VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Valóban, én is úgy gondolom, hogy a gazdasági eredmények nem önmagukban valók, hanem arra valók, hogy azokat a célokat, amelyeket kitűztünk a kormányzásunk elején, elérjük és megvalósítsuk. Ilyen cél az adósságállomány csökkentése, ilyen cél a munkahelyek teremtése, több munkahely létrehozása az országban, és egy ilyen cél a jövedelmi szintek növelése. Az előbb egy hosszas vitát folytattunk a minimálbér kérdésében. Igen, ez is egy nagyon fontos szempont, hogy ezek a jövedelmek, ezek a bérek az elmúlt hónapokban is nőttek és növekedjenek a jövőben is.
Ami az ön által felvetett gazdasági eredményeket illeti, mi is így látjuk. Az elmúlt hónapok visszaigazolták azoknak a lépéseknek a helyességét, amelyeket az elmúlt években megtettünk. Hogy mondjak egy példát önnek, a Moody’s az egyik legkritikusabb hitelminősítő intézet. Pont az elmúlt hónapokban minősítette Magyarország adósságát stabilra negatívról, és azt gondolom, ezt jó okkal, jó alappal tehette meg, hiszen a magyar gazdaság az első 9 hónapban 3,6 százalékkal növekedett. A legutóbbi negyedéves növekedésünk a harmadik negyedévben 3,2 százalék volt, és mindez szerencsére együtt járt azzal, hogy nemcsak a gazdaság növekedése, nemcsak a beruházások mértéke növekedett, nemcsak a vállalati beruházások állománya növekedett meg, hanem emellett a lakosságnál megtakarított pénz összege, tehát a jövedelmi színvonal is növekedni tudott az elmúlt hónapokban.
Örömmel látjuk azt is, hogy a foglalkoztatásban jelentős eredményeket tudtunk elérni, hiszen emlékeztetnék arra, hogy amíg 2010-ben 3 millió 800 ezer embernek volt munkája Magyarországon, addig ez a szám most már eléri a 4,2 milliót, tehát lényegesen többen dolgoznak Magyarországon, mint korábban. Nem igaz az az állítás, hogy csak a közfoglalkoztatás lenne ennek az alapja. Jelentős számú munkaerő tud most már elhelyezkedni a magángazdaságban, a magánszférában. Azt gondolom tehát, hogy ezek a gazdaságpolitikai eredmények az életszínvonal fokozatos emelkedését is magukkal hozták.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť