DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, ez a kormányzat, amikor a választók bizalmából megkezdhette a működését, akkor azt látta, hogy az előző kormányzat egyfajta ellenséget látott még a saját alkalmazottaiban is. Ne feledjük el, hogy 2006-ban Gyurcsány Ferenc egyik első lépése volt, hogy a közigazgatási munkaszervezet élén álló úgynevezett közigazgatási államtitkárokat egytől egyig eltávolította a rendszerből, ezzel lefejezve a magyar jogalkotást előkészítő közigazgatást, a hatósági tevékenység vezetését végző közigazgatási államtitkárokat, pontosan azért, hogy a saját politikai akaratát mindenfajta ellenállás nélkül tudja átvinni a magyar közigazgatás rendszerén, ne legyen olyan, aki bármiféle szakmaiságot vagy minőséget elvár tőle. Akik ezt megtették, azokat egytől egyig felmentette és eltávolította a minisztériumból.
Ennek volt a következménye az, hogy Magyarországon sok jogállami intézményrendszer a működőképessége határára érkezett; mondjuk, az Alkotmánybíróságnak már nem volt kellő számú tagja ahhoz, ha egyik vagy másik tagja tartósan beteg volt, hogy teljes ülésen döntéseket hozzon. De az is rendkívül fontos, hogy kétszer futott bele alkotmánybírósági megsemmisítő döntésbe, határozatba az előző kormány az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése kapcsán, hiszen azokat előbb kétharmados törvény helyett feles törvényben, majd pedig kormányrendeletben szabályozta az akkori kormányzat.
A közigazgatás másik részét, amit nem zilált szét a kormányzat, azt körülbelül privatizálta, cégeknek kiadta a képzést. Emlékezhetünk olyanra is, mondjuk, a honvédelem terén, hogy külső cégekkel őriztette a laktanyákat; tehát amit lehetett, és nem tudott belül szétzilálni, azt privatizálta. Ami pedig még ezen is túl volt a közigazgatásból, az az önkormányzatoknál volt, széttagoltan, 3200 polgármesteri hivatal 3200 jegyzője vitte a közigazgatási ügyek nagy részét.
A mostani átalakítás során, amely négy lépcsőben történt, először a kormányhivatalok létrejöttével, majd ők intézményfenntartóvá váltak - nemcsak 14 másik hivatalt olvasztottak magukba megyei szinten, hanem intézményeket is fenntartottak -, majd pedig létrejöttek a járások, és a járások váltak sok tekintetben intézményfenntartóvá. Ezzel tehát egy olyasfajta átalakítás történt, ami a magyar közigazgatás történetében nagyon ritkán, 5 millió ügy került át az önkormányzatoktól a közigazgatáshoz. Egy évben Magyarországon átlagosan 16 millió közigazgatási és bírósági ügy keletkezik, ebből 5 millió cserélt gazdát az elmúlt másfél esztendőben, úgy, hogy az semmifajta zökkenőt vagy fennakadást nem okozott, és mindezt úgy tette, hogy a megyei hivatalok esetében 14 vagy most már 15 hivatal egyesült egy megyei kormányhivatallá.
Ezen túlmenően sok más téren is az egyszerűsítés útjára léptünk, nemcsak a minisztériumok száma csökkent 13-ról 8-ra, nemcsak a közalapítványok száma csökkent 68-ról 21-re, hanem a területi államigazgatási szervek száma is 292-ről 93-ra csökkent az egyszerűbb közigazgatás és a hatékonyság jegyében, de az állami szervezetek száma is az elmúlt három esztendőben 649-ről 318-ra csökkent. Ezek olyan mértékű egyszerűsítések, amelyek nem voltak jellemzőek az elmúlt időszakra, de ezt igyekeztünk nem a jogszabálydzsungel növelésével, hanem annak az egyszerűsítésével elérni. Ne feledjük el, a deregulációs program révén, amely a már elavult vagy ellentmondó jogszabályok hatályon kívül helyezését jelenti, 460 törvénnyel van kevesebb, 864 országgyűlési határozatot helyeztünk hatályon kívül, a kormányhatározatok közül pedig 1966-ot helyeztünk hatályon kívül. Mindez azt szolgálja, hogy egyszerűbb legyen a jog megismerése. És amire a képviselő úr is célzott, mindennek egy célja van: hogy a kormányablakokban most már több mint 150, de bízunk benne, hogy hamarosan több mint 2500 ügyet tudnak majd intézni az állampolgárok reggel 8-tól este 8-ig, amikor éppen ráérnek (Az elnök csenget.), a hozzájuk eső legközelebbi ponton.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť