DR. TARNAI RICHÁRD

Full text search

DR. TARNAI RICHÁRD
DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Bár nehéz szólásra emelkedni, miközben a szocialisták ilyen harcos, virtusos hangulatban vannak, nekiesnek a legfőbb ügyésznek, előtte egy többgyermekes édesanyának a mondandójára reagálnak elfogadhatatlan módon, miközben (Dr. Varga László: A kormányt kell kérdezni!) szavakban pedig a nők jogait védik - de hát megkísérlem ebben a közegben is.
Ugyanis volt egy nagyon fontos esemény a nyár folyamán, ez pedig az Európai Unió mezőgazdasági minisztereinek luxemburgi tanácsülése, ahol a közös agárpolitika - rövidítéssel: KAP - reformjáról folytak tárgyalások. Azt hinné az ember, hogy itt nincs semmi különös, hiszen minden állam a saját érdekeit képviseli, de hát Magyarország e tekintetben is az elmúlt évek alapján elég különös utat járt be.
Hiszen emlékszünk arra, amikor még MSZP-kormányzás volt, és a mezőgazdaság területén, mondjuk, a Nemzeti Földalap megszüntetésre került, hogy a termőföld teljes védelme hiányában a zsebszerződések korát éltük, és sorban születtek azok a zsebszerződések, amelyeknek megszüntetéséért oly sokat kellett az elmúlt évben tenni, illetőleg a kifizetések késedelme. Több hónapos késedelmet szenvedtek a kifizetések, és sokszor nehezen tudtak megvalósulni azok a beruházások, azok a programok, amik pont arra lettek volna hivatottak, hogy ez időben történjen meg. Volt tehát feladat az elmúlt időszakban, és örülünk annak, hogy csak 2012-ben 15 ezer fővel növekedett a mezőgazdaságban dolgozók létszáma. Vagy pedig idén, 2013-ban 60 milliárd forinttal nőttek az agrár- és vidékfejlesztési támogatások, illetőleg, ami nagyon fontos, a zsebszerződések mellett leginkább bizakodásra okot adó dolog, hogy a kifizetések előrejöttek, és most már 3-4 hónappal a vetés előtt megkapják, kvázi megelőlegezi az állam ezeket a támogatásokat, és lehetőség van arra, hogy normális módon, a céloknak megfelelően történjenek a kifizetések.
Kérdezem tehát államtitkár urat: a KAP-reformmal kapcsolatban milyen magyar álláspont fog érvényesülni a továbbiakban? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť