DR. TARNAI RICHÁRD

Full text search

DR. TARNAI RICHÁRD
DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Fidesz-KDNP célja a kezdetektől arra irányult, hogy reformokkal segítse azokat a területeket, ahol Magyarország a szocialista kormányzás után súlyosan versenyképtelennek bizonyult. Ezért 2010-ben a közigazgatás vonatkozásában három területen, a központi és a területi közigazgatás, illetőleg a kodifikáció területén indult el egy reformprogram. A központi közigazgatás reformjának köszönhetően az állami intézményrendszer karcsúbbá vált az elmúlt három évben a közpénzekkel való takarékos gazdálkodás jegyében.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2010-hez képest 18 milliárd forinttal kevesebb pénzből látja el a sok tekintetben kibővült feladatkörét, emellett a közigazgatás fiatalítását jelzi, hogy a tárca, a kormány tisztviselőinek kétharmada mára már negyven év alatti.
Az államigazgatási átalakítás fókuszpontja az intézménydzsungel egyszerűsítése volt, amelynek eredményeképpen a 2010-ben létező hat háttérintézmény helyett 2013-ban már csak egy szerv, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal működik.
A területi közigazgatás reformjaként a kormány 2010 szeptemberétől a megyei közigazgatási hivatalok útján visszaállította az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését, majd 2011 januárjától létrejöttek a megyei kormányhivatalok, 2013 januárjától pedig a 175 járási, illetőleg 23 kerületi hivatal.
Az ügyintézés megújításában kiemelendő a 2011. január 1-jétől fölálló kormányablakok rendszere, amelyben az állampolgárok minden hétköznap, hétfőtől péntekig reggel 8-tól este 8-ig tudják ügyeiket intézni, július 1-től immár 150 ügykörben. Információink szerint a kormány a jövőben további forrásokat szán a kormányablakok rendszerének bővítésére.
Ami a törvényhozást illeti, az Országgyűlés is nagy munkát tudhat a háta mögött, ugyanis 2010 óta elfogadta az új alaptörvényt, 85 sarkalatos rendelkezéseket is tartalmazó törvényt, 727 egyéb törvényt, és ezek között kiemelkedő kódexek is vannak, mint például a büntető és a polgári törvénykönyv.
Kérdezem az államtitkár urat, milyen további intézkedéseket tervez a kormány ezen a területen. Várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť