VÁGÓ GÁBOR

Full text search

VÁGÓ GÁBOR
VÁGÓ GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Több mint egy hónapja tartja lázban a magyar közvéleményt a nagymértékű áfacsalások ügye. 2008 óta ismert a probléma. 2009 óta ismert, hogy milyen hiányosságok vannak az adóhatóságnál. 2010 óta önök viselik a felelősséget, és azóta rosszabb lett a helyzet mind a személyi állomány, mind az intézményi garanciák tekintetében.
Ha megnézzük, hogy az ÁSZ 2009-es jelentése milyen problémákat vet fel, akkor azt látjuk, hogy rossz mutatószámokkal számolnak, ami nem a gazdaság fehérítését célozza meg, humánerőforrás-problémákról beszél, a kusza belső informatikai rendszert kritizálja, az áfa adókülönbözete 2005 és 2008 között több mint két és félszeresére nőtt, s a legdurvább, hogy a legnagyobb adózók kategóriájában, miközben folyamatosan nőtt az egy vizsgálatra jutó megállapításokban az adótartozás összege, az ellenőrzések száma pedig csökkent.
(16.00)
Kérem szépen, az ÁSZ ugyanarról beszélt 2009-ben, amit Horváth András kirakott a napvilágra! És ezek után önök semmilyen vizsgálatot nem akarnak elvégezni? Az önök reakciója csak annyi volt, hogy megszüntették a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát, s azóta még súlyosabb a probléma.
Az egy dolog, hogy az ÁSZ nem teszi a törvényi kötelességét, és nem rendel el vizsgálatot, az ÁSZ-elnök nem jön be a parlamentben, amely ellenőrizné az ő munkáját, de az, hogy a kormányzat nem kéri meg az ÁSZ-t, nem szólítja föl arra, hogy végezze el ezt a vizsgálatot, az már több, mint durva. S kérje el a kormány az ÁSZ-tól ezen vizsgálatot, hogy 2009-től 2013-ig lássuk azt, hogy milyen visszafejlődés volt végül is az adóhatóság tekintetében a legnagyobb adócsalók vizsgálata kapcsán.
Várom államtitkár úr válaszát. Remélem, miniszter úr visszajön addig. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť