BERTHA SZILVIA

Full text search

BERTHA SZILVIA
BERTHA SZILVIA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon a bérből és fizetésből élő emberek jelentős részének a nettó keresete még a létminimum szintjét sem éri el, tehát a nettó 86 ezer forintot. Ez tény, és önök is pontosan tudják, hogy a statisztikákat az arányaiban nagyon kevés, de kiugróan magas havi jövedelműek adatai szépítik meg. Miközben a hivatalosan megállapított létminimum 86 ezer forint, eközben a nettó minimálbér az idén is csupán 66 500 forint, és az ennél nagyobb megbecsültséget célzó nettó szakmai bérminimum is csak 77 300. Az önök számítása szerint foglalkoztatottnak minősülő 4 millió embernek legalább a harmada létminimum alatti jövedelmet vihet haza minden hónapban.
Ráadásul ebbe a megállapított megélhetési minimumba nincs beleszámolva az, hogy szinte nincs olyan család ma Magyarországon, ahol ne kellene hónapról hónapra a lakhatási célú hitelek részleteivel is megbirkózni. Valahogy Magyarországon kimaradt a bérek kalkulálásából az, hogy lakni is kell valahol, tehát albérletet vagy törlesztőrészletet fizetni.
Nyilvánvaló tehát, ahhoz, hogy ne folytatódjon az elszegényedés még a munkahellyel bíró emberek közt is, és Magyarországot a vállukon cipelő dolgozók, családok ne csússzanak mélyebben a nyomorba, stratégiai területeket célzó átfogó gazdaságfejlesztési programra van szükség, amelynek a középpontjában két dolog kell álljon, a munkahelyteremtés és a bérstratégia.
Nyilvánvaló az is, hogy egy szuverén állam kormányának rengeteg eszköz áll rendelkezésére, de a Jobbik is benyújtott egy határozati javaslatot, amelyben a kereskedelmi és szolgáltató területen tevékenykedő multi- és transznacionális vállalatoknál dolgozók bérfejlesztésére tettünk javaslatot és kínáltunk megoldást. A kérdés csak az, hogy a kormány kíván-e foglalkozni célzott bérstratégiával, és a magyar fogyasztói piacról milliárdokat külföldre szipkázó cégektől legalább méltányos fizetéseket kiharcolni a magyar dolgozók számára. S egyáltalán, van-e bármilyen tervük is arra vonatkozóan, hogy felzárkózzon a bérből és fizetésből élő emberek reálkeresete a nyugat-európaihoz az árak mellé?
Várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť