MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Fidesz pályáztatási módszereit már jól ismerjük. Így kerül az állami föld többsége a haverokhoz, narancsbárókhoz, külföldön bejegyzett cégekhez. Ezt a korrupt, mutyikkal terhelt rendszert tehát, ahogy már mondtam, jól ismerjük. Azonban ezen túllépve, önök a trafikokon és a Közgép esetében tapasztalható, nyilvánossággal való felzúdulás után egy újabb módszert eszeltek ki, és pályáztatás nélkül adnak bérbe földeket. Az önök pályáztatási rendszerénél már csak egy dolog bűzlik jobban, az, amikor nem pályáztatnak.
Ez a 30 ezer hektár állami föld ugyanis, nem tudhatjuk, hogy kihez került, kinek a gazdagodását szolgálhatja. Korábban ha sajtótól vagy az ellenzéktől, vagy állampolgároktól érkezett érdeklődés ezen területek iránt, rendre kitértek a válaszadás alól, nem létező jogszabályokra hivatkozva nem adtak felvilágosítást. De mivel ez roppant kellemetlen lehetett önöknek, hoztak egy sumák törvényt, ugye, ami most nyáron életbe lépett, és erre a törvényre hivatkozva most már nem is kell adatot szolgáltatniuk. Ezt sajnos megtehetik, van felhatalmazásuk hozzá, és van elég bőr a képükön hozzá.
De azt azért akkor se gondolják, hogy ez ettől még rendjén van! Ugyanis nem egy normális állapot, nem egy normális ország, ahol az állampolgárok nem tudhatják meg, hogy kivel művelteti az állam a saját földjüket. Tudom, hogy a jelenlegi gyakorlat megtévesztő, de tájékoztatom államtitkár urat, hogy ezek a látszat ellenére sem Fidesz-földek, hanem minden magyar állampolgár földje, akiknek joguk kell legyen ahhoz, hogy megkérdezzék önöktől: tisztelt kormány, kinek, milyen feltételekkel, milyen indokokkal adtam oda a földem és a vele járó támogatási milliárdokat?
Mindezt a pályáztatási feltételek megkerülésével, a nyilvánosság teljes kizárásával mutyizták le. A Jobbik azonnali adatszolgáltatást követel, a sumákolók példás megbüntetését és az azonnali, nyilvános és tisztességes pályáztatás elindítását. Most ezt az odaajándékozott 30 ezer hektárt valakinek a meglévő milliárdjai gyarapításához tették hozzá, pedig szolgálhatna egészen más érdekeket is. Például megkaphatták volna magyar családok, amelyeknek ez a föld a létbiztonságot jelenthetné, akár fiatal párok, akiknek a falun letelepedését, gyermekvállalását is elősegíthetné. Ehelyett a már jól ismert külker- és agrárbirodalmak vihették el ezt a 30 ezer hektárt is.
Kérdésem miniszter úrhoz, államtitkár úrhoz, bocsánat. Kinek adták oda az érintett 30 ezer hektárt és milyen feltételekkel? Mi akadályozza meg önöket abban, hogy pályázat útján adják bérbe? Miért sumákolnak? Miért nem lehet a megajándékozottak név- és cégsora nyilvános? Meddig maradhat a megbízási szerződések átláthatatlan rendszere?
Erre adjon választ, államtitkár úr! (Taps a Jobbik soraiban. - Közbeszólások ugyanott: Úgy van!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť