DR. NEMÉNY ANDRÁS

Full text search

DR. NEMÉNY ANDRÁS
DR. NEMÉNY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ma már mindenki tudja, hogy több mint 100 milliárd forint értékű olcsó gázt lopott el az emberektől egy off-shore hátterű cégen keresztül a Fidesz. Az állam által a távhőszolgáltatóknak, illetve a közintézményeknek szánt olcsó gáz havonta is milliárdokban mérhető hasznát egy homályos off-shore hátterű társaság - Kajmán-szigetek, Belize, Brit Virgin-szigetek, Ciprus, Svájc - fölözi le, mert az állami MVM az árelőny kihasználásának jogát több gázévre átengedte a részére. A távhőfogyasztók, valamint a közpénzből fenntartott iskolák, óvodák, szociális intézmények energiaköltségei így sokkal magasabban maradtak, mint ha az állam közvetlenül eladta volna részükre az olcsóbb földgázt.
A botrány kirobbanása után kiderült, hogy a cég mögött jórészt a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István, Orbán Viktor miniszterelnök családi ismerőse áll. A miniszterelnök a parlamentben kérdésemre válaszolva a gázüzlet meglétét nem, csak személyes érintettségét tagadta, így hát a miniszterelnök személye nem lehet akadálya annak, hogy ön mint a nemzeti vagyonnal történő gazdálkodásért felelős miniszter, illetve államtitkár kivizsgáltathassa az állami segítséggel megvalósított törvénytelen off-shore gázmutyit. Miniszter asszony, illetve az önök minisztériuma ugyanakkor - számunkra ismeretlen okból - eddig több alkalommal kiállt a törvénytelen ügyletek mellett.
Miközben a Fidesz ünnepelteti magát azért, mert egy-egy családnak 2-3 ezer forinttal több marad a zsebében a távhőárcsökkenés miatt, addig Orbán Viktor off-shore lovag ismerősei, Garancsi István és társai sutyiban ennek a milliószorosát, 2000-3000 millió forintot keresnek havonta, méghozzá törvénytelenül. Ez annyi pénz, mintha 2011 óta minden magyar háztartás 10 százalék borravalót adott volna Orbán Viktornak és köreinek a gázszámlából. Ez a pénz elég lett volna akár arra is, hogy ma egyetlenegy fűtetlen otthon se legyen Magyarországon.
Tisztelt Államtitkár Úr! Miért áll ki az ön minisztere olyan ügyletek mellett, ahol az állam és az emberek hátrányára off-shore hátterű kajmán-szigeteki cégeken keresztül Orbán Viktor közeli ismerősei gazdagodhattak? Miért engedte, hogy törvényi tiltás ellenére olyan cégekre ruházzon nemzeti vagyont az állami tulajdonú MVM, amelyek tulajdonosi köre nem átlátható? Végül helyénvalónak tartja-e, hogy állami cégek közpénzből az emberek helyett off-shore tulajdonú vállalkozásokat támogassanak?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť