KÓNYA PÉTER

Full text search

KÓNYA PÉTER
KÓNYA PÉTER (Független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A jogállási törvények módosítása gyakorlatilag technikai módosításnak tűnik, azonban mégis a háttérben, azt gondolom, sokkal több van, ezért kértem szót. Bár rövid az időm, azért megpróbálok kitérni egy-két dologra.
A törvénymódosítás szellemében egyértelműen kitűnik, hogy egy jelentős létszámleépítésre és átstrukturálásra készül a kormány, és ezt kívánja elősegíteni ezzel a törvénymódosítással, ami elvben támogatható lenne, ha azokat a fideszes barátokat és haverokat rugdosnák ki a közszférából, akik egyébként nem értenek a munkájukhoz, de nyilván nem erről fog szólni a létszámleépítés a közszférában.
Ugyanakkor az is látszik, hogy ebben a törvénymódosításban is számos olyan hibát követtek el, ami mutatja azt, hogy egyre kevésbé szakmai munkák kerülnek ki a közszféra keretein belül. Így például megemlíteném azt, hogy az 1. § (10) bekezdésében „fegyelmi elbocsátás keretein belül”-t említ a törvénymódosítás, ilyet a közalkalmazotti és a köztisztviselői törvény nem ismer, rendkívüli felmentést azonban igen. Érthetetlen az is, hogy ha a versenyszférából, a munka törvénykönyvéből átkerülő munkavállalók közalkalmazottak lesznek, akkor miért fix bért állapít meg a törvény és miért nem minimumot, miért nem adja meg a lehetőséget a közszférába átjövő munkavállalónak, hogy adott esetben bértárgyalást, illetve bérmegállapodást folytasson a munkáltatóval.
Miután rövid az időm, még egy dologra szeretnék kitérni. Ha már a jogállási törvényeket módosítják, akkor talán hiányzik belőle az, hogy törvényessé tegyék azt, hogy egyébként egyes minisztériumokban törvénytelenül, a munka törvénykönyvét megsértve magasabb munkaidőn belül foglalkoztatják a közszféra munkavállalóit, talán módosítani kellene a jogállási törvényeket, hogy törvényessé tegyék a tízórás munkaidőt.
Innen üzenem a miniszter uraknak, hogy nem sokat, hanem jól kellene dolgozni. Köszönöm a szót. (Taps a függetlenek és az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť