DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ismét elhangzott a Jobbik részéről, hogy valami állami egyházügyi hivatalhoz hasonló hivatalt szívesen felállítanának, ahol állami szerv köztisztviselőkkel vizsgálná az egyház belső életét. (Szávay István: Nem igaz. Nem mondtam ilyet.) Én azért óvnám magunkat ettől, hogy állami szervek vizsgálják így az ügyészségek belső részét.
Az pedig, ami elhangzott a Jobbik részéről, hogy egy törvénnyel le kellene végleg számolni a kommunista múlttal; ha önök meg tudnak írni egy ilyen törvényt (Közbekiáltások a Jobbik soraiból: Meg. Megírjuk. - Már írjuk is.), amelyik Magyarországon annak a negyven évnek az összes terhes örökségével leszámol, amelyik végleg eltörli mindazt a velünk hozott szörnyű örökséget, amelyet negyven év kommunizmus jelent; ha önök tényleg úgy gondolják, hogy van egy ilyen törvény, amelybe bele lehet írni tíz, száz vagy ezer olyan mondatot, aminek a révén végleg vége lesz a kommunizmus örökségének minden területen, akkor megemeljük a kalapunkat, és nem tehetünk mást, mint azt megszavazzuk, de szerintem sajnos ilyen törvény nincs. Ez egy jól hangzó mondat, hogy egy törvénnyel majd leszámolunk a kommunizmus örökségével, de ezt sajnos nem tudjuk megtenni.
Schiffer képviselő úr mondta, hogy a rendszerváltás utáni időket is feltárná. Ennek a bizottságnak, ennek az intézetnek pontosan ez lesz a feladata, hogy feltárja akár a rendszerváltás utáni túlnyúlását is, a hosszú árnyékát az előző kormányzatnak, az előző kommunista rendszernek. Kiket véd ez a törvényjavaslat? - ismételten elhangzott. Kérem szépen, egyetlenegy ügynököt sem véd ez a törvényjavaslat, hiszen minden ügynöknek, minden szt-tisztnek a neve, minden hivatásos állományú tagnak a neve nyilvánosságra hozható. Ez a törvény egyetlenegy embert véd: az áldozatot védi. Az áldozat aktája nem hozható nyilvánosságra az ő akarata, tudta, beleegyezése nélkül, de minden, őt megfigyelő, vele foglalkozó személy aktája, pontosabban: a neve és a beazonosító adatai mind-mind nyilvánosságra hozhatók ezen törvény kapcsán.
Aktanyilvánosság kérdése kapcsán azt tudom mondani, hogy tudják, ha valaki végignézné az összes aktát, és mondjuk, akár nyilvánosságra is hozná mindegyiknek mindegyik betűjét, több adatot találnánk az utolsó megfélemlített vagy kis előnyért a rendszert kisegítő személyről, mint Kádár Jánosról, mint Biszku Béláról vagy bármelyik nagy haszonélvezőjéről annak a negyvenéves kommunista rendszernek. Mi éppen ezért úgy gondoljuk, és a bizottságnak az a feladata, hogy először azokkal a haszonélvezőkkel foglalkozzon, akik a legtöbbet nyerték a kommunista rendszeren, másokkal szemben élet és halál urai voltak, és utána majd természetesen mindenki másnak is fel kell tárni a tevékenységét. De ha önök fordítva állnának, és azokat az adatokat hoznák először nyilvánosságra, ami a megfigyeltekről szól, az áldozataktákat, az ő adataikat tennék ki mindenfajta érdemi kommentár nélkül az internetre, ezzel csak még egyszer tortúrának vetnék őket alá, de ezzel nem kell senkit menteni a felelősség alól, nem ezt akarom mondani. Ezért nyitottuk meg a törvényben a lehetőségét, hogy minden ügynöknek, minden szt-tisztnek, minden hivatásos ilyesfajta megfigyelőnek vagy titkosszolgálati személynek a neve kikerülhet, aki eddig titkolt adat volt.
Ez szerintem a legfontosabb része, előrelépése a törvénynek (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.), hogy minden áldozat így az ügy urává válik, és önmaga nem lehet ennek a törvénynek az áldozata. Mindenkinek el kell ismernie, hogy ez egy nagyon fontos előrelépés, hiszen mostantól kezdve minden ügynök éjszakája egy kicsit izzadósabb (Zaj, közbeszólások a Jobbik soraiból.), hiszen nem lehet nyugodt, nem lehet biztonságban, hogy az eddigi törvények bár védték őket, és nem lehetett a nevüket nyilvánosságra hozni, most már lehet.
Éppen ezért, tisztelt képviselő hölgyek és urak, önök mondhatnak sok mindent a kormánypárt javaslatáról, de önök holnap lehet, hogy egy kivonulással mondják el a véleményüket, de az is egyfajta vélemény. Akkor önök ugyanis nem támogatják azt a javaslatot, hogy minden áldozat a saját ügynökeinek a nevét nyilvánosságra hozza. (Közbekiáltások a Jobbik soraiból.) Önök lesznek azok, akik nem támogatják azt a javaslatot (Zaj.), amelynek révén minden, az egykori kommunista rendszerben a rendszert működtető hatalombirtokos (Közbekiáltások a Jobbik soraiból. - Az elnök csenget.) vagy szt-tiszt neve nyilvánosságra hozható. Ez a szavazat, képviselőtársaim, üzenetértékű lesz. Ha önök nemmel szavaznak erre, akkor önök a legnagyobb mértékű nyilvánosságra, az elmúlt rendszer üzemeltetőinek (Közbekiáltások a Jobbik soraiból.), működtetőinek a legszélesebb mértékű, hogy úgy mondjam, elégtételadására vagy számonkérésére, vagy nyilvános megszégyenülésére mondanak nemet. Aki nemet mond holnap erre a törvényjavaslatra, az továbbra is védi (Felzúdulás és közbekiáltások a Jobbik soraiban. - Dr. Schiffer András: Húúú!), hogy a törvények az ügynökök neveit védjék.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť