DR. KOMORÓCZKI ISTVÁN

Full text search

DR. KOMORÓCZKI ISTVÁN
DR. KOMORÓCZKI ISTVÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Közös vágyunk nekünk is a hazai béreknek a Nyugat-Európában szokásos bérszínvonalhoz történő közelítése. A kormánynak a versenyszektorban a közvetlen bérnövelési lehetőségei kimerülnek a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelésében. Itt van a kezemben, bizonyára ön is emlékszik rá, tavaly december 17-én a nemzetgazdasági miniszter úr írta alá a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán született megállapodást, amely ezekről rendelkezett.
A bruttó minimálbért egyébként érdekes módon Bulgária után a második legnagyobb mértékben az EU-ban mi emeltük 2010 óta. A minimálbér vásárlóértéke a családi adókedvezményt érvényesítők körében folyamatosan a gyerekszámtól függően emelkedett, egy gyermek esetén a négy év alatt összesen 11 százalékkal, két gyermek esetén 25 százalékkal, három gyermek esetén 43 százalékkal.
Ön említette a létminimum szintjétől elmaradó nettó minimálbért. Itt sajnos elfeledkezett két dologról. Egyrészt a minimálbér nettó összege gyermek nevelése esetén lényegesen, egy kétgyerekes munkavállalónál például 20 ezer forinttal magasabb az ön által idézettnél. De ha már számokról beszélünk, érdemes megemlíteni az imént idézett december 17-i megállapodást. Bizonyára mindenki emlékszik rá, de ha nem, felfrissítem a memóriát: 2014-ben a minimálbér 98 ezer forintról 101 500 forintra emelkedett, a garantált bérminimum, szakmunkás minimálbér 114 ezer forintról 118 ezer forintra emelkedett, és a jövő évi bértárgyalásokra 3,5 százalékos további emelést javasoltak a szociális partnerek.
Visszatérve az iménti témára, tehát ha egy kétgyerekes szülő minimálbért keres, akkor 2014-ben a minimálbér-emelés és a családi kedvezmény kiterjesztése miatt 6613 forinttal többet kap kézhez, mint tavaly. A háromgyermekes szülő esetében 20 108 forinttal marad több. Ha mind a két szülő minimálbért kap és van három gyermekük, a család jövedelme több mint 40 ezer forinttal lett több. 2013-ban és 2014-ben a kormány rezsicsökkentésének is köszönhetően az egyszemélyes háztartásokban is közelebb kerül a nettó minimálbér összege a létminimuméhoz.
Mindezek alapján nem érthető és cáfolható is képviselő asszonynak az az állítása, hogy a bérek átlagos reálértékének növekedése kizárólag a magasabb keresetűek helyzetének javulására lenne visszavezethető.
A nálunk megtelepedett, külföldi tulajdonban lévő cégek bérszínvonala kormányzati ráhatás nélkül is átlagosan mintegy 50 százalékkal magasabb a hazai tulajdonú cégek által legálisan bejelentett bérek átlagos szintjétől. Ez a kormány a gazdaságfejlesztést - önnel egyetértve - és a munkahelyteremtést, a foglalkoztatás bővítését eddig is a figyelme középpontjába helyezte, mert úgy gondoljuk, hogy itt a munka jelentheti a családok felemelkedésének a kulcsát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť