FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Néhány nappal ezelőtt a miniszterelnök úr szájából olyan szavak hangzottak el a külföldre kényszerült honfitársaink kapcsán, amelyek, úgy gondolom, sokunkat joggal háborítottak fel. Ő úgy fogalmazott, hogy meg kell értenünk a modern idők szavát, sőt még azt is kikérte, hogy gazdasági menekülteknek hívjuk ezeket az embereket.
Tisztelt kormánypárti Képviselők! Úgy gondolom, nagyon joggal kapják meg azokat a jelzőket, miszerint elszakadtak a valóságtól, és ezen szavaik miatt teljesen jogosak ezek az értékítéletek, ugyanis ez a “gazdasági menekült” kifejezés nem egy pejoratív kifejezés. Mi nem lenézzük a külföldre kényszerült honfitársainkat, hanem ez egy tényszerű megállapítás. Hiába mondják önök ugyanis, hogy ezek az emberek kalandvágyból vagy ne adj’ isten, jószántukból mentek külföldre, a valóság az, hogy megélhetési kényszerből kényszerülnek most külföldön munkát találni és ebből megélni.
Az a szomorú, hogy önök ahelyett, hogy bármiféle önkritikát gyakoroltak volna, akár csak minimális mértékben, bocsánatot kérnének ezektől az emberektől az elmúlt nyolc év kormányzatával közösen, hogy az önök politikája külföldre kényszerítette ezeket az embereket, önök még kioktató stílusban beszélnek mindazokról, akik védelmükbe veszik ezeket a külföldre kényszerült honfitársainkat; ahelyett, hogy önök bocsánatot kérnének nemcsak a külföldön élő magyaroktól, hanem az itthon maradt családtagjaiktól. Ugyanis arról sem szabad megfeledkezni, hogy családok szakadtak szét ennek a jelenségnek köszönhetően. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy ma már egy családi ebéd, egy többgenerációs családi ebéd a legtöbb családban vágyálom, ugyanis a legfiatalabbak hiányoznak erről; de arról sem, hogy idősek, nyugdíjasok tanulják ma rohamosan a Skype használatát ahhoz, hogy legalább néhány esetben láthassák interneten keresztül az unokájukat, gyereküket. Ironikusan mondhatnám, ha az volt a céljuk, hogy az időskori számítógépes használat minél jobban elterjedjen, akkor ennél hatékonyabb módszert nem is találhattak volna, de az az igazság, hogy ez egy nagyon szomorú módszer volt.
Miért is mentek el ezek a fiatalok? Elsősorban azért, mert nincs munkahely. Önök ugyan egymillió munkahelyet ígértek, ezzel szemben mindösszesen közmunkát sikerült létrehozni, értékteremtő, valódi munkahelyeket nem. De említhetném az oktatási káoszt is, ami nagyon jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy ezek az emberek inkább a bizonytalanság helyett külföldön próbálnak szerencsét. Csodálkozunk-e azon, ha néhány héttel a felvételi jelentkezési határidő előtt megváltoztatott szabályok alapján inkább azt mondták ezek a fiatalok, hogy ők ebből nem kérnek, majd külföldön szerencsét próbálnak? De említhetném az állandó bizonytalanságot, a fideszes mutyikat, vagy éppen azt, hogy egyik napról a másikra hoznak törvényeket.
Rétvári Bence államtitkár úr mindig azzal szokott jönni, hogy de jöjjenek haza ezek a fiatalok, hisz 16 kulcsos személyi jövedelemadó van, családi adókedvezmény van. (Dr. Rétvári Bence: 1 kulcs van, nem 16 kulcs van!) Csak van egy kis képzavar ebben, tisztelt államtitkár úr: ezeknek az embereknek nincs munkájuk, ha pedig nincs munkájuk, akkor teljesen mindegy, mennyi a személyi jövedelemadó vagy a családi adókedvezmény, ha nem találnak munkát, nem tudják igénybe venni ezeket.
Az az igazság, hogy önök soha nem fogják kimondani, hogy mulasztottak, hogy rossz döntéseket hoztak, de indirekt módon azért kikövetkeztethető az, hogy önök is tisztában vannak ezzel. Ez pedig onnan következtethető ki, hogy egy olyan választási eljárási törvényt hoztak létre, amivel már most borítékolható, hogy több százezer külföldi honfitársunkat rekesztették ki a szavazásokból, ugyanis ezeknek az embereknek nem tették lehetővé a levélben szavazás intézményét, amit a határon túli testvéreinknek igen, ráadásul ugyanazon külhoni szavazóhelyek listáját tették közzé, ami 2010-ben már problémát okozott, és már 2010-ben Londonban és számos városban nagyon komoly káoszt okozott. Azóta pedig nemhogy csökkent volna, hanem drasztikusan nőtt az elvándoroltak száma, önök erre nem voltak figyelemmel, és így borítékolható, hogy több százezer honfitársunkat fogják kirekeszteni a szavazásból. Indirekt módon tehát önök is látják azt, hogy ezekkel az emberekkel szemben önök mulasztást követtek el, és ezen emberek nem fognak önökre szavazni.
De mi kell ahhoz, hogy ezek az emberek hazajöjjenek? Egy valódi, megvalósítható program, amellyel a Jobbik rendelkezik, és amellyel önök nem tudtak rendelkezni, nem éltek az elmúlt négy évben, hisz láthattuk, hogy minden korábbinál nagyobb volt az elvándorlási hajlandóság, és most is ez a tendencia a fiatalokban és a kevésbé fiatalokban. Kell tehát egy valódi munkahelyteremtő program, a “Hét vezér” program, amit a Jobbik már kidolgozott, az otthonteremtő program, egy ifjúságpolitikai program, és kell egy olyan párt, kell egy olyan ígéret, amely a hitelességet tudja garantálni ezeknek az embereknek. Önök ugyanis számtalan alkalommal átverték már ezeket az embereket, ezért arra, hogy hazatérjenek, egy hiteles pártra van szükség.
Nagyon egyértelmű tehát a különbség: kudarcos politika után kioktató kormányzati stílust láthatunk, és ezzel szemben a Jobbik egy valódi programot és egy hiteles párt szavát tudja felkínálni, amely szükséges az itthon maradáshoz, és szükséges ahhoz, hogy a külföldi magyarok hazajöjjenek. Ezek közül választhatnak tehát az emberek április 6-án, és biztatok mindenkit, hogy a kormányzati intézkedések hatására minél nagyobb számban vegyenek részt külhonban is a szavazáson külhoni testvéreim.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť