GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Csak sajnálom, hogy Babák képviselőtársam kiment a teremből, mert egy újságcikket ajánlanék a figyelmébe, a Szabad Föld nevű újságban van. “Krízist hoztak a különadók”, ez a cikk címe. Ebben egy kutatócsoport leírja, hogy 50 milliárd forint elvonást jelentettek a különadók a krízishelyzetben levő élelmiszeriparnak, és ebben még a 2013-as adatok nincsenek benne. “Így akár évtizedes versenyképességi lemaradásba kerülhet az ágazat. Ráadásul a megszorítások miatt évek óta csökken a hazai fogyasztás, és az egyre növekvő állami elvonások a szükséges beruházások elmaradását, vállalkozások csődjét és 3200 munkahely megszűnését okozták.”
Lehet itt arról beszélni, hogy milyen szenzációs kormányzati tevékenység zajlik, de egy biztos, hogy van egy olyan ágazat, és nem csak egy, ez konkrétan a magyar élelmiszeripar, ezen belül a húsipar klasszikusan, ami iszonyatos módon szenvedi el ennek az idióta gazdaságpolitikának a hatásait. És még a mai napig is azon gondolkodnak, hogy egyáltalán segítsenek-e valamit. Adnak ugyan pénzt, de annak értelme olyan helyzetben, amikor az alapvető problémákat nem kezelik, úgy tűnik, nincs, hiszen minden ilyen megsegített vállalkozás, ami konkrétan a húsiparban volt, ugyanúgy termeli tovább a veszteséget, mert a gazdasági környezetben érdemi változást nem hoznak. Nem lépnek a feketegazdaság ellen azzal, hogy csökkentenék az áfát. Nem vezetnek ki olyan típusú terheléseket, mint a különadók. A minimálbér-emelés ezeknél az ágazatoknál olyan szintű, egy-egy vállalkozásnál több száz millió különterhet jelentett úgy, hogy ebből az ottani dolgozók egy fillért nem láttak. Erre Gúr képviselőtársam már utalt.
Tehát ilyen alapon én azt gondolom, hogy ha ebben nem lesz egy nagyon radikális gazdasági fordulat, akkor nemhogy exportárualapunk nem lesz, de még a magyar lakosság ellátása is veszélybe kerülhet, legalábbis ami a magyar élelmiszereket illeti.
Ezen kellene elgondolkodni az ilyen zárszámadási vitánál, hogy akkor tanuljunk belőle (Az elnök csenget.), és legalább a következő év már ne ilyen legyen.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť