DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A miniszter nem véd semmit, mi több, az ön állításai nem felelnek meg a valóságnak. Arra kérem, hogy amennyiben önnek tudomása van arról, hogy bárki gázt lopott volna az emberektől, mielőbb tárja fel az ezen állításokat megalapozó információit, forduljon a hatóságokhoz.
Bizonyítható ezzel szemben, hogy 2010 előtt a magyarországi gázárakat önök mesterségesen magasan tartották. Az ágazat jogszabályi környezetének átalakításával kormányzásunk alatt a hazai piacon csökkentek a földgázárak, ezáltal lehetővé vált a lakosság és a közintézmények olcsóbb földgázzal történő ellátása. A vádjai alaptalanok egy olyan kormánnyal szemben, amely első lépésként 2010-ben a villamos energia és a földgáz hatósági ára tekintetében ármoratóriumot vezetett be, ezt követően 2011-ben fogyasztásarányos földgáz-árszabályozással garantálta, hogy a kevésbé tehetős rétegek, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok terhei ne növekedjenek. Ezen intézkedések jelentőségéről sokat elárul a tény, hogy a fogyasztók már a rezsicsökkentést megelőzően a 2010 és 2012 közötti időszakban is több mint 400 milliárd forintot takarítottak meg. A rezsicsökkentés eredményeiről, gondolom, nem kell most önnek részletesen beszámolnom.
Az MVM Partner Zrt. az érintett kapacitásokat állami beavatkozástól mentesen, az ágazati szabályok betartásával aukción, illetve pályáztatással értékesítette, és minden esetben a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlatot fogadta el. A társaság partnerei között távhő- és kapcsoltan hőtermelő társaságok, közintézmények, illetve ezeket közvetve ellátó kereskedők vannak, amelyek szerződésben garantálták, hogy a megvásárolt földgázt ilyen fogyasztók számára értékesítik. Ugyanakkor a társaság földgázüzletági tevékenysége 2012-ben és 2013-ban is nyereséges volt, annak ellenére, hogy közben a nyugat-európai tendenciákkal ellentétben a hazai fogyasztói gázárak folyamatosan csökkentek.
A MET Zrt.-vel kapcsolatos kételyei ügyében célszerűbb lenne az MSZP-kormány utolsó miniszterelnökéhez fordulnia, aki vezérigazgatója volt annak a Wallis Zrt.-nek, amelynek tulajdonosa érintett az ügyben. Minden bizonnyal ő sokkal pontosabb választ tud adni a témában, tekintettel arra, hogy miniszterelnökként ő nevezte ki a Magyar Energia Hivatal elnökének azt az urat, aki később jóváhagyta egy belize-i érdekeltségű társaság 50 százalékos részesedésszerzését a MET Zrt.-ben. Aki az önök kormányzása idején miniszterelnökként kinevezte a részesedésszerzést jóváhagyó elnököt, most az Együtt-PM vezetője.
Szó sincs arról, hogy bárki állami vagyont adott volna el off-shore társaságoknak. Normál kereskedelmi megállapodások születtek egy magyar, illetve egy svájci céggel. Az MVM Partner Zrt. valamennyi jogszabályi előírást, illetve a szigorúbb belső szabályozásait is betartotta az ügylet során.
Összefoglalva: a kormányzati célt sikerült megvalósítani, a korábban mesterségesen magasan tartott földgázárak 20 százalékkal mérséklődtek a rezsicsökkentésnek köszönhetően. Az állami tulajdonú cég pedig transzparens módon, valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelően járt el.
Kérem, képviselő úr, hogy az elmondottakat mérlegelve válaszomat elfogadni szíveskedjék.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť