DR. BÁRÁNDY GERGELY,

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY,
DR. BÁRÁNDY GERGELY, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A téma szerint helyesen mondta el Vejkey képviselőtársam, hogy nagyjából mik voltak azok a pontok, ahol az ellenzék és a kormánypártok, illetve a kormány között valóban vita alakult ki. A tartalmi részébe azért nem mennék bele - talán egy kivételével, amit említett képviselőtársam -, mert azt gondolom, az a tisztességes, ha a módosító javaslat benyújtójának hagyja meg az ember a lehetőséget, hogy érdemben beszéljen arról. Az egyik ilyen komolyabb vita egy jobbikos módosító javaslattal kapcsolatban alakult ki. Nyilván Szilágyi képviselőtársam már készül arra, hogy elmondja ennek a tartalmát, amit egyébként mi is támogatni tudunk és fogunk.
Amivel kapcsolatban még vita volt - arra én is a rendes felszólalásomban fogok kitérni bővebben -, az a miniszteri biztos díjazása körül körvonalazódott. A kormány egy meglehetősen furcsa, hezitáló álláspontot képviselt és képvisel - úgy tűnik - a mostani pillanatig.
Egy dologról azonban egy picit bővebben szólnék, és ez valóban a Miniszterelnökség új feladatköre. Vejkey képviselőtársam elmondta azt, hogy ezzel valójában emelkedik majd az ázsiója az európai uniós ügyeknek, hogy nem a Külügyminisztériumban, hanem a Miniszterelnökségnél fogják azokat felügyelni és koordinálni.
Nem is ezzel volt a probléma, képviselő úr. Ha emlékszik rá, a vitában is elsősorban azt kifogásoltuk, hogy ha már önök valóban szeretnének ennek kiemelt jelentőséget tulajdonítani, azt hiszem, így szokták önök mondani, hogy Európa számos országában létezik olyan megoldás, hogy egy külön tárcát szánnak az európai uniós ügyeknek, magyarán szólva, lehetne egy külön minisztere az európai ügyek intézésének. És valóban, ha ezt önök is ilyen fontosnak látják, akkor ez lehetett volna egy út.
Nekünk a problémánk azzal volt a jogkörök Miniszterelnökséghez való telepítésével kapcsolatban, hogy önök nemcsak ezzel a rendelkezéssel, hanem sok minden mással, ami a Miniszterelnökség jogköreit, hatásköreit az elmúlt időszakban bővítette, lopakodó módon készítik elő az elnöki rendszert, a prezidenciális rendszert. (Dr. Répássy Róbert a fejével nemet int.)
Azt értem - és látom, hogy államtitkár úr csóválja a fejét most is, és nyilván fog majd erre reagálni és reflektálni (Dr. Répássy Róbert: Igen.) -, államtitkár úr, akkor sem azt vitatta senki, hogy a mostani rendszer, ami kialakul ezzel a módosítással és a korábbi módosításokkal, az ne egy parlamentáris rendszer része lenne. Szeretném most is hangsúlyozni, mielőtt errefelé vinné el a fölszólalását.
Nem erről van szó. Arról van szó, hogy amikor prezidenciális rendszert alakít ki egy állam, akkor a legegyszerűbb döntés ebben, amikor az alkotmányt vagy alaptörvényt alakítja át olyanná, hogy az elnöki rendszerré váljon. A nehezebb ebből a folyamatból az, hogy valóban a hatásköröket áttelepíti, hogy az államigazgatás rendszerét hozzáigazítja egy ilyen, egyébként alkotmányjogi döntéshez.
(15.50)
Önök pedig ennek a főpróbáját csinálják most. Ezt mondtuk, és ezt mondjuk most is. Nem arról van tehát szó, még egyszer szeretném hangsúlyozni, és a vitában sem arról volt szó, államtitkár úr, hogy bárki azt kérdőjelezné meg, hogy parlamentáris demokrácia marad-e Magyarország ezekkel a módosításokkal, hanem arról van szó, hogy önök egy későbbi alkotmányjogi döntést megelőzően a struktúrát hozzáigazítják már jó előre ahhoz a későbbi döntéshez. Ez a probléma, államtitkár úr, gondolom, érti, hogy én miről beszélek. Ha nem, akkor majd elmondja, hogy miért nem. (Dr. Répássy Róbert: Értem! Értem!) Mondja itt a képviselőtársam, hogy lehet, hogy még nem tud erről a tervről. Tudni senki nem tud róla, de azért sejtetni már sejtették elég sok esetben, hogy ennek komoly esélye lesz majd 2017 körül.
Szóval, tisztelt képviselőtársaim, ez volt a vitának ez a része, és én azért hoztam ide, és fogom hanyagolni majd a normál hozzászólásomban, merthogy Vejkey képviselő úr is erre tért ki talán a legbővebben a bizottsági vélemény ismertetésekor. Mindezzel együtt tehát a bizottságban a kisebbségi véleményt megfogalmazó ellenzéki képviselők nem tudták támogatni a módosító javaslatot, illetve ilyenformán valószínűleg a mi frakciónk legalábbis a teljes törvénymódosítási javaslatot sem fogja. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť