DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Én az 1., 2., illetve 14. számokon, részben általam, részben Novák Előd képviselőtársam által előterjesztett módosító javaslatokhoz szeretnék hozzászólni. A 2. sorszám alatt Novák Előd, illetve a 14. sorszám alatt jómagam is továbbra is azt indítványozzuk, hogy megfelelve egyébként az alaptörvény előírásának, ne legyen ez egy szőnyeg alá söprési törvény, hanem ha kell, akkor maga a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvény tegye világossá, átláthatóvá, nyilvánossá a régi állambiztonsági aktákat.
Ez egyrészt szól a hálózati személyekről, igen, de még egyszer szeretném azt megerősíteni, hogy akkor, amikor hálózati személyekről beszélünk, ne bújjanak a kisspionok, a bezsarolt kisspionok mögé.
(18.20)
Egyrészt nem volt mindenki bezsarolt, jó néhányan meggyőződésből tették, amit tettek. Másrészt pedig jó okunk van 25 évvel a rendszerváltás után megtudni azt, hogy a rendszerváltó parlamentben az állami vagyont széthordó, különböző privatizációs spekulánsok között hányan voltak, akik egyébként az állambiztonság kötelékében szolgáltak. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Sokan!) Hányan voltak olyanok, akik a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásoknál ott tüsténkedtek (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Sokan!), hányan voltak, akik a rendszerváltás utáni médiaelitben, közigazgatásban kivették a részüket (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Még többen!), és részesei voltak a régi állambiztonsági hálózatoknak. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Rengetegen! Sajnos a mai napig itt ülnek!)
Az, amit javaslunk, ráadásul nem csak a kisspionok nyilvánosságra hozatalára terjed ki. Természetesen kíváncsiak vagyunk arra, hogy kik azok, akik hivatásos tisztként szolgáltak a régi állambiztonságban, kik azok, akik a pártapparátusban töltöttek be olyan pozíciót, amivel rendelkezhettek az állambiztonsági apparátus mögött.
Ha azokat a módosító javaslatokat, amelyeket részben Novák Előd, részben jómagam előterjesztettünk (Az elnök csenget.), és azt a célt szolgálják, hogy megfeleljen egyébként az alaptörvény rendelkezéseinek ez a törvény, szőnyeg alá söprik, az egyet jelent azzal, hogy a Fidesz-KDNP-nek takargatnivalója van, nem kíván teljes nyilvánosságot.
14. szám alatt pedig egy olyan módosító javaslatot terjesztettem elő, amely szintén az alaptörvénynek való megfelelést szolgálja. Arról szól, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága meghatározott időn belül azokról, akik egyébként a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon részt vettek (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Azok mind gyanúsak!), illetve 1990-et követően a politikai elit tagjai lettek, országgyűlési képviselők, polgármesterek, kormánytagok, állítson össze egy profilt, hogy ezek a személyek egyébként milyen érintettséggel rendelkeznek a ’89 előtti hatalomgyakorló szervezetek részéről. Tehát jól vigyázzunk, nemcsak az állambiztonság, hanem egyáltalán a KISZ- és pártszervezetek tekintetében azok, akik 1990-et követően a politikai elitben részt vettek, hogyan kapcsolódnak. Ha ezt leszavazzák, az egyet jelent annak a beismerésével, hogy ahogyan behálózták a régi állambiztonsági hálózatok a rendszerváltó politikai elitet, úgy ma már a Fidesz-KDNP-nek sem érdeke, hogy világosan lássunk.
Nem kell itt, Rétvári államtitkár úr, folyamatosan mellébeszélni! (Dr. Rétvári Bence: Nem kell!) Mi azt szeretnénk, hogy legyen világosság abban, hogy hogyan épültek be a rendszerváltó pártokba, a rendszerváltó parlamentbe, a közigazgatásba, a privatizáció folyamatába, az átalakuló médiába azok, akik a maguk információs tőkéjét még a rendszerváltás előtt szedték meg. Szeretnénk világos választ kapni arra, hogy kik és hogyan váltották át az információs tőkét gazdasági, illetve politikai tőkévé a rendszerváltás után. Amíg erre nem kapunk választ, addig nem lesz morális tisztázás Magyarországon.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP és a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť