DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Nagyon szépen köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A képviselő asszony által elmondottakhoz néhány dolgot szeretnék hozzátenni; igyekeztem rá figyelni, még ha ide, a helyemre nem is értem be, ezért elnézést kérek.
Az az igazság, többször elmondtuk már: ahol föld van, ott mindig van vita is. A képviselő asszonnyal már nagyon sokat vitatkoztam, és örülök neki, hogy azért az esetek többségében sikerült olyan vitát lefolytatnunk, ami, én úgy gondolom, hogy kulturált vita volt. Úgy látom, nem nagyon tudjuk meggyőzni egymást, de ez nem is probléma.
Inkább arra próbálnám az ön figyelmét ráirányítani, hogy van néhány olyan dolog, amiben szerintem érdemes lenne, ha önök is elismernék azt a munkát, amit elvégeztünk, és szerintem önöknek is tetszik ez a munka. Például az, hogy a “földet a gazdáknak” program keretében közel 40 ezer hektár területet nyertek fiatal gazdák. 40 ezer hektárnyi terület, az a Balaton kétharmada, és ezt a 40 ezer hektárt ezer fiatal gazda nyerte meg. Szerintem annak is nyugodtan örülhetünk - ha megengedi, képviselő asszony, akkor úgy fogalmaznék, hogy közösen; talán ennek önök is örülnek -, hogy a nyertesek 82 százaléka természetes személy. Korábban voltak mindenféle cégek, céghálók, el is hangoztak ilyen vádak, és amikor lezártuk a programot, megnéztük a végső eredményt, és azt láttuk, hogy a nyertesek 82 százaléka természetes személy.
Aztán, amiről már sokat beszéltem, hogy tulajdonképpen itt egy tudatos nemzetpolitikához egy tudatos agrárpolitika párosul, aminek az a lényege, hogy egy több elemből álló földvédelmi rendszert építettünk föl, a földtörvényt, a “földet a gazdáknak” programot és a zsebszerződések elleni küzdelmet. És talán a zsebszerződések elleni küzdelmet is abba a kategóriába sorolnám, ahol szerintem mi találnánk közös nevezőt. Ha jól figyeltem az utóbbi parlamenti ülésnapon, az LMP, bár csak Osztolykán képviselő asszony volt bent, de ő is megszavazta ezt a javaslatot. Egyedül a Demokratikus Koalíció és az MSZP nem szavazta meg; majd erre esetleg később egy másik beszélgetésben érdemes kitérni, hogy vajon miért nem.
Tehát vannak olyan elemek, amik szerintem mindenképpen jók. Az állami földet korábban 600-an használták, 600 darab szerződéssel fedték le 2010 előtt, most pedig van 6000 szerződés. Ez szerintem az LMP-nek is jó, vagy hogy is mondjam, az országnak, a gazdáknak, én úgy gondolom, mindenképpen jó, és arra biztatnám önöket is, hogy önök is fogadják el ezt az eredményt, amit közösen értünk el.
Azt is nagyon fontos megemlíteni, hogy valóban felmerültek kritikák, amire ön is kitért, hogy van például Kehi-vizsgálat is a Hortobágyi Nemzeti Park által meghirdetett területek vonatkozásában. De én ezt nem tekintetném egy olyan kuriózumnak. Ahol kritika merült föl, ahol felmerült bármilyen észrevétel, ami negatív színben tüntette föl ezt a programot, vagy olyan adatokat hozott, amiből arra lehetett következtetni, hogy ezt érdemes kivizsgálni, eddig is minden esetben kivizsgáltuk, most is folyik vizsgálat, és ha fel fog merülni gyanú a jövőben, hogy bármi nem szabályszerűen történt, akkor azt is ki fogjuk vizsgálni.
De az a tény, hogy korábban 600-an használták az állami földeket, most pedig 6000-en használják, az a tény, hogy a természetes személyek 82 százalékban nyerték el ezeket a földterületeket, az a tény, hogy a nagyüzemi gazdálkodásból a családi gazdasági modellbe igyekszünk minél nagyobb lendülettel áttolni az agrárgazdaságot, ezek szerintem olyan tények, amiben nyugodtan juthatnánk közös nevezőre, adott esetben önökkel is vagy bárki mással, mert ezek vállalható dolgok, aminek az a lényege, hogy valamit hozzátegyünk ehhez az agrárgazdasági fejlődéshez.
Korábban bezárt cukorgyárakról, bezárt vágóhidakról beszéltünk. Korábban arról beszéltünk, hogy néhányan használhatták, néhányan jutottak az állami földekhez hozzá, kedvezményes áron, szerződések nélkül; ilyesmi örökség volt 2010-ben.
(9.10)
Volt olyan terület, ahol 8 ezer hektárra 99 évre adták haszonbérbe a területet mindenféle vadászati, halászati joggal közösen. Szerintem az mindenképpen eredmény, hogy ehhez képest van egy világos pályázati rendszer, ami világosan preferálja a családi gazdaságokat, a természetes személyeket, ők is nyernek, van egy olyan rendszer, aminek a végeredményeként kétharmad balatonnyi területet nyernek csak és kizárólag fiatal gazdák ezres méretben, ezer darab méretben nyerik ezeket a földterületeket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a fiatal gazdák. Tehát szerintem azt a párbeszédet (Az elnök ismét csenget.), amit mi folytattunk, érdemes tovább folytatni, és érdemes ezeket a közös nevezőket megtalálni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť