SZELÉNYI ZSUZSANNA

Full text search

SZELÉNYI ZSUZSANNA
SZELÉNYI ZSUZSANNA (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Közel húsz éve volt, hogy ebben a Házban utoljára felszólaltam, és a mai nap volt az első ennyi év után, hogy másodszor is szóra emelkedek. Az elmúlt két évtizedben eszem ágában sem volt a magyar politikával foglalkozni, kiválóan elvoltam a civil szakmámban, de az elmúlt négy évben Orbán Viktor országlása és szembefordulása mindazzal, amit hajdan valamikor közösen elkezdtünk, arra indított, hogy újra részt vegyek a politikában Magyarországon.
Egy új pártállam felépítése zajlik most Magyarországon Orbán Viktor vezetésével, éppen egy olyan pártállam, aminek ellenében annak idején olyan sokat dolgoztunk közösen. Ez ellen az új pártállam ellen fogok dolgozni a következő években. Emellett az is nagyon fontos számomra, hogy a XXI. század második évtizedében Magyarország kormányában és parlamentjében ismét a szabadság és a demokratikus alapértékek kerüljenek többségbe. Orbán Viktor nem olyan régen miniszterelnöki beiktatási beszédében egy új, méltányos polgári ország építését hirdette meg. Nos, két hónap alatt ezt azt ambícióját sikerült keresztülhúzni, visszatért saját jól ismert csapásirányaihoz. Háborúba indult mindenki ellen, aki nem híve a rendszerének, az új pártállam megszilárdításának.
Mert mi is történt az elmúlt két hétben? A kormány teljesen érthetetlen módon megszavazott és átvitt egy olyan hitelszerződést Oroszországgal, amely évtizedekre eladósítja Magyarországot, és biztonságpolitikai szempontból is rendkívül kockázatos. Az elmúlt fél évben a kormány részéről senkinek sem sikerült megmagyarázni, hogy a paksi projektre miért van szükség, és mire való vajon ez a 10 milliárd eurós devizahitel, amelyet a kormány olyan suttyomban és hirtelenjében felvett. Józan paraszti ésszel egy ilyen kockázatos hitelszerződést az ember nem csinál. Amikor házat építünk, akkor is előbb megcsináljuk a terveket, megnézzük, hogy mire kell a hitel, aztán foglalkozunk a pénzzel. Magyarországon ez nem történt meg, évtizedekre adósítottuk el ezt az országot úgy, hogy egy kockázatos, veszélyes és Magyarországot súlyosan kiszolgáltató szerződés született.
Külön odacsapott a kormány a budapesti polgároknak is. Attól való félelmében, hogy elveszíti a fővárost, a Fidesz három hónappal az önkormányzati választások előtt ismét kétharmados törvényhez nyúlt hozzá, hogy megváltoztassa a játékszabályokat. Mindannyian tudjuk a Velencei Bizottság közös szabályai szerint, hogy ezek a típusú mozgások, a játékszabályok megváltoztatása a demokratikus stabilitás és a jogállam ellenében való lépések.
A törvénymódosítás elvette a budapesti polgároktól azt a jogot, hogy közvetlenül válasszák meg a fővárosi képviselőket. Nyilvánvaló módon ez a lépés a továbbiakban súlyosan rombolja a demokráciát Magyarországon. Az már csak hab a tortán, hogy a fővárosra vonatkozó fejlesztési források is komoly veszélybe kerültek.
A mai nap szomorú története a reklámadó bevezetése. Az új pártállam terjeszkedése nemcsak a polgárokat, de a gazdaság szereplőit sem kíméli. A ma elfogadott reklámadó nem csak felesleges, rosszindulatú, súlyosan piactorzító, nyilvánvaló módon a szólásszabadság gátját fogja képezni. Nincs más célja, mint a sajtó megregulázása és hogy az emberekhez ne jussanak el a magyar valóságról szóló hírek. Miközben a kormány egyeseket külön büntet, másokat felment az adósság kötelezettsége alól - mindez az európai uniós joggal is szembemegy.
További szomorú történetek is voltak az elmúlt hetekben. Az egyik lehangolóbb, amit el tudok képzelni, hogy Orbán Viktor egy volt III/II-es ügynököt nevezett ki a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárává, egy olyan embert, aki néhány évtizeddel korábban még a kommunista rendszer kiszolgálójaként Nagy Imre temetésén nyilvánvalóan rólunk is jelentéseket gyűjtött be.
Orbán Viktor beiktatási beszédében a józan ész és a közép politikájáról beszélt, békés, derűs és versenyképes országot ígért. Nos, a mai nappal végződő parlamenti ülésszak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) sem békéhez, sem derűhöz, sem a versenyképességhez nem vezette közelebb Magyarországot, sem a polgárokat, sem a vállalkozókat. Orbán Viktor és kormánya marad, ami eddig volt, a trónok harcának kíméletlen uralkodója, ahol csak örökös csata, vér és veríték adatik meg, perspektíva pedig sehol.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť