saját bűneiket másra passzolták. Szokás ez, de nem tudom, miért kell ezt tenni. Énszerintem nagyon tisztességes elmondani azt, hogy ezt a dolgot nem sikerült elérnünk, azt sem sikerült, és a körülmények mennyire játszottak be. Most azoktól halljuk a kritikát, akik az egész állapot körülményeit előteremtették, és ez azért még jó pár évig ketyegni fog.
Csak egy dologra utalok, az államadósságra és annak az adósságszolgálatára, amely fojtogatja az országot és a gazdasági társaságot. Nagyon anakronisztikus hallani a tanácsokat, holott tehették volna jól, hiszen hosszú éveken keresztül kormányon is voltak. De nem akarok visszafelé mutogatni, mert nem ez a célom, pusztán csak arról szerettem volna szólni, hogy elég furcsa, amikor kormánytagok védik a mundért, amit nem is lehet védeni. De hát itt van a kampány, úgyhogy mondják, amit gondolnak. Csak az a baj, hogy a mondandójuknak nincs komolysága.
Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! 2011-ben a tisztelt Ház törvényt alkotott az állami költségvetésről és átadta a kormánynak, hogy tessék, kormány, hajtsd végre. Megkaptuk a közpénzügyi elszámolást, és törvényt kell alkotnunk, ez a mai feladatunk. Bár sok mindenről beszéltünk, de arról kell törvényt alkotnunk, hogy az elszámolást, a zárszámadást a tisztelt Ház elfogadja. Úgy gondolom, hogy a mostani kormány zárszámadása is részletesebb, mint volt korábban, az elszámolás megbízhatósága javult, transzparens, azaz átlátható a zárszámadási törvényjavaslat.
Úgy gondolom, hogy a hiánycélt, amely nagyon görcsösen kötötte a kormányt - és ennek azért vannak következményei is -, túlteljesítette, alacsonyabb szinten hajtotta végre. Ez több szempontból helyes, de ugyanakkor az ország egésze szempontjából sajnos kötelező kívánalom volt, hogy esetleg teljesítse túl is, hiszen ki kellett kerülni abból az ördögi körből, amelyet az Európai Unió a túlzott deficittel fenyegetve azt prognosztizálta, hogy megvonják az uniós fejlesztési forrásainkat és az országnak ezáltal kára származik. Épp ezért krízisgazdálkodásról is lehet szó, hisz a hiány, deficit okán ez a krízis fennállt 2012-ben. Úgyhogy ha valaki irigyli a 2012-es költségvetési évet, hát én azt mondom, sem az ország, sem a kormány és senki nem irigyelheti, hisz olyan sok mindent kellett rendbe tenni ahhoz, hogy a költségvetési hiánycél tartva legyen, amely nem találkozhat teljes elismeréssel, pusztán csak tudomásulvétellel.
Azért tudni kellett, hogy e hiánycél kapcsán is reformgazdálkodást kellett bevezetni, az ellátórendszerek jelentős átalakítását kellett végrehajtani, amely nyilvánvalóan konfliktusokat generál, és ugyanakkor a költségvetési finanszírozásban is okozhat hibákat, hisz nagy rendszerek átalakításáról volt szó. Szeretnék utalni a megyék, a kórházak - és sorolhatnám még az elmúlt év közszolgáltatásait - átalakítására. Ebben kódolva van az, hogy valami nem úgy teljesül, ahogy szándékolták, hisz az ellátórendszer bonyolult, szerteágazó és különböző sztenderdekkel bír. Tehát kevesebb forrásból gazdálkodott az ország, szándékaival ellentétesen, kevesebb maradt a gazdasági prioritásokra, a gazdaság élénkítésére és jóléti célokra is, hisz az ország komoly gondban volt még az elmúlt évet illetően is. Most már persze elmondhatjuk, 2012 igazolta azt az Európai Unió előtt is, hogy a túlzottdeficit-eljárás alól 2013-ban mentesítenek, de ehhez 2012-ben bizonyítani kellett és helyre kellett állítani azt a hiteltelenséget, amelyet az előző kormány az uniós csatlakozást követően folyamatosan megvalósított, hogy ugyanis nem tartotta a hiánycélt, és a szégyenpadra ültette az országot.
Az eladósodottság pedig olyan kérdés, amelyet minden magyar ember ért - a nagyanyám is pontosan értette -, amely kiszolgáltatottságot jelent, nem csak a hitelezőtől való függést - gondolok itt az IMF-re, amely különböző intézkedéseket követel a különböző országoktól, ezt csak példaként hoztam -, de kiszolgáltatottságot is, hisz a megtermelt javakból az adósságszolgálatot fizetni kell, törleszteni kell, és a hitelt is vissza kell fizetni. Komoly teljesítménye volt az elmúlt évi gazdálkodásnak a hiánycél tartása, a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés, ezenkívül az államadósság csökkentése. De azt is bizonyítani kellett, hogy megleszünk IMF-hitel nélkül is, amelynek, mint mondtam, a különböző gazdaságpolitikai, szociálpolitikai aspektusait és negatív hatásait ki kellett tudni védeni.
Úgy gondolom, hogy Magyarország 2012. évi költségvetési gazdálkodását minden hibája ellenére - ami nyilvánvaló módon becsúszhatott a 2012. évi gazdálkodásba - a takarékosság, a célszerűség és az okszerűség jellemezte. Nagyon fontos tudni, hogy a dolgokra annyit költsünk, amennyi feltétlenül indokolt, bár ebben mindig lehet találni hibát és anomáliát. Úgy gondolom, hogy racionális gazdálkodásra törekedett a kormány.
(17.30)
Sokan bírálják ezt az alkalmazkodást, de úgy gondolom, a kormánynak pontosan az volt az erénye 2012-ben a költségvetési törvény végrehajtása kapcsán, hogy rugalmasan alkalmazkodott, amire persze számtalan eszköz állt rendelkezésére, és ezekből volt lehetősége féken tartani az eladósodást és mederben tartani a 2012. évi költségvetés végrehajtását. Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Még egyszer elmondom ezt a kifejezést: mederben tartotta. Ez teljesítmény egy eladósodott országnál, amire nem volt példa az előző években, csak az utóbbi három évben.
Úgy gondolom, nagyon sokan segítették ezt a munkát, többek közt a parlament véleményező szerepe, törvényalkotó szerepe is, és nagyon sok dologról sokat vitatkoztunk, amely a racionalitás irányába hatott, amely a rend irányába hatott, amely a feladatorientált finanszírozás vonatkozásában megvalósulhatott. Segítette a parlament, a Számvevőszék tehát a munkánkat, és a Költségvetési Tanács véleményével is segítette a 2012. évi teljesítmény ilyetén való megfogalmazódását, amelyet a zárszámadási törvény nyolc kötete transzparens és átlátható módon elénk tárt.
Úgy gondolom, az nem egy politikai lózung, hogy áldozatvállalás is van a 2012. évi költségvetési gazdálkodásban, mégpedig minden magyar polgárnak, gazdasági társaságnak hozzá kellett járulnia ahhoz, hogy ezt a költségvetési hiányt, amit voltak szívesek fölhalmozni, csökkenthessük, ugyanakkor az éves költségvetési hiányt pedig mérsékeljük. Szeretném megköszönni - úgy gondolom, jogomban áll, és ezzel a képviselői lehetőséggel élek is - minden magyar és külföldi partnernek, cégnek, hisz ezek közt is különbségek vannak, ami azt jelenti, hogy minden tisztességes, adóját megfizető gazdasági társaságnak köze van ahhoz, hogy a 2012. évi költségvetés a zárszámadás szerint realizálódjon. Ebben nagyon sok munkájuk volt az adófizetőknek.
Köszönöm a türelmet és a megértést, mert ebben sem volt azért sokszor hiány, hisz Magyarország állampolgárai, intézményei, cégei és különböző közszolgáltatói megértésről adtak tanúságot, és türelemmel voltak. Az ország céljait támogatták, azt, hogy ez az ország a stabilitás, a kiszámíthatóság irányába induljon. A stabilitás, a kiszámíthatóság irányába induljon el - ez volt korábban ellehetetlenítve. Én köszönöm azoknak a munkáját is, akik a felkínált lehetőségekkel éltek, hisz hoztunk olyan kisvállalkozásokat támogató törvényt, amellyel sokan nem éltek; keresték az okát, hogy miért nem éltek vele, és miért lett az a törvényjavaslat esetleg kevésbé sikeres. Úgyhogy én szeretném megköszönni a zárszámadási törvény kapcsán, hogy ez így realizálódhatott, minden magyar állampolgár munkáját és segítségét.
Még egyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy csökkent az államadósság, a költségvetési hiány, és javult a munkaerő-piaci aktivitás is - amely korábban eléggé el nem ítélhető módon alacsony szinten mozgott -, magyarul többen dolgoztak azért, hogy ebben az országban rend lehessen, és sokak megértésével találkoztunk akár a Start-munkaprogram és egyéb más, korábban ingyenesen járó szolgáltatások szüneteltetése kapcsán is.
Úgy gondolom, hogy iszonyú teher van az országon, a gazdaságon, cégeken és az állampolgárokon, a családokon, a devizahitelezés, amely sérülékennyé tette mindannyiukat, és a növekedés gátjaként szolgáltak ezek, a devizában való eladósodottság. Úgy gondolom, nagyon jelentős volt a lakosság oldaláról a végtörlesztés lehetősége, hisz ez forrásokat mozgatott meg és allokált a végtörlesztés irányába.
Nagyon fontos az árfolyamgát intézménye, és nagyon fontos volt az önkormányzatok konszolidációja is, amely a közpénzügyek eladósodottságát és az állampolgárok eladósodását csökkenthette. Nincs ebben még teljesen megnyugtató döntés, úgy gondolom, a tisztelt Ház és a kormány előtt áll az a felelősség, hogy ebben még további lépéseket tegyen.
Szeretném leszögezni Szilágyi képviselőtársam ügyében is, amikor azt mondta, hogy valami nem közpénz, szóval, a közpénz definíciója az én fogalmaim szerint, ami az állami költségvetésben van, amihez az államnak köze van, vagy ami ezzel összefügg, és az államháztartási törvény oda rendeli. Úgyhogy az uniós források is közpénzek, és minden állami ügylet, még egy energiaszolgáltató megvásárlása is közpénzügy, amelynek információihoz különböző időpontban hozzá lehet jutni. Egészében nem juthatunk hozzá a költségvetés információihoz, bár figyelemmel kísérhetjük ezzel kapcsolatosan a különböző negyedéves ellenőrzéseket a Számvevőszék részéről, ez minden képviselő rendelkezésére áll, de vannak információk, amelyek a közpénzek átláthatóságában bizonyos türelmet igényelnek. Többek közt, ha a gazdasági életben realizálódik valamely kérdés, mondjuk, egy energiaszolgáltató esetében, akkor pedig azt kell megvárnunk, míg az üzlet lezajlik, nehogy rontsa Magyarország pozícióit.
Úgy gondolom, az is tapasztalható volt az elmúlt három évben, de különösen a 2012. évi zárszámadási törvény kapcsán, hogy felelős a törvényhozás, mármint a tisztelt Ház, felelős a kormány, és a következménynélküliségnek, úgy érzem, kezdünk a végére járni. Nagyon örülnék annak, ha az önök által is fölvetett anomáliák, amelyek különböző pénzügyekben, közpénzügyekben negatívumként jelentkeztek - off-shore cégek ügye vagy különböző vállalkozások -, ennek a következménynélküliségnek áldozatul esnének, és ebben pontot tehetnénk arra, hogy nem lehet következmények nélkül senkinek sem a közpénzt elkölteni, a köztől bárminemű pénzügyi támogatást megszerezni, azt csakis a magyar törvényeknek megfelelően szabad perfektuálni.
Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! Szeretném elmondani azt, hogy a számvevőszéki és költségvetési bizottság egy előterjesztéssel, egy ajánlással élt a tisztelt Ház felé, amelyet szíves figyelmükbe ajánlok. Ezt az előterjesztést Puskás Imre alelnök úr írta alá, amely jó pár adatot is rögzít azzal kapcsolatosan, hogyan is vélekedik a Számvevőszék többsége a zárszámadási törvényjavaslatról.
Rengeteg dolgot lehet még megemlíteni a zárszámadási törvény kapcsán, olyan hibákat is, amelyekről többen szóltak. Ezek nem jók, ezekért bonyolultságuk miatt is többünknek kell küzdenie, hogy ezek megszűnjenek, de még jellemzik a zárszámadási törvényben lévő számoknál is a problémákat és gondokat, többek között a gazdaságot illetően, hogy elmaradt a növekedés. Én úgy gondolom, hogy a klíma rettentően befolyásolja az elért eredményeket, helyesebben a negatív számokat, azonkívül szeretném elmondani azt is, hogy a beruházások vonatkozásában közös megállapításunk, hogy a beruházások volumene is elmaradt a várttól.
Két jó dolgot mindenképpen meg kell említenem, az export növekedését és ezenkívül pedig a foglalkoztatottak számának 2012-ben való növekedését. Az államadósság rátájáról nem beszélek, hisz sokan érintették már ezt a kérdést, és a GDP-adatokról sem. Egyet szeretnék rögzíteni, hogy a magyar kormány nem használta föl azokat a lehetőségeket, amelyek a gazdálkodás vonatkozásában a költségvetési törvényben rendelkezésére álltak. Bizonyára mindenki emlékszik még arra, hogy a rendkívüli pénzalapokat nem használta föl a kormány az elmúlt évi gazdálkodása kapcsán.
Kifutottam az időmből, tisztelt elnök úr, úgyhogy köszönöm megtisztelő türelmüket és figyelmüket. Javaslom, hogy fogadják el az elmúlt évi zárszámadásról szóló törvényjavaslatot.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť