VARGA ZOLTÁN

Full text search

VARGA ZOLTÁN
VARGA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Most eléggé családias környezetben vagyunk itt a vége felé, engedjék meg, hogy én is elmondjam a véleményemet a zárszámadásról.
A 2012. évi zárszámadás egyértelműen alátámasztja, hogy ennek a kormánynak, az Orbán-kormánynak a gazdaságpolitikája megbukott. Egyértelmű, hogy egyetlenegy gazdaságpolitikai cél sem fog teljesülni. Szeretném önöket emlékeztetni egy-két olyan ígéretre, amelyek itt elhangoztak a parlamentben.
Ígértek 4-6 százalékos gazdasági növekedést, lett helyette recesszió, és nem is látszik a kilábalás. Ígértek adócsökkentést, és ez az adóterhelés ma nagyobb, mint évekkel ezelőtt volt. Azt mondták, nem lesznek az embereket érintő terhelő megszorítások, ezzel szemben az Orbán-kormány három év alatt 3000 milliárd forintnyi megszorítást vezetett be, vagyis ennyivel kevesebb pénz maradt az embereknél. Azt ígérték, csökkentik az államadósságot, ehhez képest az államadósság nem került csökkenő pályára, viszont elköltötték 3 millió ember időskorára félretett megtakarítását, a magánnyugdíjpénztár teljes összegét. Az önök gazdasági minisztere, Matolcsy úr mondta ennek a 2012. évi költségvetésnek a parlamenti vitájában, ez ma már elhangzott idézetként, de nem árt ezt ismételni, hogy Magyarország 2012. évi költségvetése, mint minden költségvetés, hűen kell hogy tükrözze Magyarország kormányának politikáját és gazdaságpolitikáját. Pontosan fogalmazott a miniszter úr: ez a költségvetés hűen tükrözi az Orbán-kormány kiszámíthatatlan, megalapozatlan és dilettáns gazdaságpolitikáját. (Babák Mihály: Micsoda?!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Én Békés megyei képviselőként két részterületre szeretnék csak fókuszálni, hisz a költségvetés nagyon sok területet érint. Az egyik nyilván a társadalompolitika, mert egy olyan térségből jöttem, ahol nagyon komoly a szegénység és az elmaradottság, és nyilvánvalóan az önkormányzati ügyekkel szeretnék foglalkozni. A 2012. évi zárszámadás társadalompolitikai vonatkozásait, ha megnézzük, s ezt ma már többen mondták itt a parlamentben, hogy az Orbán-kormány a legszegényebbektől vett el forrásokat, és azokat átcsoportosította a gazdagabbak, a magasabb jövedelműek felé. A társadalmi folyamatokat jelző szinte összes mutató, a statisztika azt mutatja, hogy rossz irányba mentek a dolgok 2012-ben is. Nem véletlen, hogy bármilyen szegénységi definíciót is nézünk, növekedett a szegénységben élők száma. A Tárki 2012-re vonatkozó adatai is azt mutatják, hogy jelentősen nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek, a legszegényebb és a leggazdagabb réteg jövedelmei között ez a különbség több mint kilencszeres. 2011-ben a kormány több száz milliárd forintot adott a gazdagabbaknak a felső kulcs eltörlésével. 2012-ben a nettó átlagkereset reálértéke 3,5 százalékkal csökkent, ezzel szemben a munkanélküli és rászoruló családoknak járó ellátásokat, illetve a gyermekes családoknak járó pénzbeli családtámogatásokat nem emelte meg a kormányzat, így tovább folytatódott a támogatások reálértékének a csökkenése. A családtámogatások, szociális juttatások az előirányzatnál 35,7 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek. A gyermekgondozási díjra, a terhességi-gyermekágyi segélyben részesülők kompenzációjára szánt előirányzat megközelítőleg 60 százalékon teljesült. Ez azt mutatja, hogy nagyon sokan elestek a kompenzációtól, vélhetőleg akár információhiány vagy az egész kompenzációs eljárás kuszasága miatt.
A kormány a bölcsődékben bevezette a gondozási díjat, ami nyilvánvalóan növelte a családok terheit, miközben a gyes összegét egy fillérrel nem emelte, az adókedvezményhez pedig a családok százezrei nem jutottak hozzá részben vagy egészben. Kiemelendő, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 százalékára csökkent az eddigi 100 százalék helyett. Ez azt jelenti, hogy csökkentették a segély összegét mintegy 22 800 forintra, miközben a viszonyítási alapnak használt nyugdíjminimum továbbra sem emelkedett, emlékezzünk, ez 28 500 forint. Ez mintegy 18 milliárd forinttal csökkentette az ezen ellátásra szánt forrásokat, s közben olyan kiegészítő támogatások sem emelkedtek, ami elsősorban az önkormányzatoknak okoz gondot és problémát, lakásfenntartás, közgyógyellátás, és nem emelkedett az idősek, fogyatékosok, hajléktalanok intézményeinek állami támogatása sem.
A munkanélküli-segély folyósítási idejét és összegét is csökkentették. Azóta, aki elveszíti a munkáját, az három hónap után ellátás nélkül marad; a közmunkáért adható bér több ezer forinttal csökkent. Akinek nem jut még közmunka sem, azoknak minimum 20 százalékkal csökkentették az ellátását, és megnehezítették a segélyhez való hozzáférést is. Ma már egyre többen vannak azok, akik semmilyen állami segítséget nem kapnak. Közel 300 ezer ember van, akinek se szociális, se egészségügyi ellátása nincs megoldva, és sajnos ezeknek az embereknek nagy valószínűséggel nyugdíjuk sem lesz. A rokkantnyugdíjasokat is folyamatosan vegzálta ez a kormány. 200 ezer embernek kell újra kérelmeznie az ellátását, amelyet sok esetben csökkentettek vagy éppen elvettek. A felülvizsgálatban érintettek nagy része továbbra is kiszolgáltatott helyzetben van, hiszen nem tudják, mikor kerül rájuk sor, és utána kapnak-e ellátást, ráadásul az érintettek számos juttatástól estek el, ilyen juttatások például a kedvezményes adózási lehetőségek, vagy éppen mondjuk, az utazási kedvezmény. Ehhez képest a kiadásokat sem tudták az általuk elképzelt mértékben csökkenteni, a becsült megtakarítással 88 milliárd forintot gondolt a kormány a 2012-es költségvetésben, hogy ennyit tud megspórolni a rendszeren, de nem tudott megspórolni csak körülbelül 25 milliárd forintot.
Az Orbán-kormány megalapozatlan és kiszámíthatatlan politikáját igazolja az önkormányzati rendszer finanszírozásának anomáliája is. Az elmúlt húsz év legnagyobb megszorítását szenvedte el az ország, és ezen belül a helyi önkormányzatok közvetlenül és áttételesen is a szociális területen és az egészségügyben történt megszorításokon keresztül érezték ezt a legjobban. A kormány, mint már az elmúlt években sokszor, ismét a helyi önkormányzatokra tolta rá a problémát, akik ezzel nem tudtak igazán megbirkózni. Ezt igazolja, hogy azoknak a források pótlására nem egy önkormányzatnál helyi adókat kellett emelni, közszolgáltatási díjakat kellett emelni 2012-ben. Az önkormányzatok rossz pénzügyi helyzetét mutatja, hogy a települések számos esetben kaptak kiegészítő forrásokat, hogy a működésüket biztosítani tudják. Az előre tervezetthez képest több mint 13,7 milliárd forinttal nőtt ez az előirányzat, összesen mintegy 38,6 milliárd forintra, amelyből 1743 önkormányzat kényszerült külön támogatásra ahhoz, hogy működését biztosítani tudja.
(17.20)
Mindezen felül két alkalommal kaptak egyedi döntés alapján megítélt támogatást önkormányzatok, ötven település 3,6 milliárd forint támogatást kapott. Mindezek azt bizonyítják, hogy a kormány nem megfelelően tervezte az alrendszer költségvetési igényét. Ezek a források jelentősen alul voltak tervezve 2012-ben. Összességében elmondható, hogy a helyi önkormányzatok sorsa hű tükre volt 2012-ben a kormányzat rossz gazdaságpolitikájának.
Tisztelt Országgyűlés! Összegezve az elmondottakat, 2012-ben szinte teljesen kicsúszott a költségvetési irányítás az Orbán-kormány kezéből, annak ellenére, hogy úgy igyekszik beállítani az akkori történéseket, mintha a hibák csak és kizárólag rajtuk kívül álló okok miatt következtek volna be. Azonban ez nem igaz, ez szerintem egy nagyon komoly hazugság. Az igazság az, hogy az Európai Unió centrumához felzárkózni kívánó országból Orbán Viktor kormánya egy másikat, egy kompországot szeretett volna csinálni, de egy zsákországot sikerült belőle neki megalkotnia. Apadó tőke, csökkenő munkahelyszám, eláramló népesség, lepusztulás, depresszió, ezek mind, Babák úr, kedves Misi barátom, egy Békés megyei zsáktelepülés szomorú jellemzői, amit te is ismersz.
A 2012. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat azt mutatja be, hogy hogyan lett az elrugaszkodás évéből az elszegényedés éve, hogyan lett az elrugaszkodás költségvetéséből az elszegényedés költségvetése, hogyan lett mára az Európa centrumához felzárkózni igyekvő Magyarországból egy egyre nehezebben élhető, versenyképességében leszakadó, csökkenő biztonságot, csökkenő jogbiztonságot nyújtó ország.
Sajnos, képviselőtársaim, ennek a gazdaságpolitikának a következményei súlyosak. Ma kevesebb embernek van valódi munkája, még akkor is, ha a statisztikai adatok mást mutatnak. Sajnos, a reálbérek 2012-ben közel 4 százalékot veszítettek az értékükből. Az adóterhelés mértéke sokkal magasabb, mint a kormányváltáskor volt. S az egyik legfontosabb és legfájóbb dolog, hogy leálltak a beruházások, a nemzetgazdasági beruházási ráta extrémen alacsony szintre esett vissza. Ez gyakorlatilag 1996 óta nem volt ilyen alacsony. Sajnos, fiatalok ezrei hagyják el az országot, a legújabb közvélemény-kutatások szerint ma a fiatalok 40 százaléka el akarja hagyni az országot, és ez elég nagy probléma. (Babák Mihály: A Fletó kiküldte őket.)
Tisztelt Parlament! Én azt gondolom, ahhoz, hogy ezt meg tudjuk változtatni, egy gazdaságpolitikai fordulatnak kell bekövetkezni. Ebben mi partnerek lennénk, de nincs illúziónk, éppen ezért ezt a költségvetés zárszámadásáról szóló törvényjavaslatot elfogadni nem lehet, ezért nem tudjuk támogatni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Elnök úr, köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť