BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A textil- és ruhagyártás évszázados hagyományokkal rendelkező tevékenysége az emberiségnek. Sajnálatos módon hazánkban ez az iparág a rendszerváltozás mostohagyermekeként folyamatosan visszaszorult, elveszítette bel- és külföldi piacait. A textilkereskedelemben a tisztességtelen gyakorlatok megfékezésére az ágazat folyamatos sürgetése ellenére egyik kormányzati időszakban sem történt hatékony fellépés. A krízishelyzetet tovább fokozta, hogy az Európai Unió 2007-ben a tagállamok kérése ellenére lebontotta a kínai textilimportra vonatkozó kvótarendszert, helyette csupán egy monitoringrendszert vezetett be. Ennek megszűnése után Magyarországot elöntötték a silány minőségű, de az elszegényedő magyar társadalom pénztárcájához rugalmasan alkalmazkodó textíliák. A ruhaipari piac látványos beszűkülésének egyik magyarországi áldozata az 1951-ben Kőszegi Ruhaipari Kisipari Termelőszövetkezet néven alapított kisüzem. A Kőszegi Ruhaipari Szövetkezet először a helyi rendházban tevékenykedett, majd 1966-ban szerződést kötött a német alapítású, fehérneműgyártással foglalkozó Triumphfal. Sajnos, a német cég nemrégiben felbontotta megrendelői szerződését, ennek következtében a Kőszegi Ruhaipari Zrt. 199 dolgozójának adta kezébe felmondólevelét, a Győr-Moson-Sopron megyei Egyházasfaluban működő leányvállalatuknál pedig 72 embert bocsátanak el. Így a 12 ezer lakosú Kőszegnek és a térségben elterülő kis falvak lakosságának a munkavégzés szempontjából mindössze egyetlen nagyobb üzeme marad.
Egyelőre nem jósolható meg pontosan, hogy a gyár bezárása mekkora válságot okoz a kőszegi munkaerőpiacon, de az már most megállapítható, hogy egy, a textil- és ruhaipar gyártási folyamatainak sajátosságaiból adódóan atipikus foglalkoztatási lehetőséggel szegényebb lesz a térség. A Kőszegi Ruhaipari Zrt. kapuinak bezárása leginkább a kisgyermekes vagy gyermekeiket egyedül nevelő családanyák számára lehet tragikus kimenetelű.
Tisztelt Államtitkár Úr! Milyen lépéseket tett a kormány a magyar ruhaipari ágazat és konkrétan a kőszegi gyár megmentése érdekében? Milyen további intézkedéseket tervez a kabinet az alacsony foglalkoztatási mutatók javításáért, például a kisgyermekes családanyákért?
Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť