DR. BUDAI GYULA

Full text search

DR. BUDAI GYULA
DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hittem, a szeptemberi ülés azzal fog kezdődni, hogy akár Magyar Zoltán, akár a Jobbik a magyar föld védelme érdekében remek javaslatokkal fog előállni, és hátha azt a három és fél éves mulasztását, amit megtett, megpróbálja pótolni. És képviselőtársam, nem arról beszélek, hogy ön az elmúlt másfél évben a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság egy ülésén jelent meg a hatból, és a Jobbik egyetlen javaslatot nem tett le. Nem akarom önnek elmondani, ez az önök szégyene egyébként, úgy gondolom, hogy miközben kommunikációban a magyar föld védelméről beszélnek, semmit nem tesznek érte. Abszolút semmit, képviselőtársam.
Ön állandóan feláll a parlamentben, és számon kéri a kormányon, hogy miért nem védi meg a magyar földet. Önök semmi mást nem csinálnak, képviselőtársam, mint folytatják azt a politikai marketinget, amelynek semmi más célja nincs, mint politikai haszonszerzés. Ráadásul, képviselőtársam, azért egy picit elmélyedhetne ebben a témában, azt gondolom, mert ha jobban utánanézne a dolgoknak, akkor ön is rájönne arra, hogy amit mond, az valótlan.
(15.20)
Még egyszer mondom, egy politikai haszonszerzés az egész dolog.
Konkrétan, képviselőtársam, Magyarországon az állami földeket haszonbérleti pályázat útján pályáztatják meg. Ön beszél 30 ezer hektárról, hogy itt a kormány eltitkol meg elajándékoz dolgokat, miközben ön egy nagyon lényeges körülményről elfeledkezik, hogy vannak olyan állami földterületek, amelyeket azért nem lehet húsz évre megpályáztatni, mert nem jogtiszta a helyzet. Mondok önnek egy példát: esetlegesen az előző bérlő, miután lejárt a haszonbérleti határidő, bizonyos elszámolási vitával áll szemben a Nemzeti Földalappal, bizonyos beruházásokat hajtott végre a területen, és nem lehet meghirdetni, nem lehet hosszú távra, húsz évre hasznosítani. Ugyanakkor a magyar államot egy hasznosítási pálya határozza meg, vagyis meg kell művelni a területeket. Ezért egy évre, képviselőtársam, ezeket a területeket megbízási szerződéssel odaadják, hogy hasznosítsák.
Képviselőtársam, ön is nagyon jól tudja, hogy ez a vita arról szól, hogy folyik egy bírósági eljárás, amely első fokon kötelezte a minisztériumot, hogy azokat az adatokat, amiket ön mondott, adja ki. Képviselő úr, engedje meg, hogy folyamatban lévő ügyben én ne foglaljak el álláspontot; egyet tudok önnek mondani, hogy a minisztérium a bíróság jogerős döntését el fogja fogadni és az abban foglaltakat teljesíteni fogja. De még ezt a döntést nem tudjuk, képviselő úr, és ön teljesen másról beszél az ön által feltett dologban. Itt sem kényszerhasznosítás nincs, sem ajándék nincs, egyszerűen egy művelési területegység van, amelynek az NFA-nak meg kell felelni. Ezen művelési kötelezettség terhe mellett egy évre megbízási szerződésbe adják ezeket a földeket gazdáknak, képviselő úr.
Megmondom őszintén, hogy sokkal jobban tetszett volna, ha ön arról beszél, hogy a gazdák tekintetében 250 ezer hektár állami föld kerül meghirdetésre ebben az évben, és eddig 600 személy bérelte a földeket, jelen pillanatban a földprogram alapján több mint 2000, és a további 250 ezer hektár újabb embereknek ad lehetőséget, képviselő úr. Erről szól az önök föld védéséért indított politikája, nem a valóságról.
Köszönöm, képviselő úr. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť