IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A Lehet Más a Politika nagyon komoly aggodalommal figyeli az oktatási rendszer átalakítását. Az elmúlt kormányzati ciklusban számos tudáscsökkentő intézkedést hoztak, leszállították a tankötelezettségi korhatárt, lecsökkentették a szakképzési időt, a közismereti tárgyak tanítását, bevezették a múltba tekintő új nemzeti alaptantervet, szűkebbre zárták a felsőoktatás kapuit. Az elhibázott lépésekkel párhuzamosan 250 milliárd forintot vontak ki az oktatási rendszer működtetéséből, fenntartásából. Úgy látszik, a múltba, ahogy még inkább a Kelet felé tekintő negatív tendenciák tovább folytatódnak a választások után is.
Többször ráijesztettek az alapítványi iskolákra, és a jövő évi költségvetési javaslattal újra a frászt hozták rájuk. A költségvetést megalapozó salátatörvényt részletesen megvizsgálva a veszély sajnos még mindig nem múlt el. A jövőben még kevesebb garancia biztosítja, hogy ugyanannyi forrást kapjanak a pedagógusbérek kifizetésére, mint más iskolák.
A tervek szerint csökkenteni akarják a gimnáziumi férőhelyek számát. Most derült ki az is, hogy az eredeti ígéretekkel ellentétben mégsem kapnak automatikus béremelést a pedagógusok sem.
Az LMP úgy érzi, hogy a tavaszi választások után új lendületet vett az Orbán Viktor által megálmodott munkaalapú társadalom kiépítése. Az oktatási rendszerből lemetszenek minden olyan elemet, amely a tudás bővülése felé vinne, amely eltér az államosított, központosított logikától, amely más minőséget képvisel. Az erre utaló jelek egyértelműek.
Most úgy látszik, a két tannyelvű iskolákat vették célba. Nem először történik ez, két évvel ezelőtt is próbálták vegzálni őket, emlékszünk rá jól. Akkor a rendelettervezet a matematika és a történelem tárgyak célnyelvi oktatásának megtiltását helyezte kilátásba. Most, amiről szó van, az tényleg ellehetetlenítené ezeket az innovatív műhelyeket.
A nyelvi alapozó évfolyam sajátosságai miatt nem teljesíthető az az új feltétel, hogy a képzés indulásának idején a tanévre beiratkozott tanulók legalább 80 százaléka maradjon az adott intézményben érettségizni is. Továbbá hiába rendelkeznek az átlagon felüli nyelvtudással ezek a tanulók, nem biztos, hogy 90 százalékuk le fogja tudni tenni a nyelvvizsgát vagy az emelt szintű érettségit. Nem azért, mert nem tudja, hanem mert nem akarja, például a felvételi pontszámokkal való kalkuláció miatt. De az is lehet, hogy a legkiválóbbak már nem itthon, hanem valamelyik külföldi intézményben érettségiznek. Az előbb említett adminisztratív előírások olyan mennyiségi kritériumokat állítanak fel, amelynek a két tannyelvű iskolák nem tudnak megfelelni. Nem azért, mert rosszak lennének, vagy az itt tanulók nem teljesítenének elég jól. Ellenkezőleg: túl jól teljesítenek. Főleg úgy teljesítenek jól, hogy ezen intézménytípusok esetében sem igaz, hogy csak az elit gyermekeit fogadnák, sőt sokszor éppen az ellenkezője igaz.
Tisztelt Ház! Az LMP szerint a két tannyelvű iskolákra vonatkozó kritériumok betarthatatlanok, és már rövid távon is az ilyen típusú intézményeknek a megszűnését eredményezhetik. Ha a kormány valóban szabályozni akarja a két tannyelvű gimnáziumokban folyó képzéseket, akkor a mennyiségi helyett minőségi kritériumokat írjon elő. Még jobb lenne, ha nem csupán az adminisztratív szigorításon gondolkodnának, hanem érdemi oktatáspolitikai lépésekben, forrásbővítésben is.
De bármit is lépjen a kormány, előtte egyeztesse a terület szereplőivel, főleg az érintettekkel! Nagyon sokszor láttuk már, hogy mindenki feje fölött hoznak döntéseket. Elfogadhatatlan az, hogy a két tannyelvű iskolák a vonatkozó kormányrendeletből értesülhettek csak az új működési feltételeikről.
Az LMP azonban jelen esetben próbálja jóhiszeműen közelíteni a problémát. Reméljük, hogy nem szándékosan az volt a céljuk, hogy ellehetetlenítsék ezeket az intézményeket, talán csak nem voltak elég figyelmesek. Nem látták, hogy az új érettségire vonatkozó feltételek előírása ezen intézmények számára betarthatatlan lesz.
(23.30)
Lehet, hogy valaki vagy valakik hibáztak a minisztériumban. Tévedések előfordulnak, de azokat még időben lehet korrigálni. Most még nem késő, meg lehet változtatni a két tannyelvű iskolákat súlyosan hátrányos helyzetbe hozó rendelkezéseket. Kérdés, hogy megteszik-e.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť